Vasluianca Delia Andreea Gandore, câștigătoare a Marelui Trofeu al Festivalului Național ”Cântec drag din plai străbun”

Câteva sute de mici artiști, interpreți individuali sau membri ai unor ansambluri vocale, instrumentale sau de dansuri, au urcat pe scena Casei de Cultură ” Constantin Tănase” Vaslui, în perioada 29-30 aprilie, în cadrul celei de-a XVIII-a ediții a Festivalui Național ”Cântec drag din plai străbun”, organizat de instituția gazdă în parteneriat cu Primăria Vaslui, Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale (CJCPCT) Vaslui și Radio Iași. La final, juriul, prezidat de Gabriel Ciprian Chițu, profesor la Universitatea Nationala de Arte ”George Enescu” Iași, a acordat Marele Trofeu al Festivalului vasluiencei Delia Andreea Gandore, o tânără care vine din localitatea Valea Mare.

Anul acesta, în festival s-au înscris 67 de concurenți, atât din comunele din județul Vaslui, cât și din alte județe ale țării (Prahova, Piatra Neamț, Suceava, Iași, Bacău, Botoșani, Suceava, Brăila, Galați, Teleorman). Aceștia au evoluat, pe cinci categorii de vârstă,  în cadrul a șase secțiuni: soliști vocali, soliști instrumentiști, grupuri vocale, grupuri instrumentale, ansambluri folclorice și formații de dansuri populare.

Festivalul a fost prezentat de interpreta de muzică populară Teodora Panainte, iar acompaniamentul interpreților a fost asigurat de orchestra profesionistă de muzică populară “Rapsodia Vasluiului” a Primăriei municipiului Vaslui, dirijată de maestrul Cristian Năstase. Aceștia au cântat și în recital. Tot în recital, pe scenă au urcat membrii Ansambluluii de cântece și jocuri ”Grâușorul Osmănean”, Brăila, Ansamblul de copii ”Verginel Solomon”, Florentin Albu- Vaslui, Anastasia Ciobanu-Bacău, Gabriel Zăpodeanu -Oșești și Ansamblul ”Hora Vasluiului”.

Organizatorii au acordat ”Trofeul Festivalului”, dar și trofee, premii și mențiuni pe fiecare categorie de vârstă.

”Am ajuns la cea de-a XVIII -a ediție a Festivalul Național “Cântec drag din plai străbun”, un concurs care și-a propus și, spun eu,  a reușit și de această dată, să ofere un cadru de afirmare iubitorilor muzicii populare românești. Ne-am bucurat să avem și anul acesta concurenți din mai multe județe ale Moldovei, dar și din Republica Moldova. Juriul a fost format din profesioniști și țin să mulțumesc în special președintelui juriului, domnului  Gabrian Ciprian Chițu, profesor universitar la Facultatea de Muzică din Iași și domnului George Vanvu, compozitor și coordonator muzical la Radio Iași, care anul acesta ne-a asigurat sonorizarea și transmisia live a Festivalului. Alături de aceștia, compozitorul Dumitru Jijie, directorul artistic al Festivalului, Cristian Năstase, dirijorul Orchestrei ”Rapsodia Vasluiului”, care a asigurat și acompaniamentul interpreților, prof. Maria Cornea, consultant artistic la Centrul Creației Populare și, nu în cele din urmă, coregraful George Ilașcu, au asigurat și au garantat totodată o jurizare corectă,  profesionistă. Din păcate, anul acesta a lipsit dintre noi bunul nostru prieten, compozitorul Marcel Iorga, care nu numai că făcea parte din juriul Festivalului, dar era și un sprijin de nădejde în organizarea acestuia. Este și motivul pentru care am deschis Festivalul cu un moment de reculegere în memoria acestuia, iar Marele Trofeu din acest an îi este dedicat”, ne-a spus Ionel Bordeianu, directorul Casei de Cultură ”Constantin Tănase” Vaslui.

One thought on “Vasluianca Delia Andreea Gandore, câștigătoare a Marelui Trofeu al Festivalului Național ”Cântec drag din plai străbun”

Comentariile sunt închise.