”Unii cred că, reclamându-i în permanență pe adversarii lor politici, vor ajunge să le ia locul” – Interviu cu președintele CJ Vaslui, Dumitru Buzatu.

De ce candidează pentru încă un mandat pentru funcția de președinte al Consiliului Județean,  care sunt proiectele aflate în derulare și cele aflate pe lista de investiții viitoare, dar și despre cum intenționează să deruleze campania electorală, sunt câteva întrebări la care  Dumitru Buzatu, președintele PSD Vaslui, a avut amabilitatea să ne răspundă într-un scurt interviu.       (Mihaela Zărnescu)

Reporter: Domnule președinte, sunteți la finalul unui mandat,v-ați depus candidatura pentru un alt mandat. Care sunt motivele care v-au determinat să candidați din nou?

Dumitru Buzatu: Mi-am depus candidatura pentru președenția Consiliului Județean luni  după-amiază. M-am gândit foarte mult înainte de depunerea acestei candidaturi, dacă mai este nevoie de priceperea mea, dacă proiectele începute de Consiliul Județean mai necesită prezența  mea. După o matură chibzuință am ajuns la concluzia că, cel puțin în această perioadă, este nevoie ca cei care au inițiat aceste proiecte să le și finalizeze. Este vorba aici de proiectele mari, pentru că unele, cum este Teatrul din Bârlad, Muzeul Bârlad, au fost finalizate mai demult.  Acum vorbim de Drumul Strategic, pe care se lucrează pe toate tronsoanele în acest moment, și care , dincolo de valoarea financiară impresionantă, e vorba de 50 milioane euro, trebuie să avem în vedere valoarea lui de indicator al dezvoltării umane. Adică un mijloc de a crea acces mai bun la nivelul localităților care se întind de-a lungul acestui drum. Avem aici zone în care, în mod tradițional, erau  dificultăți de circulație: mă refer la Zăpodeni, Dănești, Codăiești.  Aceste dificultăți vor fi înlăturate odată cu finalizarea acestui drum. De asemenea,  este vorba aici de zone care să faciliteze accesul la obiective  semnificative din punct de vedere județean. Și aș menționa aici Mănăstirea de la Fâstâci, pe care toți cei care doresc o pot vizita pe un drum terminat anul acesta. Drumul Strategic va facilita accesul tuturor credincioșilor și turiștilor către acest lăcaș de cult care prezintă un inventar de obiecte cu o istorie deosebită și o funcționabilitate contemporană remarcabilă. Este un centru religios în care este prezentă foarte multă lume de fiecare dată când sunt evenimente importante ale credinței creștin-ortodoxe.

Avem un plan, și am făcut primii pași, să sprijinim unitățile administrativ-teritoriale care au pe  teritoriul lor obiective de acest gen. Amintesc doar de Mănăstirea de la Alexandru Vlahuță și de Mănăstirea de la Bujoreni unde, datorită dificultăților create de faptul că nu suntem proprietarii drumurilor respective, accesul este ceva mai dificil. Vom sprijini unitățile administrativ-teritoriale să le asfalteze, astfel încât să creăm, pe lângă circuitul ecumenic și un circuit  turistic foarte bun.

Vorbim de proiecte aflate în diferite stadii, precum Programul Operaţional Infrastructura Mare (POIM), care vizează creșterea nivelului de colectare și epurare a apelor uzate urbane, precum și a gradului de asigurare a alimentării cu apă potabilă a populației. Prin intermediul lui vom da acces la apă potabilă tuturor localităților din județul nostru. Este vorba de un proiect cu o valoare foarte mare, aplicația este finalizată, așteptăm să se pronunțe Comisia Europeană. Problema pe care o avem în aplicarea acestui proiect este că nu există suficientă forță de lucru și suficiente societăți care să se angajeze să execute lucrările. Am deschis licitațiile noastre la maxim, acceptăm orice ofertant, din toată țara,  dacă întrunește condițiile cerute dar, dată fiind complexitatea și amploarea lucrărilor, există la nivel național foarte puține firme care să satisfacă aceste cereri. Sperăm că repetarea în mod constant a procedurilor de achiziție, ne va duce până la urmă la realizarea obiectivelor noastre. Oricât  ne-am grăbi noi să facem lucrurile repede, trebuie să urmăm procedura impusă de finanțator și consacrată de legislația României. Aici nu este vorba de disponibilitatea noastră, pentru că dacă ar fi după noi, ne-am mișca într-un mod mult mai alert, dar trebuie să respectăm regulile impuse iar, uneori, procedurile au fost complicate mai mult decât era necesar.

