Vasluianul Vlad Mocanu, vicecampion european la minifotbal

La 7 luni după ce a devenit în premieră campioană mondială la minifotbal, România a fost aproape să cucerească un nou trofeu continental, de această dată în cadrul Europeanului care tocmai a avut loc în Bosnia & Herțegovina. Ne mulțumim însă cu medalia de argint, elevii selecționerului Virgil Bejenaru fiind învinși în finală de Serbia în urma loviturilor de departajare. ”Un gust amar, însă din care trebuie să extragem acele părți bune”, spune Vlad Mocanu, numărul 9 al naționalei de minifotbal, într-un interviu exclusiv pentru Flashscore.

România rămâne cea mai titrată echipă națională la minifotbal, având la activ șase titluri continentale câștigate în 2010, 2011, 2012, 2013, 2014, cel mai recent dintre ele fiind în 2015. În total, am ajuns de nouă ori în finală, edițiile din 2018, 2022 și 2024 fiind încheiate de tricolori pe locul secund. 

”Este un lucru mare pentru România”

În ultimul an, din această frumoasă poveste a tricolorilor a făcut parte și Vlad Mocanu, tânărul în vârstă de 25 de ani care face sacrificii pentru a avea o carieră inclusiv în ”fotbalul mare”, acolo unde evoluează pe postul de mijlocaș central la CSM Vaslui, echipă ce activează în prima serie din Liga a 3-a. 

La minifotbal, jucătorul face parte din lotul celor de la Inter Traian Vaslui, fiind transferat de campioana din regiune după 2 ani petrecuți la Premier Iași. Aceste două formații i-au oferit practic șansa de a îmbrăca tricoul echipei naționale.

Optimist din fire, campionul mondial en-titre a povestit pentru Flashscore despre experiența trăită la Europeanul din Bosnia & Herțegovina, având o concluzie clară la finalul turneului găzduit de orașul Sarajevo: ”Capul sus și mergem înainte!”.

”Să luăm partea pozitivă, în șase luni să fim campioni mondiali și vicecampioni europeni eu zic că este un lucru mare pentru România. Nu prea avem sporturi la care putem spune că suntem cei mai buni din lume sau măcar în top.

Gustul amar este acela că puteam fi noi cei fericiți la finalul partidei cu Serbia, însă la penalty-uri se știe întotdeauna că este o loterie, din păcate.

Anul trecut ne-am bucurat că am câștigat Mondialul la penalty-uri, însă acum s-a întâmplat să iasă cum nu ne-am dorit, dar suntem fericiți și mândri”.

Autorul celui mai ”controversat” gol la Europeanul din Bosnia: ”Dacă nu era VAR-ul, nu îl validau”

Tricolorii și-au început parcursul memorabil cu un triumf în Grupa D, după victorii fără emoții cu 9-0 în fața Turciei și 5-2 cu Polonia, remiza albă cu Ungaria din ultima etapă fiind singura partidă din cadrul turneului în care România nu a marcat.

Calificați în optimi, elevii lui Bejenaru au făcut o partidă excelentă în compania Georgiei, contorizând o victorie clară cu 3-0. 

După ce a înscris în faza grupelor cu Turcia și Polonia, Vlad Mocanu reușea să marcheze cel de-al treilea său gol în meciul din optimi cu Georgia. Numărul 9 al naționalei a închis tabela în finalul partidei, cu un șut năprasnic din interiorul suprafeței de pedeapsă.

Execuția în forță a jucătorului i-a indus în eroare inclusiv pe cei din cabina VAR, care au avut nevoie de minute bune pentru a valida în cele din urmă golul.

”Eu am văzut destul de clar că mingea șutată de mine a atins de fapt bara din spatele porții, deja mă bucuram și știam că am dat gol. 

Dacă nu era VAR-ul, părerea mea este că arbitrii nu validau golul, pentru că am lovit tare, iar ei nu au avut unghiul cel mai bun pentru a observa în direct. Deci, noroc cu VAR-ul și mă bucur că au validat golul în cele din urmă!”.

”România, un coșmar pentru Kazahstan”

Avansați în faza sferturilor, tricolorii nu au dezamăgit nici în fața Bosniei, învingând gazda turneului cu scorul de 4-1. Putem spune că abia din semifinale aveau să vină meciurile cu adevărat dificile pentru România. 

Penultimul act al competiției s-a tradus printr-o reeditare a finalei de la Campionatul Mondial din 2023 în compania Kazahstanului.

Partida a fost asemănătoare cu cea din precedenta întâlnire directă dintre cele două superputeri. Deși s-au aflat la conducere, de această dată la diferență de un singur gol, kazahii aveau să fie eliminați din nou la loviturile de departajare.

”Fix așa am simțit în teren. Mai ales după ce ne-au fost anulate trei goluri, am zis că trecem iar prin același lucru, nu se poate așa ceva… Kazahii au evoluat bine, și-au jucat șansa și s-a văzut faptul că au intrat foarte montați pe teren… 

Și da! Putem spune că România reprezintă un coșmar pentru Kazahstan. Să îi eliminăm pentru a doua oară în cadrul unui turneu final este ceva wow pentru noi.

Grupul, familia și credința sunt factori importanți care fac diferența în sport”.

”Sper ca România la EURO să reușească măcar jumătate din performanța noastră”

Campionatul European din Germania bate la ușă, iar România lui Edward Iordănescu este una din cele 24 de naționale participante. 

Nume sonore din fotbal precum Gheorghe Hagi, Ilie Dumitrescu sau Cosmin Contra s-au arătat optimiști în ceea ce privește șansele tricolorilor de a avansa mai departe de faza grupelor.

Vicecampionul de la minifotbal, Vlad Mocanu, a avut la rândul său un mesaj de transmis pentru omologii din fotbalul mare.

”Este o diferență de la cer la pământ între minifotbal și fotbalul pe teren mare. Eu sper și îmi doresc pentru țară, pentru noi, să reușim să ieșim din grupă. 

Grupa este una grea: Belgia, o echipă de top, slovacii nici ei nu sunt răi, Ucraina este iarăși o echipă foarte, foarte bună. Mi-aș dori să ne calificăm. 

Multă lume spune că România poate fi surpriza turneului, eu chiar mi-aș dori asta din tot sufletul. Sper să realizeze măcar jumătate din ceea ce am făcut noi la Europeanul de minifotbal, să ajungă prin sferturi și să ne mândrim cu ei!

Edi Iordănescu chiar face o treabă foarte bună. Acum, după partidele astea amicale cu Bulgaria și Liechtenstein nu putem să tragem o linie și să spunem că nu suntem în stare să dăm un gol. Și noi am avut înainte de turneul din Bosnia meciuri de pregătire în care nu am dat totul pentru că a trebuit să ne menajăm”, a conchis Vlad Mocanu. Sursa: Flashscore

One thought on “Vasluianul Vlad Mocanu, vicecampion european la minifotbal

Comentariile sunt închise.