Vernisaj: ”Imaginea femeii între artă și simbol”, la Muzeul Județean Vaslui
Astăzi, la ora 13.00, Muzeul Județean ”Ștefan cel Mare” Vaslui invită publicul la Sala ”Arta”, la deschiderea expoziției ”Imaginea femeii între artă și simbol”. Acest demers cultural este realizat în colaborare cu Complexul Muzeal Național Moldova Iași, Muzeul Național al Unirii Alba Iulia, Complexul Muzeal ”Iulian Antonescu” Bacău și Muzeul ”Vasile Pârvan” Bârlad.
Venirea primăverii este sărbătorită de muzeul vasluian prin intermediul unei expoziții ce își propune să ilustreze modul în care femeia a fost transpusă la nivel simbolic și mitologic în antichitate. În cadrul expoziției publicul poate viziona reprezentări ale femeii ca imagine a ”Marii Mame” sau ”Marea Zeiță”, reprezentări ce sunt transpuse în figurine antropomorfe, cu detalii anatomice schematizate, decorate prin linii incizate sau pictate, în vase antropomorfe sau idoli en violon – o transpunere simbolică a femeii ghemuite, în poziție de naștere. Dacă pentru neo-eneolitic femeia este transpusă la nivel mitologic, ca divinități legate de cultul fecundității și fertilității, în lumea romană femeia este evidențiată prin obiectele de podoabă și port sau de artă funerară, prin intermediul cărora se evidențiază rolul și locul acestora în societatea romană.
Obiectele expuse provin din aşezări de pe teritoriul Moldovei și Transilvaniei: Bârlălești, Dumești, Dănești, Trușești, Cucuteni, Scânteia, Ruginoasa, Valea Lupului, Răcătău, Țigănești, Poduri, Alba Iulia.
Expoziția este completată cu lucrări de artă în care femeia este prezentată la nivel simbolic și metaforic, atât prin sculpturi cât și prin picturi, semnate de mari artiști: Mihai Onofrei, Eftimie Bârleanu, Nicolae Păduraru, Sabin Bălașa.
Expoziţia poate fi vizitată la Muzeul Județean ”Ștefan cel Mare” Vaslui, Sala ”Arta”, în perioada 11 martie-5 aprilie 2016.