Octombrie-Luna Internaţională de Conştientizare despre Cancerul de Sân

În judeţul Vaslui, datele statistice arată că la finalul primului semestru din acest an se aflau în evidenţă 1.215 persoane cu cancer de sân, dintre care 57 diagnosticate în acest an. Tot aici, în 1918 se aflau în evidenţă 1.143 de femei cu cancer de sân, dintre care  124 cazuri noi. 

Octombrie este luna de constientizare a ceea ce reprezinta cancerul de san. Marcata in tari din intreaga lume, campania  propune sa creasca atentia si gradul de constientizare privind depistarea precoce, tratamentul, dar si prevenirea acestei boli deosebit de grave.
Rata de incidenta a cancerului de san depaseste cu mult rata celorlalte tipuri de cancer, in
toate tarile, indiferent de nivelul de dezvoltare al acestora. De asemenea, reprezinta principala
cauza de deces prin cancer, fiind responsabil pentru 15% din totalul deceselor cauzate de aceasta
boala in randul populatiei feminine.

Desfasurata pentru prima data in Romania, sub sloganul “Depistarea precoce a cancerului de san va poate salva viata!”, campania dedicata LICCS are ca tema in 2019, “Screeningul – esential in depistarea precoce a cancerului de san”.
Scopul campaniei este de informare si de constientizare a profesionistilor din asistenta medicala primara despre cancerul de san, dar şi al populatiei generale, in special a celei feminine, cu varsta peste 40 ani, asupra metodelor de
preventie existente, posibilitatilor de diagnostic si tratament.
Campania are ca obiective crestcrea nivelului de informare si constientizare (prin organizare de evenimente si alte activitati) despre factorii de rise si modul prin care acestia pot influenta evolutia bolii; metodelor de prevenire a cancerului de san si  importanta efectuarii screeningului pentru cancer de san.

In Romania, cancerul de san ocupa in 2018, prima pozitie cu 0 pondere a incidentei de 25,1% (9 629 cazuri noi), la mare distanta de cancerul de colon (11,9%; 4 576 cazuri noi) si cancerul de col uterin (8,6%; 3 308 cazuri noi)
in 2017, numarul deceselor inregistrate in randul femeilor prin cancerul mamar, a fost de 3484, in crestere fata de 2016 (3457 deces ).

“În 2018, a fost demarat, proiectul de implementare a Programului pilot pentru depistarea precoce a cancerului de san, program de preventie, depistare, diagnostic si tratament precoce al cancerului mamar, ce se a derula pe 0 perioada de 5 ani. Conform Ministerului Sanatatii, Programul pilot va furniza ghiduri si protocoale de testare, diagnostic si tratament ale cancerului de san, va pregati personal medical si va dezvolta infrastructura, astfel incat sa poata fi extinsa testarea la nivel national.
Lipsa screening-ului pentru cancerul de san in randul populatiei feminine a generat 0 situatie mai mult decat ingrijoratoare in Romania. Procentul redus al persoanelor care au efectuat examenul mamar (6%) ne situeaza e ultimul loc in UE. De aceea implicarea promotorilor sanatatii in stimularea schimbarii comportamentale a populatiei, prin adoptarea unui stil de viata sanatos, reprezinta 0 modalitate accesibila de preventie in aparitia cancerului de san fiind 1 indemana tuturor.
În judetul Vaslui, cu ocazia Lunii Internationale de Constientizare despre Cancerul de San 2019, Directia de Sanatate Publica organizeaza actiuni de informare si educare a populatiei feminine despre cancerul de san si despre metodele de depistare precoce ale acestei boli, prin distribuire de materiale informative, prezentari si discutii libere in unitatile de confectii, in centrele maternale, in unitatile sanitare si in unitatile de invatamant din judet”, a preciyat Mihaela Vlada, directorul DSP Vaslui