O carte pe zi: ”Războiul ciocolatei”, de Robert Cormier

”-Janza, tu chiar nu ești în stare să faci nimic ca lumea?

-Despre ce dracu vorbești? Când am terminat cu el, te asigur că voia deja să vândă un milion de cutii de ciocolată.

-Eu vorbesc despre puștii ăștia. Cine ți-a spus să asmuți o gașcă întreagă pe el?

-A fost o idee genială, Archie. Io așa cred. Închipuie-ți, să îl ia la trei păzește o șleahtă de puști. E o chestie psihologică, nu despre asta vorbești tu mereu?

-De unde i-ai adus? Nu vreau să fie implicați în chestia asta oameni din afara școlii.

-Sunt niște animale din cartierul meu. Pentru doi bani le-ar bate și pe propriile lor bunici.

-Și i-ai servit și povestea aia că e homo?

-Aici ai avut dreptate, Archie! Ai spus tu că va fi ceva frumos. Chestia asta chiar l-a scos din minți. Ascultă, Archie, dar nu e homo, nu?

-Bine-înțeles că nu. De-aia s-a înfuriat. Dacă vrei să faci praf pe cineva, acuză-l că este ceea ce nu e. Altfel nu-i spui nimic nou, nimic din ce el nu știe.

După liniștea care se lăsă în receptor, se putea ghici admirația lui Emile pentru geniul lui Archie.”

”Războiul ciocolatei” este una dintre cele mai cenzurate cărți young-adult în Statele Unite ale Americii, din cauza limbajului, a conținutului sexual, a înfățișării unui liceu catolic într-o lumină nu tocmai favorabilă și mai ales a finalului pesimist. Cu toate astea, cartea apare în programa școlară în multe licee americane.

Chiar dacă este o carte cu adolescenți, nu este una simplă, ba chiar constituie o adevărată provocare pentru cititor.

”Războiul ciocolatei” este o poveste despre conflictele din liceul catolic pentru băieți Trinity, o poveste cu un număr relativ mare de personaje, toate masculine. Multitudinea de personaje ar putea să dea ceva bătăi de cap, cu toate astea, povestea este ușor de citit și transpune cititorul în miezul acțiunii și, mai ales, în gândurile personajelor, uneori în contradictoriu cu acțiunile lor.

Cartea este populată de personaje  malefice, intrigante, care nu se dau în lături de la nimic pentru a se impune și a se face respectate.

Intriga este construită cu mare grijă, autorul te poartă pe coridoarele, prin sălile de clasă sau prin cea de sport a liceului Trinity, iar finalul este trist, dar magistral construit.

Rubrică realizată cu sprijinul Bibliotecii Județene Nicolae Milescu Spătarul Vaslui.

Cartea poate fi găsită la Secția de împrumut la domiciliu pentru copii a Bibliotecii Județene