Ședință de bilanț la IPJ Vaslui

Luni, 27 ianuarie, Inspectoratul de Poliție al județului (IPJ) Vaslui a prezentat bilanțul activității pe anul 2016. La ședință au participat, în calitate de invitați, prefectul Isabel Bogdan și subprefectul Mircea Gologan,  Dumitru Buzatu, preşedintele Consiliului Judeţeanean Vaslui şi Vasile Pavăl, primarul municipiului.

Potrivit raportului prezentat, în anul 2016, poliţiştii au desfăşurat 30 razii și 2.142 de acţiuni. Valoarea bunurilor ridicate în vederea confiscării în cadrul acţiunilor desfăşurate a fost de aproximativ 8.000.000 de lei.

Au fost inițiate trei programe de prevenire în cadrul cărora s-au abordat teme privind prevenirea delincvenţei juvenile şi victimizării minorilor, prevenirea  infracţiunilor contra patrimoniului și prevenirea  infracţiunilor contra persoanei. În cadrul programelor, proiectelor şi campaniilor,  polițiștii de prevenire a criminalităţii au desfăşurat 189 de întâlniri cu grupuri ţintă, în special în unităţile de învăţământ şi ocrotire, iar numărul beneficiarilor a fost de 5.612 elevi şi cadre didactice.

În anul 2016, 74,96 % din faptele sesizate au fost de natură judiciară, 5,45 % de natură economico-finaniciară și 19,59 %  infracțiuni de altă natură.

Infracțiunile stradale s-au menținut aproximativ la nivelul anului 2015. Infracţiunile stradale sesizate reprezintă 3,8% din totalul infracţiunilor sesizate la nivelul județului Vaslui, 83% dintre acestea fiind comise în mediul urban. În procent de 77% sunt infracțiuni de furt, în special furturi din autovehicule și furturi de componente din exteriorul acestora.

În anul 2016, 53,42%  din criminalitatea sesizată a provenit din mediul rural, cele mai multe fiind infracțiuni de natură judiciară. Din numărul total de infracțiuni sesizate în mediul rural, în procent de 23,26% au fost infracțiuni de furt, fiind înregistrată o scădere față de anul 2015 cu 6,84%.

Evoluţia înregistrată în cursul anului 2016 a principalilor indicatori privind dinamica accidentelor grave de circulaţie arată un trend descendent al victimizării participanţilor la traficul rutier înregistrat la nivelul județului Vaslui. Astfel, pe drumurile publice din județul Vaslui au fost înregistrate scăderi faţă de anul 2015, de 1,6% la numărul accidentelor grave, de 3,03% la persoane decedate și de 8,5% la răniţi grav. Principalele cauze ale accidentelor grave au fost: abateri ale pietonilor; abateri comise de căruțași; abateri ale bicicliștilor; nerespectarea regimului legal de viteză.

Acţiunile desfăşurate în teren de polițiștii rutieri pentru combaterea cauzelor generatoare de accidente au avut ca rezultate 43.753 de sancţiuni contravenţionale aplicate, 2.712 de permise de conducere reţinute în vederea suspendării şi 844 de certificate de înmatriculare retrase.

Activitatea preventivă a polițiștilor de investigare a criminalității economice a constat în organizarea a 89 de acţiuni, în cadrul acestora fiind constatate 11,67% din totalul infracţiunilor cercetate. Au fost aplicate 1.249 de sancţiuni contravenţionale, în valoare de aproximativ 1.130.000 de lei şi confiscate bunuri în valoare de 182.200 de lei, a căror provenienţă nu a putut fi dovedită sau care au fost ridicate în vederea confiscării speciale în lucrările penale instrumentate.

Criminalitatea judiciară de mare violență a scăzut semnificativ, cu un procent de 45% faţă de anul 2015, înregistrând cea mai mică valoare din ultimii cinci ani.  Infracţiunile de mare violenţă sesizate în anul 2016 reprezintă 0,48% din numărul total al infracţiunilor contra vieţii, integrităţii corporale şi sănătăţii.

La infracţiunile contra patrimoniului se constată o scădere cu 2,31%  față de anul 2015. În anul 2016 infracțiunile de furt au scăzut cu 8,3%, furturile din curți, anexe gospodărești, gospodării au scăzut cu 23,07%, furturile din societăți comerciale au scăzut cu 9,42%, iar la infracțiunile de furt din auto s-a înregistrat o scădere cu 2,71%. Totodată, au scăzut și infracțiunile de înșelăciune cu 2,41% față de anul 2015.

În anul 2016 au fost sesizate cu 21,08 % mai puţine infracţiuni specifice la regimul armelor, explozivilor și substanțelor periculoase faţă de anul 2015. În urma acţiunilor preventive desfăşurate, poliţiştii au aplicat 129 de sancţiuni  contravenţionale, în valoare totală de 31.505 lei (cele mai multe fiind aplicate la Legea nr 295/2004 privind regimul armelor şi muniţiilor şi la Legea nr 126/1995  privind regimul materiilor explozive). De asemenea, polițiștii au ridicat în vederea confiscării 12.745 de articole pirotehnice.

Pe linia combaterii delictelor silvice, în anul 2016, în cadrul acţiunilor organizate şi activităţilor desfăşurate pe raza de competenţă a fost confiscată cantitatea de 2.668,67 mc material lemnos. Totodată, au fost aplicate 662 de sancţiuni contravenţionale, în conformitate cu normele legale din domeniul silvic.

Reprezentanţii administraţiei locale au ținut să evidențieze activitatea polițiștilor vasluieni, felicitându-i pentru eforturile depuse în creșterea gradului de siguranță civică, protejarea patrimoniului şi siguranța traficului rutier.

”Pe parcursul anului trecut s-a observat efortul de eficientizare a serviciului poliţienesc în domeniul prevenirii şi combaterii criminalităţii, a crescut gradul de siguranţă publică și a existat interes pentru combaterea fraudelor economico-financiare. O atenţie deosebită s-a acordat realizării unui climat de cooperare şi încredere, atât în interiorul instituţiei, cât şi în relaţiile cu cetăţenii, precum şi o cooperare mai bună cu celelalte structuri ale Ministerului Afacerilor Interne, pentru menţinerea ordinii şi liniştii publice în judeţul nostru. Creşterea gradului de siguranţă a cetăţeanului, prevenirea şi combaterea faptelor antisociale constituie o prioritate pentru Instituția Prefectului, astfel că activitățile viitoare vor fi în strânsă legătură cu obiectivul primordial al Inspectoratului de Poliție Județean Vaslui, acela de prevenire şi combatere a fenomenului infracţional”, a spus prefectul Isabel Bogdan.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.