[Foto/Video] Țurțurii, capcane pentru pietonii vasluieni

Ţurţurii formați la streșinile blocurilor din cauza oscilațiilor de temperatură din ultimele zile au devenit un adevărat pericol pentru vasluieni. Unii, au o lungime ce depășește un metru şi atârnă exact deasupra trotuarelor intens circulate. 

Ca urmare a temperaturilor scăzute din ultimele zile, țurțurii formați pe acoperișuri reprezintă un real pericol pentru pietoni, astfel că proprietarii sau administratorii clădirilor au responsabilitatea de a îndepărta țurțurii formați la streșinile și jgheaburile imobilelor. Deși unele zone au fost marcate cu bandă delimitatoare, unele persoane, în special copii și bătrâni ignoră cu desăvârșire pericolul.

Un țurțure desprins, dacă lovește o persoană, îi poate provoca leziuni grave, care pot duce la dizabilitate sau chiar la deces. Ca să vă faceți o idee despre mărimea acestora, puteți observa că unii țurțuri depășesc cu mult înălțimea unei ferestre.

Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Vaslui le reamintește cetăţenilor faptul că, de îngrijirea şi curăţarea clădirilor şi faţadelor se ocupă proprietarii sau asociaţiile de locatari, pompierii acţionând numai dacă arhitectura imobilelor nu permite îndepărtarea ţurţurilor de către cetăţeni. Totodată, în caz de pericol iminent de cădere a ţurţurilor de pe clădiri înalte, proprietarii au obligaţia să ia măsuri de avertizare şi de marcare a perimetrului expus riscurilor. Pentru a evita asemenea evenimente nefericite, recomandăm:

– Curăţarea, de către proprietari sau asociaţiile de proprietari, a acoperişurilor clădirilor, în limita posibilităţilor, şi marcarea zonelor unde există riscul căderii de ţurţuri sau zăpadă;

– Atenţionarea cetăţenilor care doresc să parcheze maşinile în apropierea blocurilor, pentru prevenirea rănirii acestora sau avarierii autovehiculelor, în cazul căderii de ţurţuri sau zăpada de pe acoperiş;

– Curăţarea trotuarelor şi străzilor din apropierea blocurilor, astfel încât trecătorii să nu fie nevoiţi să meargă pe lângă imobile şi să fie surprinşi de eventualele căderi ale țurțurilor sau blocurilor de zăpadă dislocate de pe acoperişuri.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.