Vârstnicii vasluieni, preveniţi asupra furturilor din locuinţe

Unul din patru furturi din locuinţă este favorizat de neglijenţă. In 2015 Poliţia Română a înregistrat 28.442 de furturi din locuinţe. In 10% din cazuri furtul a fost favorizat de împrietenire, în15% de uşa neasigurată, înaproximativ 7% din cazuri de escaladarea ferestrelor lăsate deschise. În data de 25 aprilie, poliţiştii din cadrul Compartimentul de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii și reprezentanţii Groupama Asigurări – filiala Vaslui au participat la Centrul Medico-Social „Sf. Nicolae”, din cadrul Primăriei municipiului Vaslui, la o activitate privind lansarea campaniei de prevenire a furturilor din locuinţe, denumită „Neglijența, invitație deschisă la furt”. În cadrul activităţii au fost prezentate cetăţenilor riscurile la care se expun în cazul ignorării măsurilor minime de protejare a locuinţei şi s-au efectuat recomandări astfel încât aceştia să nu devină victime ale acestui gen de infracţiuni.

Pentru fiecare cetăţean locuinţa este spaţiul în care se simte în siguranţă şi orice pătrundere neautorizată generează o stare de disconfort, de multe ori fără o legătură directă cu prejudiciul de natură patrimonială cauzat, ci cu însăşi încălcarea acestui spaţiu intim de siguranţă personală.
Deşi în ultimii ani tendinţa a fost una descrescătoare (de la 35.150 de furturi din locuinţe la nivel naţional în 2012, 31.040 în 2013, 29.925 în 2014, la 28.442 în 2015), prevenirea infracţiunilor contra patrimoniului rămâne una dintre priorităţile Poliţiei Române.
Principalele condiţii care au favorizat furturile din locuinţe sunt reprezentate de: împrietenire – în 2.918 de cazuri (aproximativ 10%), uşă neasigurată – în 3.617 de cazuri (15%), escaladare -în 1.868 de cazuri, multe din ele fiind urmare a ferestrelor lăsate deschise.
Campania „Neglijența, invitație deschisă la furt”, derulată în parteneriat cu Groupama Asigurări SA, îşi propune să aducă în atenţia cetăţenilor importanţa propriilor atitudini în reducerea riscului în ceea ce priveşte furturile din locuinţe. Campania a fost iniţiată la nivel naţional de Inspectoratul General al Poliției Române şi va fi implementată în mediul urban, în perioada aprilie – august 2016.
,,Prevenirea infracţiunilor contra patrimoniului reprezintă o prioritate a Poliţiei Române. Acordăm o atenţie deosebită furturilor din locuinţă, acestea având un impact deosebit în percepţia populaţiei în ceea ce priveşte siguranţa personală. Este foarte important ca fiecare dintre noi să fie informat cu privire la pericolele existente privind furturile din locuinţe şi să ia măsuri elementare de precauţie.” – a spus comisar-şef de poliţie Constantin Stroescu, director al Institutului de Cercetare şi Prevenire a Criminalităţii din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române.
Activităţile circumscrise acestei iniţiative vizează transmiterea de recomandări cu caracter preventiv prin distribuirea unor materiale informativ-preventive. Astfel, pentru promovarea mesajelor campaniei, au fost realizate 150.000 de flyere, adresate cetăţenilor, au fost tipărite 5.000 de afişe ce vor fi distribuite asociaţiilor de proprietari, din mediul urban şi expuse la avizierele blocurilor, la sediile unităţilor de poliţie, la intrările în centrele comerciale şi în alte locuri publice. Totodată, un clip video şi un spot audio vor fi promovate, pentru ca mesajele destinate prevenirii spargerilor de locuinţe să ajungă la cetăţeni.

„Este extrem de neplăcut să-ţi găseşti casa spartă. De aceea, dorim să te ajutam să nu devii una dintre victimele celor care fură din locuinţe.Infractorii speculează neglijenţa locatarilor în a-şi securiza casa. De exemplu, aceştia profită de faptul că la unele apartamente situate la parter sau etajul unu ferestrele sunt lăsate deschise şi nesupravegheate. Un aspect foarte important al prevenirii furturilor din locuinţe este reprezentat de necesitatea adaptării măsurilor de siguranţă la tipul de locuinţă şi la valorile care trebuie protejate. Nu invita hoţii în casa ta!” a fost mesajul transmis de poliţiştii vârstnicilor vasluieni.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.