Avem un plan, dar lucrurile merg destul de greu pentru că nu există suficientă forță de muncă și nu există societăți de profil care să acționeze cu forță în realizarea unor obiective, avem de terminat Centrul Cultural ”Dimitrie Cantemir”, unde funcționa și un teatru al municipiului Vaslui. Acesta este un proiect al nostru, al Consiliului Județean, pe care îl derulăm în parteneriat cu Primăria și Consiliul Local Vaslui. Acolo o să avem mai multe lucruri care vor îmbunătăți considerabil activitatea culturală din județ: vor fi săli de audiții, săli de repetiții, loc de desfășurare pentru evenimentele culturale. Vrem să fie o instituție ”de spectacol”, asta însemnând că în permanență va fi deschisă vasluienilor care doresc să participe la actul cultural. Tot acolo vom muta Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Vaslui, instituție aflată în subordinea noastră, prin care am organizat și până acum evenimente culturale și artistice, unele de o amploare deosebită , precum Festivalul de Umor ”C. Tănase”, sau Festivalul folcloric Internațional ”Hora din Străbuni”. Tot acolo vom găsi loc pentru organizațiile neguvernamentale  (ONG-uri-n.r.) și pentru unele activități desfășurate de acestea. Sper ca odată cu darea în folosință a acestui centru cultural, care va purta numele lui Dimitri Cantemir, să îmbunătățim semnificativ viața culturală din municipiu.

Trecând într-o altă zonă a obiectivelor pe care le urmărim și m-au determinat să candidez încă o dată, ne-am propus reabilitarea tuturor componentelor Spitalului Județean de Urgență Vaslui. Am făcut un efort considerabil prin reabilitarea celor două mari corpuri ale unității, urmează să dăm în folosință și corpul admninistrativ, pe cel în care asigurăm spitalizarea de zi , urmează să construim o Morgă nouă, să finalizăm reabilitarea Secției de Pneumologie, să finalizăm lucrările la Ambulatoriul de Specialitate. La final, vrem să facem o amenajare a curții, în care să creem un spațiu de relaxare modern, mai optimist pentru ca cei care, de nevoie, vor ajunge în locul respectiv.  Pentru că dincolo de condițiile de cazare, de calitatea serviciilor medicale și sociale, vrem să le oferim oamenilor și un cadru ambiental stimulativ pentru vindecare. Vom termina introducerea frigiderelor în toate saloanele, vom dota fiecare salon cu televizor și vom amenaja o mică bibliotecă, astfel încât pacienții internați să aibă posibilitatea de a-și petrece într-un mod cât mai plăcut, într-o ambianță cât mai  familiară,  timpul în care nu efectuează investigații sau tratamente.

Reporter: Care va fi destinația clădirii în care funcționează acum Policlinica, așa cum știu vasluienii denumirea Ambulatoriului de specialitate, dup ce se va finaliza noua locație, din curtea spitalului?

Dumitru Buzatu: Vrem să îi dăm o destinație nouă, pentru că avem mare nevoie de sevicii de îngrijire paliativă.  Vrem să oferim servicii care îmbunătățesc calitatea vieții atât pacienților, cât și a familiior acestora, pe perioada confruntării cu problemele ascociate bolilor cronice incurabile, prin prevenția și ușurarea suferințelor, atât în ceea ce privește tratamentul durerii, cât și în rezolvarea altor probleme, de ordin fizic, psihosocial sau spiritual. După ce va fi finalizat  noul ambulatoriu și toate specialitățile clinice se vor muta în noua locație, vrem să reabilităm clădirea rămasă și să îi dăm o asemenea utilitate.

Suntem în faza în care încercăm să achiziționăm un spațiu, un teren, în care să construim un cămin de bătrâni. Cu experiența avută cu Căminul de la Tutova am constatat că există o adresabilitate foarte mare, sunt foarte multe persoane care încearcă să găsească o cazare decentă și servicii de îngrijire pentru persoanele vârstnice, pentru cei apropiați de care nu se pot ocupa zi de zi. O să finalizăm această achiziție, după care vom demara celelalte proceduri menite să ducă la îndeplinrea obiectivului nostru. Se vor regăsi și aici toate elementele de atractivitate, astfel încât p persoană în vârstă care nu poate beneficia desuportul aparținătorilor săi,, din varii motive, să ducă o viață normală în acel centru.

