Obligaţii pentru angajatori şi angajaţi în caz de temperaturi scăzute

Pentru menţinerea stării de sănătate a salariaţilor care lucrează în aer liber şi respectarea prevederilor OG 99/2000 referitoare la măsurile ce pot fi aplicate în perioadele cu temperaturi extreme pentru protecţia persoanelor încadrate în muncă, Inspectoratul Teritorial de Muncă Vaslui transmite un avertisment pentru angajatori şi angajaţi în caz de temperaturi extreme scăzute .

“În perioadele cu temperaturi scăzute extreme angajatorii trebuie sa asigure următoarele măsuri minimale pentru menţinerea stării de sănătate a salariaţilor care lucrează în aer liber:

  1. a) distribuirea de ceai fierbinte în cantitate de 0,5-1 litru/persoana/schimb;
  2. b) acordarea de pauze pentru refacerea capacităţii de termoreglare, scop în care se vor asigura spaţii fixe sau mobile cu microclimat corespunzător;
  3. c) asigurarea echipamentului individual de protecţie.

Angajatorii care nu pot asigura condiţiile de mai sus,  vor lua, de comun acord cu reprezentanţii sindicatelor sau cu reprezentanţii aleşi ai salariaţilor, după caz, următoarele măsuri:

  1. a) reducerea duratei zilei de lucru;
  2. b) eşalonarea pe doua perioade a zilei de lucru: pana la ora 11,00 şi după ora 17,00,
  3. c) întreruperea colectivă a lucrului cu asigurarea continuităţii activităţii în locurile în care aceasta nu poate fi întreruptă, potrivit prevederilor legale.

Măsurile se vor stabili dacă temperaturile extreme se menţin pe o perioada de cel puţin doua zile consecutiv. Perioadele de reducere a duratei zilei de lucru, de eşalonare a zilei de lucru sau de întrerupere colectivă a lucrului se vor stabili o data cu măsurile prevăzute de angajator .

Pentru prevenirea unor îmbolnăviri determinate de munca în condiţii de temperaturi extreme se vor lua următoarele măsuri:

  1. a) asigurarea de către angajator a examenului medical la angajare şi a controlului medical periodic, urmărind depistarea precoce a contraindicatiilor pentru munca la temperaturi crescute sau scăzute;
  2. b) asigurarea primului ajutor şi a transportului la cea mai apropiată unitate sanitară a persoanelor afectate;
  3. c) trecerea, după posibilităţi, în alte locuri de munca sau reducerea programului de munca pentru persoanele cu afecţiuni, care au contraindicatii privind munca la temperaturi extreme.” – Chirvase Gheorghe, inspector şef  ITM  Vaslui

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.