Problemele romilor, dezbătute la Prefectură

Instituția Prefectului-Județul Vaslui a convocat pentru marți, 11 decembrie, o nouă întâlnire a Grupului de Lucru Mixt pentru Romi. Ședința a fost condusă de prefectul județului Vaslui, Eduard-Andrei POPICA.
Florin Rumanescu, consilier superior pe problemele romilor în cadrul Instituției Prefectului, a solicitat fiecărui reprezentant să-și expună problemele din comunitățile din care provin.

O problemă cunoscută a comunităților rome o constituie frecvența școlară. Din pricina sărăciei, în primul rând, mulți părinți nu își trimit copiii la școală. Pentru a preîntâmpina problema abandonului școlar, primul lucru care s-ar impune ar fi angajarea de mediatori școlari.
În județ sunt doar 8 mediatori școlari, deși, conform legislației, un mediator școlar ar trebui să fie angajat în fiecare școală în care ponderea elevilor romi depășește 15%. 

”Nu avem bugetarea necesară, pentru a angaja mai mulți mediatori școlari. Să sperăm că anul viitor vor mai fi angajați încă 3 mediatori școlari, care sunt deja formați. Dacă o să apară și alte oportunități, atunci voi anunța în comunitățile respective să găsim persoanele adecvate, pentru a urma cursurile de mediator școlar, pentru că nu poți participa la un concurs, dacă nu ai un certificat de mediator școlar”, a spus Sorin Trufia, inspector școlar pe probleme de minoritatea romă din cadrul Inspectoratului Școlar Județean Vaslui.

Prezent la discuții, președintele Consiliului Județean, Dumitru Buzatu, susține că toate primăriile care gestionează comunități mari de romi au posibilitatea de angajare a unui mediator școlar, care să își desfășoare activitatea în cadrul unității de învățământ.