PS Ignatie: „Să nu uităm că Iuda este printre noi!„

Preasfințitul Părinte Ignatie a săvârșit, în după-amiaza zilei de marți, la Catedrala Episcopală din Huși, slujba Deniei din Sfânta şi Marea Miercuri.

Ierarhul Hușilor a vorbit despre trădarea lui Iuda și despre atitudinea acestuia în fața gestului femeii păcătoase care a uns cu mir de mare preţ picioarele Mântuitorului Hristos:

„Iuda Îl trădează într-o manieră în care este desfigurat unul dintre cele mai frumoase gesturi ale oamenilor. Îl trădează prin sărut și Îl vinde pe 30 de arginți. Iuda mai este printre noi. Trădători mai sunt printre noi, oameni care sunt în stare să-și vândă semenii pentru ceva nesemnificativ.

Iuda  se gândea, în sinea lui, de ce să cheltuie femeia păcătoasă mirul atât de scump, să-l verse pe picioarele lui Hristos. Mai bine ar fi ajutat săracii. Hristos îi dă lui Iuda, care, de fapt, era iubitor de bani, replica: „pe săraci totdeauna îi aveţi cu voi, dar pe Mine nu Mă aveţi totdeauna”. Femeia aceasta varsă mirul ca semn al pocăinței, al dragostei și al iertării de care are nevoie.

Se găsesc și în lumea noastră oameni care se căiesc de păcatele lor și dau ceea ce este mai de preț lui Hristos, așa cum mai sunt și trădători, Iude care se gândesc numai la bani, iar nu la dragostea pe care trebuie să o avem față de Dumnezeu.

Să nu uităm că Iuda este printre noi! Să ne păzească Domnul de gândul acesta murdar, viclenesc și ucigaș pe care l-a avut Iuda față de Hristos și să ne ferească de trădare. Să nu trădăm pe cei din jurul nostru pentru o poziție mai bună, pentru orgoliul sau averea noastră sau pentru orice lucru care ține de lumea aceasta. Să punem mai presus de orice din lumea aceasta dragostea!”