O carte pe zi: ”Tainele învățăturii tibetane”, de Alexandra David -Neel
”Un orb din naștere locuia într-o cameră. Infirmitatea îl împiedica să vadă obiectele care erau acolo și, când i se vorbea despre ele, el le nega cu încăpățânare existența. Unui medic i s-a făcut milă de el. S-a dus în Munții Himalaya și a cules diferite plante. Pe unele le-a pisat, pe altele le-a mestecat, iar pe altele le-a fiert, preparând astfel un unguent cu care a uns ochii orbului. Efectul dorit s-a produs, omul a început să vadă. El a zărit cu uimire în jurul lui niște obiecte cărora nu le bănuise niciodată existență.
Omul a fost cuprins de o mare mândrie. ”Acum văd, cunosc toate lucrurile”, a declarat el plin de înfumurare.
Totuși, cineva îl admonestă: ”Prietene, nu vezi decât cele câteva obiecte care se află în camera ta – asta nu e mare lucru. Din afară ei se pot vedea soarele, luna, constelațiile. De afară se pot vedea numeroase forme, unele frumoase, altele urâte” (…) Omul a refuzat să-l creadă. ”Nu există nimic din toate aceste lucruri, a răspuns el. Nu văd nimic asemănător. Tot ceea ce e de văzut, văd”
Această parabolă încearcă să demonstreze natura relativă a cunoștințelor noastre.”
Cartea pe care o prezentăm astăzi este, de fapt, un ”reportaj” despre acel ansamblu de învățături pe care tibetanii îl numesc ”Învățăturile secrete”, o prezentare care urmărește să facă cunoscute câteva dintre doctrinele profesate de o elită intelectuală tibetană, puțin accesibilă cercetătorilor străini.
Rod al unei anchete de peste 20 de ani în ținutul Tibetului, cartea se constituie într-un document unic al concepțiilor filozofice ale intelectualilor budiști din Tibet. Interesant de știut că Alexandra David-Neel a fost prima femeie care a reuşit sa pătrundă în oraşul interzis al tibetanilor, Lhassa. Ea a avut una din cele mai aventuroase şi spirituale existenţe din secolul trecut, a călătorit de mai multe ori în Tibet şi s-a apropiat prin studiu si practică directă de învăţăturile iniţiaţilor tibetani. În cărţile sale, a prezentat lumii occidentale, pe lângă descrierea geografică şi etnografică a zonelor vizitate, şi informaţii preţioase despre doctrinele tibetane, ritualurile lama-şilor, credinţele şi metodele lor de antrenament spiritual.
.
Rubrică realizată cu sprijinul Bibliotecii Județene ”Nicolae Milescu Spătarul” Vaslui.
Cartea poate fi găsită la Secția de împrumut la domiciliu pentru adulți a Bibliotecii Județene
Pingback: Biblioteca în presă – 2022 – Biblioteca Județeană „Nicolae Milescu Spătarul” Vaslui