Tot pe ramura de asistență socială, am început deja studiul de fezabilitate pentru un centru în partea de est a județului, adică în comuna Ghermănești, acolo unde a fost vechiul spital. Teot acolo vom construi o unitate care să vină în prelugirea Spitalului Județean, de tratamente balneologice, profitând astfel de sursa naturală existentă pe teritoriul comunei Ghermănești, acele ape cu proprietăți terapeutice , cunoscute ca ”ape de pucioasă”.

La Codăiești mărim capacitatea Centrului medico-social și, posibil, să mărim și capacitatea Centrului-medico-social de la Băcești. Asta dacă nu vom reuși să implementăm un alt proiect, mult mai amplu, pentru că  opțiunea mea este să implementăm un centru medico-social în partea de sud a județului, la Tutova, pentru ca persoanele care se află în zona defavorizată în acea parte a județului să își găsească un loc în care să beneficieze de tratament și de sprijin, pentru a se reintegra în viața socială

Acestea sunt doar câteva din proiectele noastre, cele mai importante, pentru că lista investițiilor este mult mai lungă.

Reporter: Pentru că acum toată lumea vorbește despre alegeri, am auzit ieri un alegător care susținea că, în calitate de președinte de Consiliu Județean,  nu ați făcut nimic pentru atragerea investitorilor în județ. Ce i-ați răspunde acestei persoane?

Dumitru Buzatu:  Ideea este că există o imagine falsă despre ceea ce poate face un președinte al Consiliului Județean. Noi avem disponibilitatea să îi primim , să îi îndrumăm, să le oferim facilități , în sensul de a le pune la dispoziție teren, apă, utilități, dacă vor să investească. Nu putem să forțăm investitorii, și oricine spune altceva înseamnă că nu a înțeles nimic din regimul democratic, nu putem să îi forțăm să vină să investească aici, dacă ei nu doresc. Eu am constatat, de-a lungul anilor, că sunt foarte mulți oameni din județ care au optat să investească aici și spun asta tuturor: încercați să vă dezvoltați spiritul de inițiativă, solicitați sprijinul unităților teritorial administrative (primăriilor-n.r.), nu vă simțiți descurajați de pachetul de legi care guvernează activitatea investițională și încercați să vă dezvoltați propriile afaceri! Nu sunt posibilități financiare legale pe care noi să le avem la dispoziție și să nu le utilizăm. Nu putem oferi teren gratuit, nu putem să sprijinim financiar, nu avem niciun fel de competență în domeniul micșorării taxelor și impozitelor pentru acești investitori. Nici noi, nici unitățile administrativ teritoriale nu au asemenea competențe. Cei care spun că vor aduce ei investitori nu au nicio idee despre ce înseamnă viața economică reală. Ce atrage investitorul într-o zonă este capacitatea oamenilor din acea zonă de a munci, adică să găsească forță de muncă, dar și oportunitatea lui de a obține un profit. De aceea, revin la ce am mai spus, eu i-aș încuraja pe cei care locuiesc în acest județ să își deschidă propriile afaceri. Ce am făcut noi în acest sens s-a concretizat prin proiectele derulate, cu finanțări consistente: vorbim de 100 milioane euro pe care îi avem pentru reabilitarea rețelelor de apă-canal, pe același segment, vom avea alte 200 milioane euro, avem drumul strategic care este 50 milioane euro. Nu mai pun PNDL-ul și toate celelalte investiții din județ. Acestea au fost, de fapt, facilitățile pe care noi le-am putut da oamenilor de afaceri și societăților: am atras fonduri din programele naționale și din cele europene, oferindu-le oportunitatea de a realiza lucrările necesare. Iar în ceea ce privește atragerea de fonduri, pot să spun că la PNDL am fost printre primele trei județe din țară ca sume atrase. Nu mai vorbim de celelalte proiecte, cum este, de exemplu, cel de extindere a Unității de Primiri Urgențe din cadrul spitalului. Toate acestea dau de lucru investitorilor, iar fondurile obținute le sunt destinate. Acestea sunt singurele forme de ajutor pe care le putem oferi, dar eu cred că aceste lucruri sunt importante.Restul sunt afirmații care fac parte dintr-o recuzită, dar nu au niciun suport real.

Reporter: Pentru că ați amintit de afirmații fără un suport real…. De aproape un an de zile a început o campanie masivă de denigrare a dumneavoastră. În acest context, cum credeți că se va desfășura campania electorală care urmează?

