O carte pe zi: ” Tatuatorul de la Auschwitz”, de Heather Morris

Suntem în rahat, dar să nu ne înecăm în el. Unii mormăie insulte la adresa lui, comentându-i înfățișarea și comportamentul. E acuzat că face parte dintr-o clasă superioară. „Și uite unde ai ajuns.” Încearcă să alunge aceste cuvinte cu o ridicare din umeri și răspunde cu un surâs privirilor severe. Pe cine vreau să păcălesc? Sunt la fel de speriat ca toți ceilalți.

Un tânăr își încrucișează privirea cu a lui și își croiește drum spre el prin viermuiala de trupuri. Unii îl îmbrâncesc când trece pe lângă ei. Ca să ai loc, trebuie să ți-l faci.

– Cum poți să fii atât de calm? îl întreabă tânărul. Au puști. Nenorociții ăștia și-au îndreptat puștile spre noi și ne-au forțat să ne urcăm în… vagonul ăsta de vite!

Lale îi zâmbește.

– Nici eu nu mă așteptam la așa ceva.

– Încotro crezi că mergem?

– Nu contează. Ține minte un singur lucru: suntem aici ca să ne ținem familiile acasă, în siguranță.

 – Și dacă…?

 – Nici un „și dacă”. Eu nu știu, tu nu știi, nici unul dintre noi nu știe. Să facem pur și simplu ce ni se spune.

 – Ce-ar fi să încercăm să-i înfruntăm când ne oprim, având în vedere că suntem mai mulți ca ei?

Pe fața palidă a tânărului se citește fugitiv o agresivitate confuză. Lovește puternic, cu pumnii strânși, înaintea lui.

– Noi avem pumni, ei au puști – cine crezi că o să câștige lupta?

Tânărul tace. Stă cu umărul înfipt în pieptul lui Lale și acesta simte mirosul de ulei și transpirație din părul său. Își lasă mâinile să-i cadă flasc pe lângă corp.”

Astăzi vă propunem o poveste cât se poate de reală. La fel ca și personajele. Autoarea l-a cunoscut pe personajul principal, Lale, în 2003, iar această întalnire avea să nască un scenariu de film. Aăa s-a născut filmul, însă autoarea a ținut să apară și o carte care să spună povestea în amănunt. Deși cadrele cinematografice sunt grave și interesante, ele nu pot surprinde arderile interne, coșmarurile, grijile, speranțele și temerile personajelor centrale. Un film captează exteriorul, dar descrie greu psihicul personajelor implicate și motivațiile lor profunde.

”Tatuatorul de la Auschwitz” este o poveste despre celebrul lagăr de concentrare spusă dintr-o perspectivă nouă. Cea a unuia dintre simbolurile cele mai cunoscute ale lagărului: numerele albastre-verzui tatuate prizonierilor evrei. Tatuatorul este nimeni altul decât un prizonier, teoretic a unuia dintre oamenii care ar fi făcut orice ca să supraviețuiască.                                                                                                                                               

”Tatuatorul de la Auschwitz” este o poveste despre supraviețuire. Lale devine un fel de ocrotitor al prizonierilor și obține, schimbând diamante și alte bunuri de valoare cu alimente, cel care scapă de la moarte zeci de prizonieri riscându-și propria viață.

Orice om ar trebui să citească măcar o carte despre lagărele naziste, pentru a înțelege mai bine acest episod al istoriei. Dar mai ales ca să înțeleagă de ce lucruri cumplite pot fi în stare chiar semenii noștri, oameni și ei, așa cum au fost milioanele de oameni care au pierit în lagărele de concentrare.

Rubrică realizată cu sprijinul Bibliotecii Județene Nicolae Milescu Spătarul Vaslui.

Cartea poate fi găsită la Secția de împrumut la domiciliu pentru adulți a Bibliotecii Județene