Zilele culturale ale muncipiului Vaslui: trei zile de sărbătoare și voie bună (galerie foto)

Atmosferă de vacanță și de sărbătoare la Vaslui, în ultimele trei zile. Competițiile sportive și acțiunile culturale au atras o mare categorie de vasluieni, așa cum s-a întâmplat și cu spectacolele artistice din Parcul Copou sau cu activitățile organizate la Muzeul Județean ”Ștefan cel Mare” sau la Biblioteca Județeană ”Nicolae Milescu Spătarul”.  Atracția cea mai mare a Zilelor Culturale ale Municipiului Vaslui au constituit-o însă, ca de fiecare dată, spectacolele susținute în fiecare seară, care au făcut ca seară de seară mii de vasluienii să iasă din case. 

În prima seară,  Brio Sonores a  impresionat audiența cu un spectacol de neuitat.Momentele muzicale au fost alternate cu dansurile trupei Show Ballet Flash, dar și cu solista Anișoara Bragari-Moroșanu.
Mult așteptată, Irina Rimes a adus pe scena emoții și în rândul publicului mult entuziasm.

The Motans a încheiat prima seară de excepție, oferită de parteneriatul Primăria Vaslui-Consiliul Județean Vaslui-Centrul Creației Populare Vaslui.

În cea de-a doua seară, pe scena din Centrul Civic a urcat ”copilul de aur al muzicii vasluiene”, Rareș Trufia. Cu sensibilitate și talent, acesta le-a oferit spectatorilor  un recital de excepție, realizând un preambul excelent pentru prestația unor numele grele în muzica internațională:  compozitorul Eugen Doga și Filarmonica Teleradio de la Chișinău.
Vasluienii au venit și de această dată în număr mare, având privilegiul să asculte, timp de două ore, creațiile celui renumit care a compus  valsul ”Gramophone”, considerat de UNESCO una dintre cele patru capodopere muzicale ale secolului XX.
Cu acest prilej, Eugen Doga a primit titlul de cetăţean de onoare al municipiului Vaslui.
„Am îndrăznit să vin în faţa dumneavoastră să prezint un om. Este un om cu adevărat deosebit, pentru că s-a dedicat unei zone de a mulţumi sufletul. Lucrurile materiale se pierd în timp, însă arta, compoziţia rămân veşnice. Pentru noi sunteţi o mare personalitate, opera dumneavoastră va rămâne peste vreme. Momentul de astăzi să vă rămână în suflet ca o dată când aţi pătruns definitiv în inimile vasluienilor”, a spus primarul municipiului Vaslui, Vasile Pavăl.
Compozitorul Eugen Doga s-a declarat onorat de distincţia primită şi a spus că acest titlu îl obligă să revină în Vaslui şi cu alte ocazii.
„Fiecare dintre noi are un traseu al vieţii dăruit de Cel de Sus şi trebuie să îl trecem cu demnitate. Eu sunt un scriitor muzical. Scriu pentru a aduce bucurie lumii. Eu caut curentul care mângâie, care aduce bucurie, fericire, care ne uneşte”, s-a destăinuit publicului compozitorul Eugen Doga.
Președintele Consiliului Județean Vaslui, Dumitru Buzatu, a ținut să-i confere maestrului o Plachetă de Excelență, în semn de prețuire și apreciere pentru unicitatea compozitorului.
”Cred că ați aflat că există undeva în Univers o planetă care poartă numele maestrului, Doga. Maestrul, cu modestie, a promis tuturor acelora care nu mai încap pe pământ, că le va atribui câte 6 ari de pământ pe acea planetă. Aș vrea să vă întreb, maestre, dacă vreun vasluian a cerut cei 6 ari? Nu? Asta înseamnă că ei vor să rămâneți aici pe pământ, ca om al pământului, și dintr-o dată și-au exprimat sentimentul cel mai profund, că vă iubesc foarte mult”, a spus președintele Consiliului Județean Vaslui, Dumitru Buzatu.
În ultima seară startul a fost dat de Rapsodia Vasluiului și Fanfara Rotaria, care au demonstrat că nu sunt cu nimic mai prejos decât colegii care vin alte colțuri ale țării.  A urmat trupa locală Hands of Angels, extrem de apreciată de tinerii din public.
Din Republica Moldova, formația ”Lupii lui  Calancea” au umplut scena de energie, readucând în actualitate refrene ale unor melodii tradiționale de mult uitate.

Zilele Culturale ale Muncipiului Vaslui s-au încheiat cu un superb  foc de artificii.