Zile de sărbătoare la Școala gimnazială ”Constantin Parfene” Vaslui

În perioada 20-21 mai, Școala gimnazială  ”Constantin Parfene” Vaslui a desfășurat o nouă ediție a Zilelor Școlii. Manifestările, ample, au inclus nu numai elevii și cadrele didactice, dar și părinți, foste cadre didactice și invitați de seamă. Alături de aceștia au ținut să fie prezente oficialitățile din fruntea Primăriei Vaslui, în frunte cu primarul Vasile Pavăl.

Prima zi a debutat sub semnul veseliei, cu activități de dans modern, face painting, baschet, volei, diferite jocuri ale copilăriei. Sărbătoarea a continuat cu un program artistic și premierea, de către Primăria municipiului Vaslui, reprezentată de Vasile Pavăl, primarul municipiului,  a elevilor cu rezultate valoroase  la concursurile naționale.

Creativitatea, talentul și gândurile actualilor și foștilor elevi și-au făcut loc în paginile revistelor școlare ”Dorința” și ”Dialog între generații stepiste”, lansate în același cadru festiv.

Au urmat lucrările celei de-a XII-a ediții a Simpozionului Internațional ”Educația de calitate-o preocupare a școlii de azi”, cu tema  ”Învățare, inovare și performanță în educație”.

Ce-a de-a doua zi s-a desfășurat sub amprenta respectului față de tradiții, a promovării acestora, dar și a creativității și talentului,  Școala ”Constantin Parfene” Vaslui  devenind partener al Centrului Cultural ,,Elena Cuza” Solesti în organizarea și desfășurarea celei de-a X-a ediții a Taberei de creație artistică ”Flori de mai”.

Aproximativ 200 de copii și cadre didactice au participat la ateliere de meșteșuguri populare pe mai multe secțiuni: cusături populare, măști, icoane pe lemn și sticlă, ouă încondeiate, tapițerie, împletituri, artă decorative. Cei mai mulți copii au dorit să picteze icoane pe sticlă, organizatorii dorind să îi familiarizeze pe aceștia cu tehnici de pictură tradiţională românească pe sticlă, responsabilizarea copiilor asupra rolului pe care îl au în păstrarea şi promovarea valorilor morale, culturale şi de patrimoniu.

”Este o activitate deosebită, spunem, noi, pentru că încă de la prima ediție am reușit să aducem alături de noi  elevi de la clasele primare și până la clasele gimnaziale, să îi formăm și să le transmitem dragostea pentru creație, pentru meșteșuguri tradiționale și nu numai. Astăzi, activitățile se desfășăoară pe șapte ateliere de lucru, coordinate de cadre didactice. Lor li se alătură meșteri populari, cum ar fi sculptorul Petru Curuleț, de la Codăești, Elena Bujor, Viorica Beligan, Floarea Grigoruță, Maria Țibireac și alți câțiva membrii din Ansambul folcloric ”Soleștenii”. Datorită  unei frumoase colaborări pe care am avut-o cu Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Vaslui, ne bucurăm de prezența olarului Daniel Ifrim, din Iași. Sub îndrumarea meșterilor, copiii au dezlegat câteva din secretele tehnicilor de lucru în crearea costumelor pupulare, țeșut și brodat, olărit sau sculptură.  Am avut parte și de sprijinul unor sponsori, cum ar fi Safir Grup, Aroma, Fabrica de publicitate Specialistul, Teo Garden și Imprimate SRL, care s-au implicat în organizarea activităţii”, a declaratprof.  Daniela Adam, cea care, alături de prof. Monalisa Prelipcean a coordonat organizarea și desfășurarea Taberei.

La final, juriul a departajat lucrările realizate de elevii participanti si s-au acordat premii pentru toate sectiunile prezentate.