Ramona Strugariu şi-a deschis primul cabinet europarlamentar, la Bârlad

Europarlamentarul Ramona Strugariu  (Partidul PLUS), şi-a inaugurat sâmbătă, 23 noiembrie, la Bârlad, primul cabinet europarlamentar, precizând că a ales oraşul ca o datorie de suflet faţă de locul în care s-a născut şi a crescut. 

I-au fost alături Marcel Lăudatu, președintele PLUS Vaslui, numeroşi membri ai filialei vasluiene a partidului, dar  colegi de partid din Bacău, Iaşi, Suceava, prof. univ.  dr. Daniel Şandru, membru al PLUS Iaşi, precum şi  europarlamentarul Nicu  Ştefănuţă ( USR) .

Inaugurarea cabinetului a fost şi un bun prilej pentru dezbateri, cei doi europarlamentari, împreună cu politologul Daniel Şandru răspunzând numeroaselor întrebări ale celor prezenţi. 

„Mi-am dorit foarte mult ca primul cabinet europarlamentar să fie la Bârlad dintr-un motiv simplu: mi-am dorit extrem de mult ca Bârladul, Vasluiul şi Moldova să aibă o poartă larg deschisă către Europa, şi asta îmi doresc să fie acest cabinet, cu toată bunăvoinţa şi cu toată deschiderea către oricine doreşte să afle mai multe despre ce înseamnă Parlamentul European, despre ce înseamnă instituţiile europenedespre cum putem face bună guvernare şi europenă şiregională şi locală, despre orice alte teme care v-ar interesa sau v-aţi dori să le vedeţi puse în spaţiul public. La Bârlad! Un oraş relativ mic, în inima Moldovei, în care nu ştiu exact câţi oameni, angajaţi politic sau cu un anumit grad de responsabilitate, au avut resursele, energia sau motivaţia să aducă informaţii. Cred că e vremea ca noi toţi să facem acest efort şi mi-aş dori să fie unul participativ şi din partea noastră şi din partea dumneavoastră, cu mai multă implicare şi mai mult interes faţă de ceea ce facem noi în Parlamentul Eurooean. Pentru că este foarte important dintr-un motiv simplu: ce facem noi acoloţine foarte mult şi de felul în care dumneavoastră aveţi criterii şi aşteptări de la oamenii care vă reprezintă”, a spus Ramona Strugariu.  

Aceasta a vorbit despre experienţa sa în Parlamentul European, dar şi despre modul în care România are nevoie ca oamenii care o reprezintă politic „să se bată” pentru interesele ei. „Atunci când duci un mesaj clar,  şi intri în negocieri cu nişte interese care ştii sigur că sunt şi ale ţării tale, oamenii ascultă, aud, preiau mesajele, te bagă în seamă, înţeleg că exişti, aşa… cu bune, cu rele, cu probleme care se pot rezolva, cu modele”.

Sibian de origine, europarlamentarul Nicu  Ştefănuţă  a precizat că prezenţa lui la inaugurarea cabinetului Ramonei Strugariu şe datorează nu numai faptului că sunt „colegi de bancă” în Parlamentul European, ci şi convingerii că USR şi PLUS au un drum lung de parcurs împreună.

Aprecieri pentru „inteligenţa şi determinarea” tinerilor europarlamentari au venit şi din partea lui Daniel Şandru, care şi-a motivat astfel prezenţa la eveniment. „Am astăzi bucuria să văd cum Moldova iese din izolare, pentru faptul că România are aceşti reprezentanţi la Bruxelles,  care  reconfirmă cumva faptul că noi, românii, avem o identitate profund europeană”, a spus acesta.

Europarlamentarii au răspuns întrebărilor celor prezenţi, vorbind  despre ce au reuşit să facă în primele patru luni de mandat, ce zone acoperă,  care sunt politicile europene care se doresc puse în aplicare în ţările membre, despre  valorile europene şi despre fonduri europene şi despre modul de monitorizare a felului în care sunt acestea cheltuite, despre corupţie dar şi despre politicile ce se doresc implementate în domeniul pădurilor, mediului, integrităţii presei, etc.

„Sper mult că astăzi am respirat o gură de aer proaspăt, european, împreună. Şi îmi doresc să facem acest exercițiu cât mai des cu putință, să îl ducem la nivel de standard minim pentru întreaga comunitate. Să vrem mai mult şi mai bine, să avem curaj, să ne asumăm lucruri, pentru că avem cu cine”, a spus la final Ramona Strugariu.