“Siguranță pentru viață“, un proiect de succes

Activitățile proiectului “SIGURANȚA PENTRU VIAȚĂ” s-au încheiat în cursul zilei de ieri, cu un flash-mob, în curtea Centrului Școlar pentru Educație Incluzivă Negrești. Proiectul implementat și derulat de Centrul Școlar pentru Educație Incluzivă Negrești (CES), finanțat de Fundația World Vision și care a avut ca partener Inspectoratul de Poliție Județean Vaslui, a fost unul de intervenție socio-educațională și s-a derulat în perioada martie – iunie 2019.

 Proiectul a vizat conștientizarea elevilor Centrului Școlar pentru Educație Incluzivă Negrești în ceea ce privește importanța cunoașterii și respectării regulilor de circulație, cunoașterea și înțelegerea riscurilor expunerii pe internet și, nu în ultimul rând, promovarea unui comportament corespunzător la școală, acasă și în societate, stoparea acțiunilor de tip „bullying” și a violenței în general.

Polițiștii din cadrul Serviciului Rutier Vaslui, Compartimentului de Analiză și Prevenire a Criminalității, precum și cei ai Poliției  Orașului Negrești au participat la activitățile proiectului, derulând cu beneficiarii centrului seminarii pe diverse teme și aplicații practice.

În cadrul activităților au fost difuzate spoturi audio- vizuale și distribuite beneficiarilor pliante cu mesaje informativ-educative, potrivit vârstei şi nivelului acestora de înţelegere.

La finalul proiectului, copiii au demonstrat buna înțelegere a sfaturilor pe care le-au primit, cu precădere cunoașterea regulilor de circulație rutieră. În acest sens, au fost organizate două momente demonstrative, pe o stradă centrală din orașul Negrești.

 

Rezultate  obținute  în urma  implementării proiectului: 

  • 134 de elevi au participat la sesiuni de informare și au fost conștientizați cu privire la: regulile de circulație, pericolele navigării online, violența verbală și fizică

Scăderea cu 30%  a numărului actelor de violență comise în centru, la clasele V-VIII;

134 elevi au  participat la concursul  de educație rutieră, cei mai buni obținând premii ;

40 de elevi au realizat produsele finale, cu mesaje antiviolență; astfel, a fost realizată o carte de colorat pe tema siguranței rutiere : ,, Hai la drum, dar nu oricum! și o carte de buzunar, în care se regăsesc principalele reguli de baza pentru siguranță.

După festivitatea de închidere a proiectului, copiii au primit în dar de la polițiști cadouri și materiale sportive pentru buna desfășurare a orelor în aer liber.

Recomandări preventive pentru creșterea gradului de siguranță pe internet:

 protejarea datelor personale şi a parolei – prin date personale înţelegând inclusiv adresa, şcoala unde învaţă minorul, informaţii despre familie etc;

evitarea întâlnirilor cu persoane cunoscute pe internet sau anunţarea aparținătorilor despre intenţia unor astfel de întâlniri; de altfel, cei care supraveghează copiii implicați în activități pe internet şi reţelele de socializare ar trebui să se intereseze despre această activitate a lor, cu cine şi ce comunică, ce site-uri vizitează şi cu ce gen de persoane interacţionează ;

selectarea atentă a imaginilor pe care le postează pe internet – este vorba de conştientizarea faptului că, odată postate aceste fotografii, pot fi văzute sau folosite de oricine, oricând. Totodată, fotografiile postate „pot spune ceva” despre profilul copilului în cadrul reţelei;

respingerea unor contacte „agresive” venite din partea altor persoane şi anunţarea acestor incidente.

 

Copiilor le-au fost transmise și o serie de recomandări cu caracter general :

 

NU intrați în discuție cu persoane străine și NU răspundeți la provocările acestora;

NU vă abateți niciodată din drumul vostru, nici dacă cineva vă spune că există un alt drum mai scurt sau vă face alte promisiuni;

NU intrați în conflict cu alți copii sau grupuri și încercați să lămuriți orice problemă prin discuții, fără violență;

Dăcă vă simțiți urmăriți, mergeți într-un loc aglomerat, intrați într-un magazin și cereți ajutorul unui polițist sau oamenilor din jur!

NU dați persoanelor necunoscute întâlnire pe internet, informații despre voi sau familia voastră (nume, adresă, numele școlii, locul de muncă al părinților, numărul de telefon, când lipsește cineva de acasă etc.) !

NU vă întâlniți cu persoane cunoscute pe internet, fără să anunțați un adult! În spatele unui profil frumos se pot ascunde intenții periculoase.

Restricționați accesul la paginile voastre de socializare, astfel încât să poată fi vizualizate doar de către prieteni.

Aveți grijă ce fotografii postați pe rețelele de socializare, acestea pot rămâne pe alte computere chiar dacă  veți șterge postarea inițială.

Cereți ajutorul persoanelor în care aveți încredere!