Zeci de motociclişti din țară, prezenți la Parada moto Open Camp, au fost învățați să conducă defensiv

 Sâmbătă, 28 august, motocicliști din toate colțurile țării, prezenți la festivalul Open Camp Vaslui 2021, au participat la o activitate preventiv-educativă desfășurată de către polițiștii vasluieni.  Activitatea s-a desfășurat în completarea unui workshop (de conducere defensivă a motocicletelor) susținut cu sprijinul unui specialist din cadrul Brigăzii Rutiere București. Reprezentanții Serviciului Rutier Vaslui, Registrului Auto Român și ai clubului Blue Knights Romania IV Vaslui au prezentat diverse prevederi legale, sfaturi și îndrumări, precum și aspecte de ordin teoretic si practic.

„Am desfăşurat astăzi o activitate de prevenire a accidentelor rutiere, organizată la iniţiativa domnului Mirel Ciobotariu, reprezentantul unui club al motocicliştilor, care a reuşit să aducă la acest eveniment foarte mulţi motociclişti din ţară. Îi avem alături de noi şi pe reprezentanţii Registrului Auto Român, cu care noi colaborăm şi desfăşurăm activităţi. Totodată, am invitat un instructor de conducere defensivă a motocicletei din cadrul Brigăzii rutiere Bucureşti. Le dorim conducătorilor de motociclete să aibă plimbări în siguranţă şi să respecte regulile de circulaţie”, a transmis şefa Serviciului Rutier Vaslui, Anca Ranghiuc.

„De doi ani de zile ne implicăm activ în pregătirea colegilor din cadrul Ministerului de Interne, dar şi a motocicliştilor din cluburi. Am participat la mai multe întâlniri ale motocicliştilor, întâlniri ale pasionaţilor de automobile, în care am discutat despre conducerea preventivă, conducerea defensivă, pentru că asta ne interesează. Am făcut foarte multe spoturi cu titlul „Strada nu este circuitul tău”. Asta vrem să înţeleagă toţi cei care participă la astfel de evenimente: că pe stradă ieşim să ne facem treaba şi să ajungem cu bine acolo unde ne-am propus să ajungem”, a declarat instructorul Robert Iacob, din cadrul Brigăzii Rutiere Bucureşti.

Preşedintele clubul Blue Knights Romania IV, Mirel Ciobotariu, a precizat că în România nu există o cultură a motociclismului şi că participanţii la trafic trebuie să fie obişnuiţi cu prezenţa pe şosele a motocicliştilor, în timp ce aceştia trebuie să fie, la rândul lor, responsabili şi să conducă preventiv.”Vrem să le arătăm şi motocicliştilor modalităţi de a conduce motocicleta defensiv, fără a tura motoarele, în condiţii maxime de siguranţă. În România, nu există o cultură a motociclismului, nu toată lumea ne dă prioritate, nu toată lumea ne vede, dar încercăm să obişnuim automobiliştii cu prezenta noastră în trafic. Le transmit tuturor participanţilor la trafic să aibă grijă şi să respecte regulile de circulaţie”, a menţionat Mirel Ciobotariu.
Evenimentul s-a încheiat cu o paradă a motocicliştilor pe străzile din municipiul Vaslui.

Recomandările primite de motocicliști:

Păstraţi contactul vizual – nu presupuneți că vă văd ceilalţi. Încearcați întotdeauna să aveți contact vizual cu şoferii care ar putea fi pe cale să vă intersecteze traiectoria.

Anticipați intenţiile partenerilor de drum – chiar şi atunci când şoferii, bicicliştii şi pietonii văd că vă apropiați, ei apreciază gresit, de multe ori, distanţa ori viteza. Nu vă bazați numai pe buna lor reacţie.

 Feriți-vă de vehicule la viraje şi intersecţii – cel mai frecvent tip de accident de motocicletă este generat de şoferii care nu se asigură la executarea virajelor la stânga sau la schimbarea benzii de deplasare.

 Asigurați-vă în oglinzi atunci când virați – şoferii care vin din urmă s-ar putea să nu încetinească pentru dumneavoastră.

 Fiți pregătit pentru condiţii periculoase de drum – carosabil umed, scurgeri de lichide, nisip, pietriş, cale de rulare tramvai, gropi şi alte pericole rutiere de suprafaţă care vă pot afecta  grav aderenţa generând accidente.

 Abordați curbele cu viteză moderată, fără a le „tăia” – multe accidente se întâmplă din cauza pătrunderii pe sensul opus.

 Utilizați o cască de protecţie omologată – care îndeplineşte standardele actuale de siguranţă. Evitați să cumpărați o cască folosită, este posibil să fi suferit un accident, iar reparaţia poate ascunde vicii structurale.

 Purtaţi îmbrăcăminte de protecţie pentru motociclişti – numai aceasta poate asigura o bună protecţie în timpul unui accident şi vă protejează de intemperii. Preferaţi echipamentul modular ,,în straturi” astfel încât să-l puteţi adapta la condiţiile meteo în schimbare.

 Protejaţi-vă ochii – curentul de aer, insectele zburătoare şi praful vă diminuează vizibilitatea şi vă pot rani ochii sau faţa. Cea mai bună protectie este o cască integrală cu masca de protecţie inclusă.

 Fiţi vizibil – purtati haine strălucitoare, reflectorizante. Adaugaţi material reflectorizant în plus sau purtaţi o vestă reflectorizantă. Păstraţi-vă întotdeauna farul aprins şi rulaţi în poziţia de unde şoferii vă pot observa cu uşurinţă în oglinda retrovzoare (la 2/3 din lăţimea benzii). Evitaţi unghiurile moarte ale celorlalte vehicule.

 Câteva recomandări și pentru șoferi:

 Asigurați-vă temeinic înainte de a opri, de a vira sau de a schimba banda. Şi în niciun caz nu întoarce pe linia continuă!

 Păstrați banda în viraje!

 Asigurați-vă înainte de a deschide portiera – lucru valabil şi pentru cei care vă însoţesc.