Se fac ultimele pregătiri pentru Festivalul ”Hora din străbuni”

Mai sunt două zile până la începerea Festivalului Internațional de Dans ”Hora din străbuni”, iar organizatorii pun la punct ultimele detalii legate de program și de primirea celor peste 300 de dansatori din străinătate, dar și a celor aproximativ 500 de membri ai ansamblurilor folclorice din Vaslui și din țară. Timp de cinci zile, în perioada 2-6 august, aceștia vor evolua atât pe scena Teatrului de Vară, dar și  vor putea fi admirați și în cadrul unor ateliere de dans care se vor desfășura în Parcul Copou și în  parcul din fața Inspectoratului Județean de Poliție. De asemenea, ansamblurile vor evolua și la Bârlad, Huși, Negrești, Pădureni, Hoceni și Vetrișoaia.

Nimic nu este lăsat la întâmplare, iar luni l-am găsit pe Lucian Onciu, directorul Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale (CJPCT) Vaslui, alături de coregrafii Virginel Solomon și Gheorghe Ilașcu,  făcând ultimele repetiții ale momentului de deschidere a Festivalului. 

”Suntem în ziua în care am organizat ultima repetiție generală, alături de toate ansamblurile din județul Vaslui, acesta fiind unul din obiectivele noastre declarate: pretextul Festivalului să folosească mișcării de promovare a muzicii și dansului popular tradițional din județul Vaslui. Spre deosebire de alte asemenea evenimente din țară,  unde se pune accent doar pe participarea internațiobală  și, în cel mai bun caz, pe participarea ansamblurilor profesioniste din România, pentru noi este foarte important să creem acea stare de emulație în rândul dansatorilor și coregrafilor din județul nostru. Astăzi au fost 12 ansambluri din județ, care vor participa cu un tablou coregrafic al județului Vaslui,  în deschiderea din Centrul Civic, dar alături de acestea avem alte cinci ansambluri care vor intra  pe scena de la Teatrul de Vară sau, în caz de vreme nefavorabilă, în Sala Sporturilor. Încercăm să lucrăm în cele mai mici detalii acest festival, cel mai important eveniment cultural al nostru, din anii impari. Dacă la ediția precedentă am avut opt țări, opt drapele, înafara României, iată că de această dată avem 11 țări participante, India din păcate nu a reușit să obțină viză, dar noi spunem că și așa vom avea în această perioadă multă culoare  în județul nostru.

Sunt încântat, pentru că nu este deloc ușor să aduci ansambluri de pe alte continente, nu e ușor să obții vizele, și vreau să mulțumesc pe această cale Consulatului României din Iran care a avut o disponibilitate foarte mare în a ne sprijini . Sunt încântat, pentru că o echipă de colegi fantastică la CJCPCT Vaslui. alături de ei muncesc de un an de zile la acest festivalÎntre timp ni s-au alăturat inimoșii colaboratori de la Primăria Vaslui și de la Consiliul Județean. Împreună formăm o echipă și ne străduim să luăm în calcul toate detaliile, pentru că și cel mai mic amănunt este important pentru reușita acestei manifestări. Avem alături de noi și voluntari, și fotografi, pe care încercăm să îi sprijinim organizând un concurs de fotografie, ca și la ediția precedentă, iar noi ne îndeplinim un alt obiectiv: vizibilitate pentru Festivalul nostru. De altfel,  festivalul va fi transmis integral și de TVR 3 în prima și ultima zi și de TVR Iași în zilele intermediare. Este foarte important pentru noi ca Vasluiul să capete în ochii celorlalți o imagine de care avem nevoie și încercăm să ne facem vizibili și într-un mod pozitiv.”, ne-a declarat Lucian Onciu, directorul CJCPCT Vaslui.  (Mihaela Zărnescu)