Pericolul din beci: aproape ucisă de “tulburel”

În urma procesului de fermentaţie a mustului rezultă, în principal, dioxid de carbon şi alcool etilic. Dioxidul de carbon este un gaz otrăvitor, iar caracteristicile acestuia – nu poate fi mirosit, văzut sau gustat , ceea ce face imposibila detectarea de catre corpul uman – , il fac si mai primejdios.

Sâmbătă seara, o femeie de 66 ani, din satul Râşeşti, comuna Drânceni, a fost la un pas de a muri intoxicată cu dioxid de carbon. Femeia a intrat în beci pentru a verifica butoaiele, însă dioxidul de carbon emanat a doborât-o. La faţa locului s-au deplasat două echipaje ale Serviciului de Ambulanţă a Judeţului (SAJ) Vaslui, care au constat că femeia intrase în stop cardiorespirator.  Manevrele de resuscitare au salvat-o pe femeia care a fost transportată la Spitalul Municipal Huşi, apoi la Spitalul Judeţean de Urgenţă Vaslui.

Pentru a evita cazurile de intoxicatie cu bioxid de carbon, acumulat in beciurile proprii, pe timpul fierberii mustului, în vederea obţinerii vinului, se recomandă:

1.Nu intraţi în încăperi în care fierbe vinul, fără a asigura o ventilaţie corespunzătoare.

2.Anunţaţi pe cineva ca veţi intra într-o astfel de încăpere.

3.Verificaţi cantitatea de oxigen din încaperea în care intraţi. Cea mai simplă modalitate de a verifica prezenţa acestuia într-o încapere este prin aprinderea unei lumânări. În cazul în care se va stinge, înseamnă că nu există suficient oxigen.

4.Sunt mai susceptibili de a se intoxica cei cu probleme respiratorii, cardiace, neurologice.

5.Nu intraţi în încăperea în care există deja o victimă pentru ca este posibil să vă intoxicaţi şi dumneavoastră.

6.Cereţi ajutor, folosind numărul unic de urgenta 112, în orice astfel de situaţie.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.