Ziua Națională a României la Vaslui (galerie foto)

Marți, 1 decembrie 2020,  Ziua Națională a României, a fost sărbătorită la Vaslui, într-un cadru restrâns. Chiar și așa, la manifestări au participat reprezentanții autorităților locale, dar și cei ai partidelor politice, precum și    Preasfințitul Părinte Ignatie, Episcopul Hușilor, care, alături de părinții consilieri eparhiali Vladimir Beregoi și Cosmin Gubernat, dar și de părintele protopop Adrian Chirvasă, a oficiat slujba de Te Deum pentru eroii neamului românesc.

„Ar trebui să ne iubim ţara, aşa cum ne iubim părinţii. Copilul care îşi iubeşte părinţii niciodată nu îi va înşela, niciodată nu îi va calomnia, niciodată nu îi va dispreţui, niciodată nu va profita, în chip samavolnic, de bunătatea şi dragostea lor, niciodată nu îi va fura, niciodată nu îi va renega, niciodată nu le va pune la îndoială zestrea lor spirituală, niciodată nu le va contesta obârşiile, niciodată nu se va ruşina cu/de ei, niciodată nu îi va necinsti prin atitudini reprobabile din punct de vedere moral, niciodată nu va fi ipocrit faţă de ei, niciodată nu va face promisiuni deşarte, niciodată nu îi va vicleni, niciodată nu îi va neglija, niciodată nu îi va părăsi atunci când sunt suferinzi şi slabi, niciodată nu va pune interesul propriu deasupra de binele şi bucuria lor, niciodată nu va căuta să-i stoarcă, în mod ilicit, de resursele lor patrimoniale. Cu alte cuvinte, întotdeauna „îi iubim ca pe lumina ochilor”, aşa cum frumos ne exprimăm atunci  când cineva ne este foarte drag şi dă valoare reală vieţii noastre.(…) Ţara nu are nevoie să fie linguşită pentru a avea motive să o iubeşti. Ţara nu are nevoie de ochii plânşi ai unei dragoste făţarnice, ca în felul acesta să-i păcăleşti pe cei din jurul tău că-ţi pasă de ea. Are nevoie de credinţă, de cinste, de hărnicie, de respect pentru valorile culturale şi spirituale, de minţi luminate, de luciditate, de bun simţ, de meritocraţie, de spirit critic, de civilitate, de unitate şi de armonia constitutivă între generaţii.” a spus PS Ignatie, episcopul Hușilor. 

Președintele Consiliului Județean Vaslui, Dumitru Buzatu, a ținut să le mulțumească celor care nu au uitat de însemnătatea acestui moment istoric și au ținut să fie alături de autorități la sărbătoare, deși măsurile de anul acesta sunt mult mai restrictive.
”În această zi, mohorâtă pentru noi, dar luminoasă pentru istorie, s-a împlinit visul de veacuri al românilor de a trăi într-un singur stat, pe un teritoriu pe care îl percep ca fiind patria lor. Astăzi, jertfa, sacrificiul a celor care au luptat pentru împlinirea acestui ideal trebuie să fie prezent din nou în fața ochilor noștri, să apreciem pe toți cei care au fost implicați în această măreață bătălie, să aducem un omagiu tuturor românilor, cărturarilor și oamenilor simpli, care au făcut posibil ca visul de a trăi într-un singur stat unitar român. În condițiile speciale de anul acesta, adresez tuturor mulțumiri pentru faptul că nu ați uitat nici de această dată, dând curs invitației noastre, că sunteți români”, a spus Dumitru Buzatu, președintele CJ Vaslui.
”Astăzi este ziua în care s-a ridicat istoria în picioare. aducând împlinirea unui dor de veacuri a acestui neam: marea unire. Astăzi e zi de sfântă aducere aminte a celor ce au făptuit visul de veacuri al conștiinței și al sufletului românesc. Ne aflăm din nou la ceasul de suflet al acestei nații, în care trebuie să ne întărim cugetul și speranța în fața nestatorniciei acestor vremuri, să îndrăznim mai mult spre înțelegere și comuniune, să lucrăm frumos și atent pentru construcția unei arhitecturi demne de înaintașii noștri”, a spus și primarul Vasile Pavăl.
Manifestarea a continuat cu depuneri de coroane, iar la final Corul Dignus Est al preoților din Episcopia Hușilor au susținut un scurt moment artistic.           (Foto/text: Mihaela Zărnescu)