Pompierii în acţiune: noţiuni de acordare a primului ajutor pentru localnicii din Zorleni

Trei inimoși pompieri militari din cadrul Detașamentului Bârlad (plt. adj. Sorin Moisei, plt. maj. Dinovici M. și plt. adj. Boidache N.) și trei voluntari SMURD (Codrianu B., Podoleanu M. și Moisei A.) au răspuns cu promtitudune și entuziasm unei solicitări venite din partea Primăriei Zorleni prin care se dorea instruirea localnicilor în ceea ce privește acordarea primului ajutor fără echipament.

Pompierii și voluntarii s-au deplasat la Căminul Cultural Zorleni și nu mică le-a fost mirarea când au văzut că erau așteptați de peste 130 de localnici avizi de informații și cu foarte multe întrebări. Celor prezenți le-au fost prezentate noțiuni de prim ajutor fără echipament de specialitate pentru dezobstrucția căilor respiratorii, hemoragii, imobilizare fracturi și resuscitare cardio pulmonară.
După ce au primit informatiile de bază, majoritatea celor prezenți au dorit să și exerseze tehnicile predate de instructori, după care a început sesiunea de întrebări. Cei mai mulți dintre localnici au solicitat sfaturi privind primele măsuri în cazul unor evenimente relativ frecvente în mediul rural: cum se acționează în cazul în care o tigaie în care se află ulei încins ia foc, cum se acționează în cazul în care apar intoxicații cu monoxid de carbon ori cu bioxid de carbon sau dioxid de sulf (în special toamna), etc.
După câteva ore bune de exerciții și întrebări privind anumite situații de urgență, cei peste 130 de localnici prezenți (cu vârste cuprinse între 10 și 70 ani) au cerut ca astfel de instruiri să fie mai des organizate și s-au declarat mulțumiți de informațiile furnizate, dar mai ales de modul în care acestea au fost prezentate.
În cazul în care vor mai exista astfel de solicitări, pompierii vor răspunde mereu prezent.