TEATRU ŞI FILME ROMÂNEŞTI: ”Preşul” (1972)
Piesa de teatru „Preşul” de Ion Băieşu a avut premiera în 1972, la Teatrul de Comedie din Bucureşti, în regia lui Ion Cojar, unde s-a jucat fără întrerupere până în 1989, bucurându-se de un mare succes la public. Ulterior, piesa a fost pusă în scenă şi la Teatrul Naţional din Craiova.
Din distribuţia primei montări, la Comedie, făcea parte marea actriţă Stela Popescu.
„S-a jucat 18 ani cu casa închisă. Şi la Sala Palatului, care are 4.000 de locuri, şi la Sala Polivalentă, cu 6.000 de locuri. Lumea se tot întreba de ce Stela nu mai apare şi în altă piesă. Dacă ‘Preşul’ avea un asemenea succes, trebuia să jucăm în continuare”, mărturisea actriţa într-un interviu, în 2006.
În stagiunea Stagiunea 1972-1973, piesa a fost montată la Teatrul „Regina Maria” din Oradea, ca o comedie muzicală.
” ‘Preşul’ este o comedie de moravuri a cărei acţiune se organizează în jurul unui bloc de locuinţe, cu mentalităţile şi năravurile locatarilor de toate felurile. Piesa este un mozaic de glume, calambururi, foiletoane, momente care ar fi putut să se constituie chiar în scenete de sine stătătoare, transfigurări ale unor situaţii, relaţii şi caractere umane uşor regăsibile în imediata apropiere. Sunt satirizate cu vervă şi umor dorinţa de parvenire, goana după bunăstarea egoistă, meschinăria, falsa cultură. La umorul savuros se adaugă dimensiunea muzicală a piesei, fiecare cuplet fiind destinat să întregească şi să îmbogăţească personajul sau situaţia căreia i se asociază. Deşi nu se dau soluţii de îndreptare sau lecţii moralizatoare, contactul cu lumea înfăţişată e apt de a da naştere unor semne de întrebare în conştiinţa publicului căruia i se aşează în faţă comedia, mai mult sau mai puţin plăcută a vieţii zilnice”, se arată în prezentarea spectacolului de pe site-ul www.teatrulreginamaria.ro.
Distribuţia era alcătuită din Octavian Uleu, Anca Miere Chirilă, Ion Mâinea, Ion Abrudan, Theo Cojocaru, Eugen Harizomenov, Carmen Ghiman, Ana Popa, Grig Dristaru, Mia Popescu, Mihai Păunescu, Mariana Vasile, Tiberiu Varga, Grig Schiţcu, Ana Popa. Regia artistică – Magda Bordeianu.
În 24 ianuarie 2014, a avut loc premiera comediei muzicale „Dush(i) cu preshu”, la Teatrul Clasic.
Sursa foto: teatrulclasic.ro
„Pamfil, preşedintele de bloc, este convins că cineva îi murdăreşte intenţionat preşul din faţa uşii. Acest lucru i se pare greu de suportat, iar în final îl va duce la capătul răbdării. Întrucât preşul reprezintă pentru el o formă a posesiunii şi a orgoliului, el hotărăşte să pună capăt acestei situaţii şi să-şi facă singur dreptate. Convins că făptaşul este vecinul de palier, îi cere acestuia explicaţii pentru fapta sa. Cearta aprinsă dintre cei doi vecini scoate la iveală adevărul: cei doi aveau, de fapt, aceeaşi problemă şi din pricina inversării preşurilor, fiecare se folosea de preşul care nu-i aparţinea. Autoarea încurcăturii era Filofteia, femeia de serviciu, care le spune că era o greşeală pe care o făcuse de mai multe ori, din cauza întunericului de pe palier”, scrie site-ul https://teatrulclasic.ro.
Din distribuţia spectacolului regizat de Nicolae-Mihai Branzeu fac parte: Călin Stanciu, Angela Petrean-Varjasi, Zoltan Lovas, Roxana Sabău-Nica, Marian Parfeni, Carmen Butariu, Oltea Blaga, Cecilia Donat, Ştefan Statnic, Robert Pavicsits, Silvia Demian.
Teatrul de Artă din Deva a montat piesa „Preşul” în 2018, în regia lui Radu Botar.
„Domnul Băieşu afirma la naşterea textului ‘Preşul’: ‘Am scris această piesă pentru a-i face pe oameni să râdă’. Scopul nostru a fost să îndrăznim să râdem iar, împreună, cu bucuria redescoperirii poftei şi pasiunii de a juca şi a ne juca de-a viaţa simplă, banală uneori, pigmentată cu ‘drame’ existenţiale care în realitate nu valorează mai mult decât cântecul unui cocoş matinal sau lătratul unui câine când vede o pisică. Spectacolul este o oglindă a vieţii noastre la comun – de atunci şi de acum; nimic nou – cu toate tarele şi cutumele care încă ne definesc, din păcate, dovedind că, de fapt, în profunzime, omul nu se schimbă niciodată… Râsul e sănătos, vindecă, ne redă optimismul. Chiar şi atunci când râdem de noi. Este un spectacol despre noi. Simplu, curat, cinstit. Cu sufletele deschise ale unor actori frumoşi şi dăruiţi. Bucuraţi-vă!… Nu-i greu”, spunea regizorul Radu Botar.
În 2019, la 16 martie, a fost prima reprezentaţie a unei noi puneri în scenă cu piesa „Preşul” la Teatrul Naţional din Bucureşti, în regia lui Mircea Cornişteanu.
„Scrisă în urmă cu jumătate de veac şi jucată în nenumărate teatre de nenumărate ori, ‘Preşul’ a stârnit cascade de râsete, fiind, cred, comedia românească postbelică cea mai gustată de toate categoriile de public, lucru destul de rar întâlnit. De ce, oare? Cred că pentru măiestria comediografului Băieşu de a ne pune înaintea ochilor o oglindă în care ne vedem aşa cum suntem, fără deformări. Râdem cu lacrimi de ceea ce zărim, uitând cel mai adesea că râdem de noi înşine. N-ar fi rău dacă, pentru o clipă, ne-am gândi că poate semănăm cu cei de care râdem!”, spune regizorul Mircea Cornişteanu, conform site-ului tnb.ro.
Textul lui Băieşu se ancorează perfect în actualitate. Replicile, situaţiile şi relaţiile personajelor sunt uşor de recunoscut în prieteni, vecini şi rudele noastre. Totul pleacă, aşa cum o spune şi titlul piesei, de la un preş. Dar nu unul oricare. Eroul piesei, Pamfil P. Pamfil, se confruntă cu o problemă de viaţă şi de moarte cu vecinul său M.N. Zisu. Acesta din urmă este acuzat că se şterge „ilegal” în fiecare seară pe preşul lui „de lână pură”. „Eu am un preş de lână pură, că îmi place să mă şterg pe ceva de bună calitate. E tabietul meu, e singura mea bucurie pe lume”, spune Pamfil. Pentru a se răzbuna pe vecinul său, Pamfil recurge la un plan diabolic, însă nu lipsit de umor.
În distribuţia spectacolului de la TNB se regăsesc actorii Emilia Popescu, Raluca Petra, Marius Rizea, Alexandru Bindea, Ovidiu Cuncea, Monica Davidescu, Tatiana Constantin, Tomi Cristin, Eduard Adam, Dragoş Ionescu, Erika Băieşu, Irina Antonie şi Alexandru Barbu.AGERPRES/(Documentare – Marina Bădulescu, editor: Suzana Cristache Drăgan)