Oportunitate pentru liceeni: pot studia un an în SUA

Ambasada Statelor Unite în România și American Councils for International Education (Consiliile Americane pentru Educație Internațională) anunță deschiderea sezonului de candidaturi pentru bursa Future Leaders Exchange Program (FLEX) 2022-2023  și invită liceenii să se înscrie în competiția care le va permite să studieze un an școlar, gratis, în SUA. 

Programul educațional FLEX este finanțat de către Departamentul de Stat al Statelor Unite ale Americii și își propune să ofere liceenilor din România ocazia de a studia la un liceu american și de a locui împreună cu o familie americană pe parcursul anului școlar 2022-2023. Participarea la Programul FLEX, aflat acum în al 7-lea an de existență în România, este GRATUITĂ. În anii de implementare anteriori, FLEX România a oferit bursa către zeci de liceeni români din mai multe județe ale țării, aceștia fiind repartizați la licee din state precum Washington, Texas, Colorado, California, Hawai, Iowa și Florida. Programul se adresează în egală măsură și liceenilor cu dizabilități.  

Ce este Programul FLEX? 

FLEX a fost creat de Congresul Statelor Unite în 1992, iar acum se află în cel de-al 29-lea an de existență. Programul presupune parcurgerea unui an școlar întreg în Statele Unite ale Americii de către elevii de liceu interesați care sunt declarați câștigători în urma competiției pentru acordarea bursei. Obiectivul programului este să promoveze înțelegerea reciprocă între cetățenii Statelor Unite și ai altor țări, pentru ca liceenii să aibă ocazia de a învăța  mai multe despre SUA și de a le face cunoscute  americanilor țările lor de origine. În anul școlar 2021-2022, la nivel global, aproximativ 900 de liceeni vor învăța în SUA în cadrul Programului FLEX. Fiecare bursier va locui timp de un an împreună cu o familie americană  și va studia la un liceu american, având toate costurile acoperite prin program. La întoarcerea în România, anul de liceu petrecut în SUA poate fi recunoscut și echivalat. 

 Criterii de eligibilitate: 

Competiția este deschisă liceenilor care îndeplinesc cumulativ următoarele condiții :  

•      au cetățenie română; 

•      sunt născuți între 15 iulie 2004 și 15 Iulie 2007; 

•      sunt actualmente în clasele a IX-a, a X-a sau a XI-a; 

•      studiază engleza în liceu; 

•      îndeplinesc criteriile pentru a obține viza SUA și nu au stat în SUA mai mult de 3 luni în ultimii 5 ani. 

Aplică online până pe 15 Octombrie 2021 https://ais.americancouncils.org/flex 

Din cauza problemelor de siguranță sanitară legate de pandemia provocată de virusul SARS-COV-2 (COVID 19), în toamna anului 2021 programul FLEX va efectua in mediul ONLINE procesul de selecție a bursierilor pentru anul academic 2022-2023.

Candidații interesați de program și care îndeplinesc condițiile eligibilitate sunt invitați în perioada 13 septembrie – 15 octombrie 2021 să participle la procesul de selecție ce va consta în 3 runde, astfel:

 • RUNDA 1: Această rundă va include o aplicație online preliminară și 3 întrebări de tip eseu care trebuie finalizate și trimise în termen de 10 zile de la începerea aplicației. Aplicatia online este disponibilă la adresa:  https://ais.americancouncils.org/flex.
 • RUNDA 2: Dupa trimiterea aplicatie online, elevii vor fi invitați să participe la un test online de limba engleză
 • RUNDA 3: Această etapă de semi-finală va începe în luna noiembrie și va include un interviu, încă 3 întrebări de tip eseuun test complet de limba engleză și o aplicație ce va trebui completată personal de către fiecare elev.  Elevii care vor trece de această etapă vor fi ulterior notificați de biroul American Councils România.

Calendarul complet al programului FLEX:

 1. 13 Septembrie 2021 – 15 Octombrie 2021: Completarea si transmitera aplicației online si a testul de limba engleză
 2. Noiembrie 2021 – Decembrie 2021: Notificarea semi – finaliștilor
 3. Noiembrie 2021 – Februarie 2022: Interviul individual, testul de limba engleză, completarea aplicației individuale
 4. Aprilie 2022 – Mai 2022: anunțarea rezultatelor finale (numele bursierilor și a celor de pe lista de rezervă)
 5. Iulie – Septembrie 2022: deplasarea bursierilor în SUA
 6. Mai- Iunie 2023: întoarcerea bursierilor în România

Cine selectează bursierii?

Numărul de burse pentru 2022-2023 este de 35 de burse. Selecția liceenilor se face integral de către o comisie de selecție din SUA, formată din profesioniști din varii domenii. Nicio selecție nu se face în România.

Ce se întâmplă cu anul academic urmat în SUA?

Programul FLEX este un program recunoscut de Ministerul Educației Naționale. Anul de liceu urmat în SUA poate fi recunoscut la întoarcerea în România. Conform reglementărilor în vigoare, disponibile și pe site-ul Centrului Național de Recunoaștere și Echivalare a Diplomelor, elevilor li se poate recunoaște anul de liceu urmat în SUA. Programul FLEX nu garantează echivalarea anului de liceu, fiind un schimb cultural și nu academic.

 •  Pentru testările FLEX nu există niciun fel de taxe de participare, testare sau de orice alt tip. De asemenea, nu există taxe în cazul întreruperii voluntare a programului din varii motive ce țin de bursier.
 • Testele de limba engleză FLEX nu pot fi echivalate prin niciun alt certificat de limbă și nu se solicită ca aplicantul să dețină un certificat de limba engleză.
 • Familiile bursierilor români nu trebuie să găzduiască în loc un alt copil, pe perioada bursei FLEX.
 • Familiile gazdă din SUA sunt atent selectate de către organizații de plasament specializate, fiind verificate din varii puncte de vedere. Acestea pot avea copii sau nu, pot locui în comunități mari, medii sau mici și pot fi de diverse vârste. Un bursier nu poate alege sau propune familia la care să locuiască
 • Bursa este adresată în egală măsură și liceenilor cu dizabilități, cât și celor provenind din diverse minorități, programul nefăcând niciun fel de discriminare în acest sens.