Seară de poveste la Biblioteca Județeană Vaslui, în prima zi a evenimentului ”Nocturna Bibliotecilor” (foto)
Povești adevărate și pline de emoție pentru adulți, povești hazlii pentru copii, fotografii și face painting, permise de utilizator și cărți cadou, muzică. Au fost activitățile organizate de Biblioteca Județeană ”Nicolae Milescu Spătarul” Vaslui în prima din cele trei seri în care se desfășoară acțiuni în afara programului, în cadrul manifestării intitultă generic ”Nocturna Bibliotecilor”.
Proiecția de film ”Drumul Tatălui” s-a bucurat și de prezența regizorului Violeta Gorgos, dar și de cea a personajului principal din poveste, Ion Mărgineanu, cel care la 77 de ani, în 2018, a parcurs pe jos cei 520 de kilometri de la Bălți la Alba Iulia, pentru a marca astfel 100 ani de la reîntregirea neamului.
Astfel, organizatorii au reușit, încă din prima zi, să propună o serie de activități la care au participat vasluieni de toate vârstele, care au înțeles că bilblioteca este un spațiu cultural divers și atractiv.
Vineri seara, activitățile organizate de Biblioteca Județeană „Nicolae Milescu Spătarul” Vaslui, s-au desfășurat în paralel. Astfel, dacă în holul instituției a fost amenajată o expoziție de carte, tot aici vizitatorii, mari sau mici, au putut să profite de talentul Dorinei Chiriac și să se bucure de o pictură pe față. Tot aici s-au fîcut fotografii cu cartea preferată, în timp ce în sălile de împrumut nu numi că s-au eliberat permise de împrumut, dar s-au oferit și cărți cadou fiecărui nou utilizator. Veteranul de război, Constantin Pușcașu, născut în Băcești, a fost eroul principal al unei emoșionante povești adevărate, prezentată cu titlul ”Istorii cu eroi nemuritori”. ”Seara poveștilor pentru copii” a adunat public tânăr, iar recitalulmuzical susținut de Grupul DOMISONG, coordonat de prof. Carmen Trufia a fost o demonstrație de talent, gingășie și entuziasm, întreruptă doar de aplauzele publicului.
La finalul serii, Sala TinArt s-a dovedit aproape neîncăpătoare pentru cei care au dorit să vizioneze filmul ”Drumul tatei”. La această acțiune au fost prezenți atât regizorul documentarului, Violeta Gorgos, regizor la TVR Iași, cât și tatăl său, Ion Mărgineanu, personajul principal al poveștii.
”Nocturna Bibliotecilor reprezintă o serie de activități care încearcă, sub diferite forme, atragerea publicului către lectură. În cadrul acestor evenimente, în parteneriat cu TVR Iași, ne-am spus că își găsește locul și o proiecție de film. (…) Prin proiecția pe care v-o propunem în această seară, încercăm să clarificăm, o dată pentru totdeauna, că sentimentele noastre sunt curate. Este foarte greu să înțelegi cum, la 70-80 de ani, oameni care au trăit atâta timp în Republica Moldova doresc ca, la Marea Unire de la 2018, să fie prezenți acolo, la Alba Iulia, acolo unde s-a înfăptuit Marea Unire. Ce-i determină pe acești oameni să își dorească atât de mult să fie acolo? Care este resortul pentru astfel de trăiri? Noi încercăm să vă facem să vă puneți semne de întrebare. Niște oameni, care au sentimente profund românești încearcă să vă pună pe tavă, în căușul palmei, sufletul lor curat, nealterat de niciun regim politic. Iată că Violeta Gorgos, un om cu o inimă mare, a găsit răgaz ca, alături de tatăl domniei sale, să parcurgă 520 de kilometri, de la Bălți până la Alba Iulia, pe jos, astfel încât în ziua de 1 decembrie 2018, la 100 de ani de la reîntregirea neamului, să fie acolo, la Alba Iulia. Poate acolo, în mulțimea aceea de oameni, nici nu a fost sesizată prezența unui Român care a făcut bătături. Dar e o istorie! Sunt niște trăiri, niște sentimente, pe care regizorul încearcă să le aducă în atenția publicului. Noi, aici, la bibliotecă, mai organizăm lansări de cărți, evenimente culturale conexe… Dar biblioteca aceasta este locul în care noi încercăm să sădim și sentimentele frumoase, de naționalism. Nu fac și nu am făcut politică, singurul partid din care fac și voi face parte e cel al cărților, vă invit la bibliotecă, dar vă invit și să vă puneți singuri întrebări în legătură cu ”Drumul tatei”, un drum de la Bălți, până la Alba Iulia. Cât a durat, ce întrebări, ce suferințe, ce bucurii s-au întămplat pe parcurs, o să vedeți în film. Avem bucuria de a avea alături de noi pe cel care și-a tocit încălțările pentru a parcurge acest drum, dar și pe fiica acestuia, care încearcă să le transmită tinerilor de astăzi ideea de apartenență la un întreg, la un tot, la un neam. ”, a spus Gelu Voicu Bichineț, directorul Bibliotecii Județene „Nicolae Milescu Spătarul” Vaslui.
Cu acest prilej, în colecția de carte a bibliotecii a intrat și cartea scrisă de Violeta Gorgos, despre sentimentele pe care le-a avut în timpul drumului parcurs alături de tatăl său.
Dacă ați ratat ziua de ieri, aveți ocazia să treceți astăzi pragul Bibliotecii, începând cu ora 17.00, pentru că evenimentele continuă în același ritm. În holul instituției și în sălile de împrumut
se reia întâlnirea cu cititorii și cu voia bună, în timp ce în Sala de lectură va rula filmul de animație ”Coco”, un film cu personaje bine conturate, emoționant, caracterizat de critici drept ”un festin vizual ce explorează teme importante precum: familia, cultura, viața și moartea”.
Proiecția cinematografică va fi urmată deprima întâlnire a Clubului ???????? ?? ?????, la care sunt invitați cei care îndrăgesc limba și literatura franceză, sau care doresc să afle cât mai multe despre autori, cărți și frumusețea limbii franceze.
Membrii Cenaclului ????????? al Bibliotecii Județene Vaslui, condus de prof. dr. Pavel Toma, vă invită la un crâmpei de toamnă în pași rimați, mai exact la o seară de poezie, în care invitat special este poeta Daniela Oatu, iar Sala TinArt va găzdui un recital de muzică susținut de grupul FolclorART din Boțești, comuna Gugești, după care orice se poate distra la ”Seara de karaoke”.
Duminică, activitățile se deulează la Centrul de Afaceri, unde va avea loc un concert și dublă lansare de album ”Oglinzi”, ai cărui protagonişti sunt chitaristul Costin Soare , unul dintre cei mai activi şi apreciaţi muzicieni români, şi violonistul Valentin Şerban , concertmaistru al Orchestrei Române de Tineret, recent câştigător al Concursului Internaţional „George Enescu”.
La toate evenimentele intrarea este liberă, iar activitățile se desfășoară cu respectarea normelor în vigoare privind prevenţia răspândirii virusului COVID-19.