O carte pe zi: ”Un cuvânt din șapte litere”, de Kim Slater
”-Finlay, spune ea. Am vrut să te întreb de prietenul tău online. Băiatul cu care trebuia să vorbești pe Skype?
-A-Alex, spun eu.
-Da, Alex. De ce nu ai reușit să vorbești cu el?
-C-Camera lui web era s-stricată
-Înțeleg.
Sprîncenele lui Maryam se unesc.
Spune-mi, Finlay, tu și Alex vorbiți online sau doar jucați Scrabble?
-V-Vorbim, avem multe în c-comun.
Îmi amintesc cum Maryam a avut destulă încredere în mine ca să-mi împărtășească experiența ei urâtă de la școală. Poate ar trebui să îmi asum un risc și să fac la fel. Cum spune Alex, asta fac prietenii buni.
-M-Mama lui a murit și nu are mulți pr-prieteni… C-ca mine, spun eu. De-deși nu ne-am în-întâlnit încă, ne înțelegem f-foarte b-bine.
-Ai grijă, spune Maryam. Încă nu știi cine e această persoană”
Un cuvânt din șapte litere este o poveste extrem de emoționantă despre puterea cuvintelor, a curajului de a te ridica deasupra celorlalți și a continua să lupți pentru ceea ce îți dorești, indiferent de ceea ce ți se întâmplă în viață. Este o carte a prieteniei și a urmării unui fel de fir al Ariadnei pentru a afla adevărul despre cele întâmplate și nu este vorba de unul comod, pentru că un părinte a dispărut fără a oferi vreun motiv familiei sale, iar un copil a rămas în urmă.
În același timp, este un îndemn pentru persoanele care suferă de orice fel de incapacitate să iasă din carapace și să își urmeze visele. Nu există imposibilul atunci când privești totul cu sufletul.
Kim Slater aduce în fața cititorilor săi o poveste încărcată din punct de vedere emoțional și un personaj pe care ajungi să îl îndrăgești extrem de tare. Este un tânăr atipic, pe care îl iubesc adolescenții și îl înțeleg mult mai bine adulții.
Este o carte pe care ajungi să o porți în suflet încă de la primele pagini, pentru că problematica abordată este cea a bullyngului cu care se confruntă copiii cu grave probleme de vorbire, precum și cu agravarea problemelor de vorbit pe fond nervos, o cauză a abandonului matern.
Un cuvânt din șapte litere este o poveste sensibilă despre cum cuvintele pot uni sau dezbina, despre căutarea adevărului și despre abandon. Pregătiți șervețelele, veți plânge mult, mai ales la paginile de jurnal ale lui Finlay, un fel de scrisori adresate mamei sale, în care își permite să fie el cel real și să își exprime toate sentimentele reprimate.
Rubrică realizată cu sprijinul Bibliotecii Județene Nicolae Milescu Spătarul Vaslui.
Cartea poate fi găsită la Secția de împrumut la domiciliu pentru copii a Bibliotecii Județene