Dumitru Buzatu: În fiecare campanie electorală au fost asemenea acuzații și nu am răspuns niciodată, în niciun fel  acuzațiilor nefondate, deși una din manierele campaniei electorale este să faci dialog permanent cu opozanții tăi, adică cu ceilalți candidați. Eu nu am răspuns niciodată provocărilor din două motive: o dată pentru că acțiunea mea s-a îndreptat întodeauna către alegători. Lor trebuie să le explic, lor trebuie să le arăt ce anume am făcut și vreau să fac în această calitate, ținând cont de posibilitățile reale, și vreau să subliniez expresia ”posibilități reale”.  Văd că vin unii și spun că ”noi vom face să fie apa ieftină!”. Nu vor putea face acest lucru niciodată, pentru că  există mecanisme de calcul ale prețului, există o legislație în domeniu, există proiecte  pe care le-am accesat și în cadrul cărora ne-am angajat pe o anumită dezvoltare în serviciul furnizării apei. Te bazezi și pe legile economice, pentru că operatorul este un operator economic care trebuie să funcționeze cel puțin într-un echilibru financiar, la nivelul  la care costurile să nu depășească veniturile. Altfel riscăm ca operatorul să falimenteze și serviciile către populație să fie afecxtate.  Ținând cont de toate astea, cei care promit că vor scădea prețul la apă, nu vor putea face asta. Dacă îi vom face pe toți să înțeleagă că nu putem acționa înafara legii, atunci oamenii își vor da seama că unii dintre candidați își expun visele, cam inconsistente, drept proiecte de viitor.

Reporter: Asta înseamnă oare că unii dintre candidați nu știu nici măcar care sunt atribuțiile Consiliului Județean?

Dumitru Buzatu: Nu știu nici care sunt atribuțiile, nu știu nici legislația, dar încercând să se opună la tot ce facem noi aduc chiar prejudicii masive acestui județ. Pentru că un proiect cu finanțare europeană care este criticat   nefundamentat, expunându-l la nenumărate reclamații și controale, creează impresia că în derularea lui se întâmplă  lucruri necurate. Prin asemea acuzații se aduce un prejudiciu masiv oamenilor care lucrează la acel proiect, județului, unităților administrativ-teritoriale  implicate. Unii înțeleg că reclamându-i în permanență pe adversarii lor politici vor ajunge cumva să le ia locul. De asta nu răspund deși, trebuie să recunosc, suport destul de greu nenumăratele insulte aduse la adresa mea. Suport greu și numeroasele zvonuri, cu atât mai mult cu cât cei care lansează aceste zvonuri fac și numeroase reclamații pe la instituții, pentru a crea impresia că zvonurile au o bază reală. Evident, prejudiciază și activitatea instituțiilor respective, punându-le să cerceteze tot felul de lucruri, prejudiciind și activitatea instituțiilor în care ne desfășurăm activitatea, din același motiv: pentru a crea impresia că ceva, ceva e în neregulă acolo! Eu pot să spun că în toți anii în care m-am aflat la conducerea Consiliului Județean am avut o activitate controlată riguros de Curtea de Conturi și de toate instituțiile abilitate în acest sens, care au ajuns la concluzia că, din punct de vedere al gestionării resurselor financiare și a treburilor Consiliului Județean, avem o activitate foarte bună.

Sper ca într-un viitor, nu prea apropiat, pentru că cei de astăzi vor continua cu acest tip de maniere, dar într-un viitor previzibil, candidații care vor fi pentru funcțiile de primării, orașe, municipii sau Consiliu Județean să își îmbunătățească prestația și, evident, să încerce să îi convingă pe alegători pe baza capacității lor, pe baza  planurilor pe care le au și  pe baza adaptării la realitatea economică a promisiunilor pe care le fac.

Reporter: Credeți că la nivelul județului Vaslui aveți aceeași echipă puternică pe care ați avut-o și la alegerile din anii trecuți?

Dumitru Buzatu: Echipele s-au succedat și, iată, și eu cred că mă aflu la ultima candidatură. Poate că dacă nu ar fi fost candidatura uninominală, nu aș mai fi acceptat să candidez,  pentru că am o activitate  destul de bogată și de-a lungul acesteia am stimulat reînoirea permanentă a echipelor cu tineri. Echipa e la fel de puternică, de bună, chiar dacă oamenii nu mai sunt toți aceeași.  Pe unii, datorită activității desfășurate, a realizărilor, a „prizei” pe care o au la oameni, îi regăsim pe liste. Alții sunt înlocuiți de oameni noi, tineri, care, de fapt, după trecerea generației mele ”în rezervă” vor trebui să preia coordonarea activităților unităților administrative. Aceste echipe, calitatea acestor oameni, ne dă o speranță și ne spune despre ce se va întâmpla în viitor în administrarea comunelor, a orașelor și a județului nostru.