Parc istoric, inaugurat la Fălciu

Sâmbătă, 23 iunie, Primăria comunei Fălciu a inaugurat primului Parc istoric din județul Vaslui, menit să amintească de una dintre cele mai sângeroase bătălii din cel de-al doilea Război Mondial, cunoscută sub numele Bătălia de la Țiganca, ce a avut loc între 22 iunie și 16 iulie 1941.
În memoria acelor eroi, Primăria comunei Fălciu a construit din fonduri proprii un monument pe care l-a sfințit cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Ignatie, Episcopul Hușilor. 

”Dacă dincolo de Prut, în Republica Moldova, există Cimitirul Românesc de Onoare de la Țiganca, inițiat de preoții ortodocsi de acolo, în care odihnesc osemintele a peste o mie de ostași români, până astăzi, pe partea română, nimic nu amintea de luptele si jertfele din 22 iunie – 16 iulie 1941, când s-a desfășurat una dintre cele mai sângeroase bătălii date de români pentru reîntregirea țării”, a spus Neculai Moraru, primarul comunei Fălciu, inițiatorul proiectului.

La ceremonie au participat autoritățile locale, oameni de cultură, scriitori, veterani de război și oficialități județene: prefectul Eduard Andrei Popica, Dumitru Buzatu-președintele Consiliului Județean Vaslui, Ciprian Trifan, vicepreședintele CJ Vaslui
”Oștași, vă ordon treceți Prutul”, cuvinte consacrate, rostite de generalul de atunci, Ion Antonescu, care visa la o Basarabie și o Bucovină libere de sub jugul bolșevic. Pe 22 iunie 1941, soldaţii români au forţat trecerea Prutului pe la Bogdăneşti, Fălciu, Albiţa şi Oancea. Din păcate, după o lună de eroism, Armata Română avea să pună capăt luptelor pentru eliberarea Basarabiei, bătălia fiind considerată de istorici cea mai sângeroasă dintre luptele duse de români pentru reîntregirea granițelor țării. Peste 10.000 de soldați români au murit sau au fost dați dispăruți atunci.
Felicit primarul Neculai Moraru, pentru ideea de a înființa acest Parc Istoric. În an Centenar, e bine să ne aducem aminte de ceea ce înseamnă patriotism și să ne iubim întotdeauna valorile naționale. Sunt convins că Fălciul va deveni loc de pelerinaj pentru cei ce doresc să le aducă un omagiu celor care au luptat şi au murit pentru întregirea României. Dumnezeu să-i ierte pe bravii noștri eroi!”, a spus prefectul Eduard-Andrei Popica.

După ceremonie a avut loc un simpozion Simpozionul National ” Eroism și jertfă pentru Țară”, organizat de Societatea de Științe Istorice din România, Filiala Bârlad. În cadrul acestuia au vorbit prof. Oltea Rășcanu-Gramaticupreședinte al Societății de Știinte Istorice, filiala Bârlad. prof.univ.dr.Ion Agrigoroaiei- Univ. ”Al.I.Cuza”, Iasi, prof. univ. dr.Anatol Petrencu-Univ.Chisinau, prof.univ.dr.Ion Negrei-Institutul de Istorie, Chisinau, prof.univ.dr.Vasile Soimaru-Univ.Chisinau, dr. Silviu Moldovanu- Centrul de Istorie si Civilizatie Europeana, Iasi, col.(r) Constantin Chiper- vicepreședinte al Asociatiei Nationale ” Cultul Eroilor”, București, prof.Dumitru Buzatu, presedintele Consiliului Judetean Vaslui. Au participat primarii raionului Cantemir, Republica Moldova, cadre didactice, cadre militare, veterani de razboi și urmași ai acestora etc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.