Tuberculoza e în floare la Vaslui

Un număr de 256 de cazuri noi de tuberculoză au fost înregistrate în cursul anului 2018, la nivelul judeţului Vaslui, se arată într-un raport întocmit de reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică (DSP).

Potrivit sursei citate, în aceeaşi perioadă, figurau 211 bolnavi de tuberculoză rămaşi în evidenţă din cursul anilor trecuţi.

‘Dintre cazurile noi, 180 sunt în mediul rural şi 76 în mediul urban, iar ca repartiţie pe categorii de vârstă se constată că cele mai multe îmbolnăviri sunt la persoane de peste 15 ani. Astfel, au fost înregistrate 18 cazuri noi de boală la categoria de vârstă 0 – 14 ani şi 238 de cazuri la persoane de peste 15 ani’, a declarat, pentru AGERPRES, purtătorul de cuvânt al DSP Vaslui, Mihaela Topliceanu.

Aceasta a precizat că în judeţul Vaslui, Programul Naţional de prevenire, supraveghere şi control al tuberculozei se derulează în cadrul celor două spitale judeţene de urgenţă din municipiile Bârlad şi Vaslui.

‘Persoanele cu simptome sugestive pentru diagnosticul de tuberculoză trebuie să se adreseze medicului de familie pentru trimitere la control de specialitate sau medicului specialist din Dispensarul de Pneumoftiziologie. Unităţile sanitare cu paturi asigură diagnosticul şi tratamentul pacienţilor cu tuberculoză, respectiv izolarea cazurilor până la negativarea acestora. Tratamentul tuberculozei este gratuit pentru toţi pacienţii, iar medicamentele antituberculoase sunt furnizate atât pentru spitale, cât şi pentru Dispensarele de Pneumoftiziologie, prin farmacii cu circuit închis’, a mai spus Mihaela Topliceanu.

Faţă de anul 2017, se constată o scădere a numărului de pacienţi noi diagnosticaţi cu tuberculoză, în perioada menţionată fiind semnalate 317 astfel de cazuri, care s-au adăugat celor 268 deja existente în evidenţele DSP.