Ziua Mondială a Poștei, aniversată la Biblioteca Județeană „Nicolae Milescu Spătarul” Vaslui prin vernisarea unei expoziții de plicuri
Sâmbătă, 9 octombrie 2021 , Biblioteca Județeană „Nicolae Milescu Spătarul” Vaslui a marcat Ziua Mondială a Poștei, prin vernisarea unei expoziții aniversare, cu plicuri aflate în colecțiile bibliotecii. Alături de bibliotecari s-au aflat și salariați din cadrul Oficiului Județean de Poștă Vaslui, în frunte cu directorul instituției, Irinel Marcu. Cei prezenți au vorbit despre istoria și rolul poștei în viața socială, dar și despre munca grea a poștașilor care, fie ploaie, soare sau ninsori, fac zilnic zeci de kilometri pentru a ne aduce acasă scrisori, trimiteri poștale sau colete.
Era odată o vreme în care oricărui cititor nou înscris la o bibliotecă i se cerea să aducă un plic și cinci foi de hîrtie albă, pentru corespondență, în cazul în care persoana respectivă ”uita” să restituie cărțile la timp. În ani, la Biblioteca Județeană Vaslui, toate aceste plicuri s-au strâns, intrând în colecța Sălii de împrumut la domiciliu pentru copii. Două bibliotecare inimoase, Dana Monica Vîntu și Livioara Bucșa, s-au gândit să valorifice această bogăție și au organizat o expoziție aniversară, marcând astfel Ziua Mondială a Poștei.
” Prin expoziția noastră încercăm să aducem în atenție evoluția și diversitatea plicurilor din diferite perioade ale Poștei Romîne și încercăm să aducem în atenție frumusețea comunicării prin scris. Am ajuns astăzi într-un moment în care prescurtările și emoticoanele pot ține locul unei întregi fraze. Nu știu dacă în ultimii ani ați mai scris o scrisoare, o felicitare și nici nu-mi aduc aminte ca foarte mulți dintre cei pasionați de lectură să caute în coolecțiile noastre ”corespondența”, o categorie aparte, care te face să ”simți” omul. Poștașii sunt o categorie aparte! Sunt niște oameni care nu țin cont de frig, de ger, niște oameni care umblă cu tolba în spate, care poate au de zece ori mai multe probleme decât alții, dar înțeleg importanța muncii lor și bat din ușă în ușă, încercând să mențină vie relația dintre oameni. Ce poate fi mai frumos decât asta? Colaborarea dintre noi și Oficiul Județean de Poștă Vaslui nu este una frumoasă, ci foarte frumoasă! Foarte multe din coletele pe care le primim, le primim prin intermediul Poștei Române, corespondența pe care o realizăm cu toate bibliotecile județene sau comunale, atunci când e vorba de documente tipărite, le trimitem prin intermediul Poștei Române și folosim plicuri. Că nu mai este acel plic pe care era tipărit deja un timbru sau pe care era marcat un moment din istoria acestei nații, aceasta e o altă discuție! Toate plicurile pe care le-am expus sunt plicuri din colecția noastră, expuse pe domenii: evenimente de peste an, Sărbătorile Pascale, Sărbătorile de Crăciun, anotimpuri, vegetație, personalități… Pentru noi este foarte important să păstrăm aceste plicuri. Poate vine cineva, peste ani și ani, și va încerca să scrie o istorie a plicului. Și atunci, le va găsi la Bibliotecă. Parteneriatul acesta, între noi și dumneavoastră, pentru mine este dătător de speranță, pentru că instituția noastră aparține comunității, ne bucurăm să fim alături la o zi specială și m-aș bucura ca așa, din când în când, să treceți pe la bibliotecă. (…). Vă doresc să fiți sănătoși, să aveți parte de înțelegere la locul de muncă, să nu aveți parte de reduceri de posturi și, nu în ultimul rînd, din partea familiilor să aveți îngăduință atunci când, istoviți de la muncă, doriți să luați o pauză de la muncile de acasă, pentru că munca pe care o depuneți nu este deloc simplă ”, a spus Gelu Voicu Bichineț, directorul Bibliotecii Județene”Nicolae Milescu Spătarul” Vaslui.
”Astăzi, 9 octombrie 2021 se împlinesc 147 de ani de când un număr de 22 de state europene, printre care și România, au semnat actul de consituire a Uniunii Poștale Universale (UPU), la Berna, în Elveția. 9 octombrie a fost declarată Ziua Mondială a Poștei la Congresul U.P.U de la Tokyo, în 1969. Oficiul Județean de Poștă Vaslui marchează acest eveniment an de an, în funcție de resursele financiare pe care le are și de implicarea Companiei Naționale Poșta Română. O să fac o scurtă istorie a poștei, sursa fiind cartea fostului director, Nicuță Marcu, care și-a dedicat patru ani din viață realizării unei cronici a istoriei poștei în județul Vaslui. Așadar, la început au fost curieri cunoscuţi sub numele de „călăraşi” şi „lipcani” care străbăteau cu repeziciune distanţe mari. Creşterea numărului călăraşilor a dus la apariţia olacului, adică a căruței de poștă. Mult mai târziu au apărut ”stațiile de poștă”. O stație de poștă în județul Vaslui era Poșta Elan, unde se schimbau caii, pe drumul de poștă Galați – Murgeni – Huși. În secolul al XVII-lea au fost introduse relee de poştă, cunoscute sub denumirea de ”menziluri”. Cele mai importante drumuri din acea perioadă erau Iași – Bârlad – Galați și Huși – Docolina – Bârlad. Se spune că la Docolina, o stație între Crasna și Roșiești, era un han unde poposea, din când în când, și domnitorul Petru Rareș (…)”, a spus Irinel Marcu, directorul Oficiului Județean de Poștă Vaslui.
Acesta a afirmat că poștașii sunt o ”a doua armată a țării” și a ținut să le transmis tuturor colegilor un mesaj:
” Vreau să vă mulțumesc pentru modul în care vă desfășurați activitatea, pentru modul în care vă îndepliniți atribuțiunile de serviciu în această perioadă dificilă. Dumneavoastră dovediți încă o dată că noi, poștașii, suntem importanți în comunitățile în care ne desfășurăm activitatea, prin acțiunile și sprijinul pe care îl acordăm cetățenilor, în special celor mai izolați. Vă transmit cele mai calde gânduri, urări de bine și să aveți grijă de ceea ce este mai important pentru dumneavoastră și familiile dumneavoastră, de sănătate. La mulți ani, poștași!”