O carte pe zi: ”Secretele comunicării nonverbale”, de Joe Navarro

”V-ați întrebat vreodată ce impresie ați făcut cuiva? Dacă persoana v-a simpatizat de la început sau dacî, dimpotrivă, pare să fie o relație dificilă? O modalitate de a afla acest lucru este metoda ”dă mina și așteaptă”. Să vedem cum funcționează.

Cînd întîlniți pe cineva pentru prima data , este foarte important să-I observați mișcările picioarelor. Acestea vă dezvăluie foarte mult din cee ace persoana respective simte pentru dumneavoastră. Eu, cînd mă întîlnesc cu cineva pentru prima data, mă aplec înainte, îi string mâna cu căldură , mă uit direct în ochii săi, apoi fac un pas înapoi și aștept să văd ce urmează să se întâmple. Pot fi trei tipuri de reacții: a) persoana rămâne pe loc, cee ace îmi sugerează că se simte confortabil la acea distanță, b) persoana face un pas înapoi  sau se întoarce într-o parte, fapt care îmi indică limpede că are nevoie de mai mult spațiu sau că ar prefera să fie în altă parte, c0 persoana se apropie de mine, cee ace îmi arată că se simte bine în prezența mea sau că mă bucur de prețuirea sa. Nu mă simt ofensat de comportamentul său, folosesc această oportunitate doar pentru a-mi da seam ace simte față de mine.”

Astăzi vă propunem o carte care vă ajută la descifrarea comportamentelor celor din jur. Comunicarea nonverbală, sau ”limbajul trupului” reprezintă cea mai sinceră și mai puțin gândită expresie a gândurilor și a emoțiilor noastre. Iar gesturile pot spune uneori cee ace ascund cuvintele sau, correct interpretate, vă pot da detalii importante despre personalitatea unui om.

Învățând mai multe despre ce spun ceilalți atunci când nu folosesc cuvinte putem deveni mai empatici, ne dezvoltăm inteligența emoțională și putem calibra eficient verbalul și nonverbalul pentru o comunicare de succes.

Te face mai atent la gesturile celor de lângă tine și te ajută să le înțelegi intențiile mai ușor.

Secretele comunicării nonverbale este genul de carte care ”te prinde” nu doar pentru că are un conținut util și educativ, dar și pentru că modul în care este explicat fiecare capitol este simplu, clar și la subiect.

După peste 20 de ani de carieră în cadrul FBI, unde a rămas renumit datorită prinderii a numeroși infractori doar prin ”citirea” lor, Joe Navarro a scris această carte din dorința de a-i învăța pe oameni să înțeleagă sentimentele, gândurile și intențiile celor din jur. Cartea poate fi și un manual extraordinar de bune maniere si de abordare a oamenilor dificili.

Autorul subliniaza faptul ca orice persoana poate minti, insa oamenii inteligenti descopera imediat acest lucru. Limbajul trupului este explicat fir a par prin teorii simpliste si exemple din activitatea sa din F.B.I.

Volumul este foarte util si pentru cei ce joaca poker, deoarece scriitorul face o conferinta despre comunicarea  nonverbala in acest domeniu. Ghidul este extrem de bine venit in casele tuturor deoarece ne invata sa nu mai fim pacaliti de altii.

Rubrică realizată cu sprijinul Bibliotecii Județene ”Nicolae Milescu Spătarul” Vaslui.

Cartea poate fi găsită la Secția de împrumut la domiciliu pentru adulți a Bibliotecii Județene