Şezătoare la Muzeul Etnografic Solești (galerie foto)

Sâmbătă, 4 februarie, la Muzeul Etnografic Solești s-a organizat cea de-a IX-a ediţie a şezătorii de iarnă, denumită generic „Tradiţii în actualitate”. Manifestarea reînnoieşte tradiţia şezătorilor de altădată, copiii şi tinerii având astfel prilejul de a învăţa de la cei mai în vârstă diverse mesteşuguri populare. Fetele şi femeile au lucrat la războiul de ţesut, la torsul şi scărmănătul lânei, au împletit şi cusut, în timp ce bărbaţii s-au ocupat cu confecţionatul hamurilor pentru cai, a opincilor, au pisat grâu în piuă sau au împletit rogojini din pănuşi de porumb uscate. Vechile cântece, proverbe sau strigături au reînviat, readucând în memoria participanţilor atmosfera de altădată.

 La manifestarea iniţiată de Centrul Cultural ,,Elena Cuza’’ Soleşti  şi Primăria Soleşti au participat Ansamblul folcloric „Soleștenii” şi Ansamblul folcloric ”Floarea Dorului”, de la Palatul Copiilor Vaslui.  Nu au lipsit organizatorii, în frunte cu Mona Bujor, primarul comunei şi Costel Adam, directorul  Centrului Soleşti, dar nici invitaţii: Ciprian Trifan, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Vaslui , Lucian Onciu, directorul Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Vaslui și peste 30 de fotografi înscrişi în proiectul „Satul vasluian – tradiţie şi actualitate”, proiect menit să promoveze şi să valorifice oamenii şi obiceiurile tradiţionale de pe raza judeţului.

„Ceea ce se întămplă astăzi aici este o dovadă a faptului că în judeţul nostru sunt oameni frumoşi, oameni adevăraţi, care promovează şi duc mai departe tradiţiile noastre culturale. Prezenţa unui număr atât de mare de fotografi înscrişi în proiectul prin care noi îl susţinem financiar, coordonat de Sorin Onişor, unul dintre cei mai cunoscuţi fotografi din România, cu dorinţa de a încerca să arătăm că Vasluiul are şi o altă faţă decât cea promovată de mass media naţională, nu poate decât să mă bucure şi mă face să cred că, împreună, vom reuşi să schimbăm percepţia pe care o au alţii despre judeţul nostru”, a spus Ciprian Trifan.

Pentru a crea un cadru specific, șezătoarea s-a organizat în Muzeul etnografic din localitatea Satu Nou, comuna Solești. Camera  în care a avut loc evenimentul  a fost împodobită cu covoare, laicere, prosoape, carpete, ladă de zestre, toate donate  de ţesătoarele  din satele Solești și Satu Nou. În timpul lucrului, sătenii au cântat piese folclorice vechi care s-au păstrat până în zilelele noastre, s-au rostit ghicitori, proverbe, strigături şi s-a dansat, ca la o adevărată şezătoare din vechime.

Pauzele au fost prilej pentru gustarea diferitelor preparate culinare, atmosfera fiind înveselită de rapsodul popular Ioan Luca, cunoscut pentru abilitatea sa de a cânta din trei instrumente deodată: solz, acordeon şi tobă.

Membrii Ansamblului folcloric „Floarea Dorului”, coordonaţi de prof. Adrian Călin, au avut un dublu rol, dovedindu-şi şi măestria în arta cusăturilor și împletitutilor dar și ca interpreţi ai folclorul local alături de taraf.

„Şezătoarea a constituit unul din obiceiurile cu rol important în viața socială a satului. Cei tineri au prilejul să preia de la cei mai în vârstă meșteșugurile, cântecele și strigăturile vechi.  Îmi doresc ca sătenii din Soleşti să conştientizeze ce important este să-şi ţină treze tradiţiile şi obiceiurile, să-şi păstreze hainele de port, uneltele vechi de lucru, iar cele două generaţii, tineri şi bătrâni, să se întâlnească, să lucreze împreună, să povestească, să fie o comunitate închegată”. a spus Costel Adam, directorul Centrului Cultural „Elena Cuza”, din Soleşti.

  • fotografii realizate în cadrul proiectului  „Satul vasluian – tradiţie şi actualitate”, derulat de CJCPCT Vaslui

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.