Primarii vasluieni, instruiți pentru alegerile europarlamentare

Astăzi, 20 martie 2019, de la ora 11.00, prefectul județului Vaslui, Eduard-Andrei POPICA, și subprefectul Mircea GOLOGAN au condus, la Sala de ședințe a Centrului de Afaceri Vaslui, ședința de instruire a primarilor și secretarilor unităților administrativ-teritoriale din județul Vaslui, în vederea pregătirii alegerilor europarlamentare din 26 mai 2019.
S-au stabilit măsuri pentru buna organizare și desfășurare a alegerilor pentru membrii din România în Parlamentul European.
La prima instruire au mai participat Maricica Iftene, reprezentanta AEP, și col.Cristian Ilie Durleșteanu, șeful Serviciului de Telecomunicații Speciale Vaslui.
Reamintim că în ședința de guvern din 14 februarie a.c. au fost stabilite deja reglementări cu privire la garantarea organizării în mod liber, corect și sigur a alegerile europarlamentare, prin măsuri de prevenire și combatere a fraudelor electorale, prin asigurarea securităţii cibernetice şi a protecției datelor cu caracter personal prelucrate în context electoral.
Astfel, Autoritatea Electorală Permanentă, împreună cu Serviciul de Telecomunicații Speciale şi Institutul Naţional de Statistică, asigură implementarea și operaționalizarea Sistemului informatic de monitorizare a prezenţei la vot şi de prevenire a votului ilegal – SIMPV.
Selecţia persoanelor care vor asigura operarea Sistemului informatic de monitorizare a prezenţei la vot şi de prevenire a votului ilegal în secţiile de votare se va realiza conform prevederilor în vigoare.
De asemenea, AEP va asigura, cu sprijinul STS, aplicaţia, echipamentele şi serviciile informatice utilizate de Biroul Electoral Central pentru centralizarea rezultatelor votării. Operatorii de calculator vor asigura înregistrarea video-audio neîntreruptă a operațiunilor efectuate de către membrii birourilor electorale ale secțiilor de votare pentru numărarea voturilor.