Topul „scriitorilor” din penitenciare – subiect în presa internaţională

Fenomenul deţinuţilor români transformaţi în scriitori prolifici în perioada detenţiei a ajuns subiect în presa internaţională. Cotidianul britanic „The Guardian” a scris despre deţinuţii din România care publică diverse cărţi ca să iasă mai repede din închisoare. Între timp, a apărut şi lista completă a deţinuţilor autori de cărţi. Dan Voiculescu şi Dinel Staicu conduc topul, cu câte 10 cărţi fiecare. Ministerul Justiţiei a publicat lista deţinuţilor care au scris cărţi ca să îşi reducă pedeapsa. O carte scrisă înseamnă reducerea pedepsei cu 30 de zile.
Aproape 200 de deţinuţi au publicat peste 400 de cărţi în ultimii trei ani. Dan Voiculescu şi Dinel Staicu deţin recordul, cu câte 10 lucrări ştiinţifice, adică şi-au redus pedepsele cu aproape un an.
Problema e că nimeni nu ştie dacă aceste cărţi chiar au fost scrise de ei şi dacă au valoare ştiinţifică.
Fondatorul OTV, Dan Diaconescu, a scris 5 cărţi şi în 3 a folosit cuvântul „ştiinţific” încă din titlu. Unele cărţi au titluri hilare.
Fostul primar al Clujului, Sorin Apostu, a scris lucrarea „Controlul calităţii peştelui, batracienilor şi fructelor de mare”, Cornel Penescu de la fostul FC Argeş a scris despre „Presa online din Argeş – paşi timizi spre o presă modernă”, iar Cristian Vasile „Leadership între carisma şi jung zi”.
Miliardarul Ioan Niculae a scris 5 cărţi în penitenciar. O notă internă a Administraţiei Penitenciarelor pune însă la îndoială faptul că au fost scrise de el, în condiţiile în care una dintre lucrări are 122 de pagini şi a fost scrisă în 23 de ore pontate la bibliotecă.
„Aceste lucrări nu pot fi realizate în mod obişnuit de persoane cu aptitudini într-un timp de maximum 23 ore”, au concluzionat inspectorii.
George Copos a scris şi el 5 cărţi într-un an de zile la închisoare.
Ministrul Justitiei a promis încă din noiembrie că va modifica legislaţia ca să stopeze acest fenomen. Au trecut 2 luni de la această declaraţie, însă Ministerul Justiţiei nu a luat nicio măsură în acest sens.

One thought on “Topul „scriitorilor” din penitenciare – subiect în presa internaţională

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.