Vitezomanii – amendați sau lăsați fără permis de polițiștii vasluieni

În perioada 09-10 februarie, peste 25 de polițiști au fost implicați,  la nivel județean, într-un plan de acțiune pentru creșterea siguranței traficului rutier. Polițiștii au desfășurat activități pentru depistarea și sancționarea conducătorilor de autovehicule care încalcă regimul legal de viteză.

Timp de 2 zile, polițiștii din structurile de poliție rutieră au acționat pe raza județului Vaslui cu scopul de a depista, identifica și trage la răspundere conducătorii auto care încalcă legislația rutieră în vigoare privind limitele de viteză.

Cu ocazia filtrelor instituite, au fost verificate 262 de autovehicule și legitimate peste 300 de persoane. Urmare a abaterilor constatate, polițiștii au aplicat 230 de sancțiuni contravenționale, în valoare de aproximativ 119.360 lei.

De asemenea, aceștia au reținut 33 de permise de conducere și retras 3 certificate de înmatriculare.

În cadrul acestui plan de acțiune, din totalul de 230 de sancțiuni contravenționale, 182 au fost aplicate pentru nerespectarea regimului legal de viteză (dintre care: 26 de sancțiuni pentru încălcarea regimului de viteză cu peste 50 km/h, 27 pentru depășirea cu 41-50 km/h, 42 pentru  depășirea vitezei legale cu 31-40 km/h, 52 de sancțiuni pentru depășirea cu 21-30 km/h și 35 de sancțiuni pentru încălcarea regimului de viteză cu 10-20 km/h). Cele 182 de sancțiuni pentru nerespectarea regimului legal de viteză reprezintă 79,13% din totalul sancțiunilor contravenționale aplicate.

Alte 6 sancțiuni au fost aplicate pentru depășire neregulamentară,  2 pentru defecțiuni tehnice, plus alte 40 de diferite abateri. Mai mult, a fost constatată și o infracțiune la art. 336 (alin. 1) din Codul Penal privind conducerea unui vehicul sub influența alcoolului sau a altor substanțe, iar doi conducători auto au fost depistați de două ori, la scurte intervale de timp, încălcând regimul legal de viteză cu peste 50 km/h.

Pentru un trafic rutier mai sigur, participanţii la trafic trebuie să respecte cu stricteţe semnificaţia indicatoarelor rutiere şi normele de circulaţie. Doar astfel puteţi proteja viaţa dumneavoastră, a celor dragi şi vieţile celorlalţi participaţi la trafic !

 – Adaptaţi permanent viteza de deplasare la particularităţile de drum şi de trafic!

– Nu vă angajaţi în efectuarea de depăşiri neregulamentare!

– Folosiţi corect luminile pe timp de noapte sau ploaie abundentă!

– Respectaţi normele rutiere privind prioritatea de trecere, indiferent că este vorba despre pietoni sau alte vehicule!

– Folosiţi centura de siguranţă – vă poate salva viaţa în caz de accident !

– Nu conduceţi sub influenţa băuturilor alcoolice !

– Nu conduceţi dacă vă simţiţi obosiţi! Planificaţi-vă în aşa fel călătoriile, încât să nu parcurgeţi într-o zi mai mult de 300 de kilometri. Este chiar indicat să opriţi din când în când, pe parcursul traseului, pentru a vă destinde şi a vă reface forţele!

– Acordaţi un plus de atenţie conducerii prin intersecţiile nedirijate, la depăşirea mijloacele de transport în comun sau a altor autovehicule, vitezei cu care rulaţi, pentru a putea în orice moment manevra şi opri în deplină siguranţă autoturismul, dacă situaţia o impune!