Vitezomanii, bicicliștii și trotinetiștii luați la ochi de polițiști!

În perioada 10–11 februarie 2023, pe drumurile publice din județul Vaslui, polițiștii rutieri și de ordine publică ai Inspectoratului de Poliție Județean Vaslui au acționat pentru creșterea gradului de disciplină rutieră și pentru combaterea principalelor cauze generatoare de accidente rutiere, înregistrate la nivel județean. Astfel, polițiștii au urmărit creșterea gradului de disciplină rutieră în rândul bicicliștilor și conducătorilor de trotinete electrice precum și depistarea conducătorilor de autovehicule care încalcă prevederile legale privind limitele maxime de viteză admise pe drumurile publice. 

În cadrul activităților desfășurate pe drumurile publice din județul Vaslui, cei 90 de polițiști participanți au verificat peste 340 de vehicule și legitimat peste  475 de persoane, fiind testate alcoolscopic 200 de participanți la trafic.

În urma neregulilor constatate, polițiștii au aplicat 241 de sancțiuni contravenționale, în valoare totală de peste 90.000 de lei, 230 de sancțiuni fiind aplicate pentru încălcări ale O.U.G. nr. 195/2002 (privind circulația pe drumurile publice). Dintre acestea, 44 de sancțiuni au fost aplicate bicicliștilor și 2 sancțiuni contravenționale au fost aplicate utilizatorilor de trotinete electrice.

Totodată, pentru depășirea limitelor maxime de viteză admise, au fost aplicate 83 de sancțiuni contravenționale. De asemenea, au fost reținute 17 permise de conducere și 12 certificate de înmatriculare. 

Cu ocazia derulării acțiunilor, s-a constatat și săvârșirea a 2 infracțiuni la regimul rutier, respectiv”conducerea unui vehicul sub influența alcoolului sau a altor substanțe” și ”conducerea unui vehicul fără permis de conducere”.

Exemplificăm:

Vineri, 10 februarie 2023, ora 16:30, polițiștii Secției 6 Poliție Rurală Negrești, din cadrul Poliției Orașului Negrești, aflați în exercitarea atribuțiilor de serviciu pe un drumul județean DJ 248, în localitatea Siliștea, comuna Todirești, județul Vaslui, au depistat și oprit, în trafic, un autoturism înmatriculat în județul Vaslui, condus de către un bărbat de 58 de ani, din comuna Todirești, județul Vaslui.

Întrucât șoferul emana halenă alcoolică a fost testat cu aparatul alcooltest, rezultând o valoare de 0,10 mg/l alcool pur în aerul expirat. 

Totodată, procedând la efectuarea de verificări, polițiștii au constatat că bărbatul are suspendat dreptul de a conduce vehicule pe drumurile publice.  

Cercetările sunt continuate de către polițiști, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Vaslui, în vederea stabilirii și probării întregii activității infracționale, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de”conducerea unui vehicul fără permis de conducere”

**

Sâmbătă, 11 februarie 2023, ora 18:55, polițiștii Serviciului Rutier aflați în exercitarea atribuțiilor de serviciu pe drumul comunal DC 110A, în localitatea Brăhășoaia, comuna Ștefan cel Mare, județul Vaslui, au depistat și oprit un autoturism înmatriculat în județul Vaslui, condus de către un tânăr de 21 de ani, din municipiul Vaslui. 

Întrucât șoferul emana halenă alcoolică a fost testat cu aparatul alcooltest, rezultând o valoare de 0,42 mg/l alcool pur în aerul expirat. Ulterior, acesta a fost condus la Serviciul Județan de Medicină Legală Vaslui pentru prelevarea de mostre biologice, în vederea stabilirii alcoolemiei. 

Cercetările sunt continuate de către polițiștii vasluieni, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Vaslui, în vederea stabilirii și probării activității infracționale, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de ”conducerea unui vehicul sub influența băuturilor alcoolice sau a altor substanțe.

Extras Codul Penal

   Articolul  335

Conducerea unui vehicul fără permis de conducere

(2) Conducerea pe drumurile publice a unui vehicul pentru care legea prevedere obligativitatea deținerii permisului de conducere de către o persoană al cărei permis de conducere este necorespunzător categoriei sau subcategoriei din care face parte vehiculul respectiv ori al cărei permis i-a fost retras sau anulat ori căreia exercitarea dreptului de a conduce i-a fost suspendată sau care nu are dreptul de a conduce autovehicule în România, se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă. 

           Articolul  336

           Conducerea unui vehicul sub influenţa alcoolului sau a altor substanţe

  • Conducerea pe drumurile publice a unui vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deţinerii permisului de conducere de către o persoană care are o îmbibaţie alcoolică de peste 0,80 g/l alcool pur în sânge se pedepseşte cu închisoare de la unu la 5 ani sau cu amendă.
  • Cu aceeași pedeapsă se sancționează și persoana, aflată sub influența unor substanțe psihoactive, care conduce un vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deținerii permisului de conducere.

Polițiștii vasluieni atrag atenţia asupra importanţei respectării regulilor de circulaţie şi, în special, asupra celor referitoare la conducerea sub influenţa băuturilor alcoolice și a substanțelor psihoactive:

Nu vă urcaţi la volan dacă aţi consumat substanțe psihoactive și/sau băuturi alcoolice!

Consumul de substanțe psihoactive și alcool scade capacitatea de reacţie şi de manevrare a autovehiculului, dereglând răspunsul la stimulii optici şi auditivi. De asemenea, alcoolul și substanțele psihoactive scad concentrarea, atenţia, reflexele şi viteza de execuţie a mişcărilor. 

Pentru reducerea gradului de victimizare prin producerea accidentelor de circulație, polițiștii rutieri le recomandă conducătorilor auto să adopte o conduită preventivă, să respecte cu strictețe regulile de circulație și să circule cu o viteză adaptată în permanență la condițiile de drum. Activitățile de supraveghere ale traficului rutier, pentru depistarea celor care încalcă regimul legal de viteză sau alte cauze generatoare de accidente, vor continua în perioada următoare, atât pe timpul zilei cât și pe cel al nopții.

One thought on “Vitezomanii, bicicliștii și trotinetiștii luați la ochi de polițiști!

Comentariile sunt închise.