Viorica Dăncilă la Vaslui:  ”Lupta anticorupție nu va  fi doar un subiect de campanie electorală”

”Lupta anticorupție nu va  fi doar un subiect de campanie electorală. Eu cred că trebuie să demonstrăm că este așa, pentru că dacă rămâne doar o temă de campanie electorală, fără a lua măsuri concrete, acest lucru nu este credibil. Lupta anticorupție este o prioritate pentru Guvernul României. Ca și libertatea justiției, ca și respectarea drepturilor și libertăților cetățeanului”, a spus Viorica Dăncilă, președintele PSD, care a participat joi, 226 iulie, la la ședința Comitetului Executiv Județean PSD Vaslui, organizată la Casa de Cultură a Sindicatelor . La finalul întâlnirii, aceasta și-a exprimat convingerea față de implicarea organizației județene PSD Vaslui în campania electorală pentru prezidențiale, dar și de faptul că la Vaslui se va obține un rezultat bun.

Așteptată de liderii PSD Vaslui, de parlamentarii vasluieni, de primari și consilieri din tot județul, Viorica Dăncilă  a venit însoțită de Eugen Teodorovici şi Mihai Fifor.

”Sunt bucuros să vă văd astăzi pe toți în formă, pentru că eu m-am săturat de plângerile de după alegerile europarlamentare, și că vă văd pregătiți pentru o bătălie grea, care ne așteaptă, alegerile prezidențiale, o bătălie în care noi trebuie să fim ”prima vioară”, să ocupăm primul loc. Sunt aici oameni care știu că noi nu ne-am propus niciodată un scor sub 51%, pentru că ați propune 20% sau 30% este echivalent cu ați propune să pierzi. Sigur, la noi, din varii motive, rezultatele au fost întodeauna cele așteptate, dar ne-am propus întodeauna să câștigăm. În județul Vaslui niciodată un alt candidat înafară de cel al PSD nu a obținut majoritatea voturilor, adică 50 plus unu, și eu cred că situația aceasta  creează un fel de angajament: ca în alegerile acestea să avem măcar performanțele pe care le-am avut în alegerile anterioare! Raportându-ne la ultimele alegeri,  vom încerca să scoatem ce avem mai bun și să obținem unul dintre cele mai bune rezultate din țară.” a spus Dumitru Buzatu, președintele PSD Vaslui, în deschiderea  întâlnirii, precizând că prezența tuturor membrilor de marcă din PSD Vaslui e o mărturie a simpatiei și susținerii acestora față de candidatul la prezidențiale.

Dumitru Buzatu a ținut să clarifice și câteva dintre zvonurile apărute în ultimul timp. Astfel, despre așa-zisul ”blat” făcut de PSD cu  Iohannis, acesta a negat vehement orice intenție de a susține candidatul liberal. ”Să le spunem oamenilor ”Mergeți și votați cu Iohanis, că noi suntem niște proști”? Nu știu dacă oamenii ar vota cu Iohanis, dar cu siguranță ne vor dezavua pe noi în această situație. În trecut, noi am mai avut propuneri din astea. În sală, cei mai mulți sunt activiști PSD cu state vechi, mulți încă de la formarea PSD, și știu că putem să ne exprimăm oricâte păreri diferite, dar atunci când e vorba să ne luptăm pentru ceva, luptăm împreună pentru atingerea obiectivului stabilit. ”, a spus președintele PSD Vaslui. potrivit acestuia, susținerea lui Pleșoianu la alegerile pentru candidatul PSd la președenție a venit tot ca dovadă a susținerii diversității de opinii.

”După cum ştiţi eu am fost susţinător al domnului Pleşoianu. Acum ”am întors armele”. Printre noi sunt tot felul de oameni. Oamenii aceştia au iniţiativă şi nu trebuie dintrodată, chiar dacă nu dau dovadă de cel mai mare fair play, nu trebuie dintrodată dezavuaţi. Noi trebuie să-i menţinem, poate că trebuie să-i tratăm cu înţelegere. Este foarte uşor să respingi, să dai cu flit pe cineva. E mai greu să rabzi, să tratezi cu eleganţă, să încerci să îl înţelegi şi, pe cât posibil,să-l susţii. Momentul a trecut, avem alt obiectiv acum şi eu am pomenit atributele acestea, de ordine, înțelegere, răbdare, pentru că eu cred că un candidat al PSD în aceste alegeri trebuie să fie caracterizat de aceste atribute. Trebuie să fie un om al normalităţii în societatea românească. E o societate tensionată, alimentată din spectrul politic în permanenţă cu scandal, cu nervozitate, cu conflicte şi noi trebuie să propunem un candidat care să aducă normalitatea în viaţa socială. E o atitudine normală. (…) Trebuie să facem tot posibilul să ne atingem obiectivul stabilit și trebuie să depunem mamimum de efort să susținem candidatul nostru”, a mai spus precizat Dumitru Buzatu.

Șirul discursurilor a fost continuat de Mihai Fifor, secretarul general al PSD. Acesta a rugat presa să părăsească sala, nu înainte de a întări afirmație lui Dumitru Buzatu privind așa zisa susținere a lui Iohannis:  ”Cum ar fi să vezi vasluienii că se aliniau în spatele lui Suleiman şi se duceau să se bată pentru Suleiman împotriva lui Ştefan cel Mare. Cam aşa ar fi şi acum, să ne pomenim că ne aliniem în spatele lui Iohannis să ne batem cu premierul României. Ar fi o aiureală totală, nici măcar cei care au lansat prostia asta nu cred că sunt foarte convinşi de ce au spus, dar în toată această perioadă o să avem parte de tot felul de glumiţe de genul acesta. Asta nu  trebuie să ne oprească din ce ne-am propus, și cred că nu are nimeni niciun dubiu, ne-am propus câștigarea alegerilor pentru președenția României. Cred că după foarte multă vreme PSD merită acest lucru și n-am niciun fel de îndoială că putem împreună să ne atingem acest obiectiv. ”, a spus  Mihai Fifor.

Potrivit unor surse neoficiale, discursurile au continuat pret de încă două ore, pe aceeași linie de consolidare a încrederii membrilor partidului și a electoratului, cu apeluri la unitate și solidaritate.

La finalul întâlnirii, Viorica Dăncilă a dat o scurtă declarație de presă:

”Am avut o reuniune politică la Vaslui, la invitaţia domnului preşedinte Dumitru Buzatu. Am discutat despre alegerile europarlamentare, am ascultat părerea membrilor de partid, a primarilor de aici şi, împreună, am creionat acţiunile pentru următoarea etapă, astfel încât să câştigăm alegerile prezidenţiale, alegerile locale şi alegerile parlamentare. Aşa cum am menţionat de fiecare dată, este  important pentru noi să aflăm părerea membrilor de partid, să vedem care au fost problemele în judeţe, care au fost problemele pe care dânşii le-au identificat la nivel naţional astfel încât în perioada următoare să devenim mai puternici, să punem accent pe organizare, pe mesaje, să recâştigăm încrederea membrilor noştri dar şi încrederea românilor pentru a putea obţine rezultatul pe care ni-l dorim”, a declarat Viorica Dăncilă. Aceasta s-a arătat convinsă și de implicarea organizației județene PSD Vaslui în campania electorală, dar și de faptul că la Vaslui se va obține un rezultat bun.

Referitor la negocierile de susținere cu Victor Ponta, premierul a afirmat că au fost discuții de principiu, care urmează a fi aduse în atenția consiliilor de conducere a celor două partide, pentru a se vedea în ce măsură un astfel de acord este agreat în cele două tabere.

Preşedintele PSD, Viorica Dăncilă, a declarat și că se gândeşte la un tandem preşedinte-premier pentru campania electorală. Dăncilă a spus că una dintre persoanele luate în calcul este ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici.„Am în vedere mai multe persoane, am în vedere o persoană care cred că s-ar discuta foarte bine. Cred cu tărie că trebuie să ieşim cu un tandem, pentru că am văzut că există atâta dezinformare încât cine ştie ce lucruri mai apar în spaţiul public şi pentru a limpezi lucrurile cred că trebuie să ies cu o propunere de prim-ministru.”, a declarat Dăncilă. Întrebată dacă o posibilă propunere ar putea fi Eugen Teodorovici, Viorica Dăncilă a răspuns: „Categoric, da!”.

(Text și foto: Mihaela Zărnescu)