O carte pe zi: ”Orașul din copac”, de Beth Turley
”Alarma de incendiu începe să geamă.
-Ajutați-mă să deschid ferestrele! ordon eu. Ne răspândim. Aaron deschide geamul de la bucătărie, iar Jac aleargă să deschidă ușa din față. Ben flutură un prosop în dreptul detectorului, mișcîndu-și șoldurile, de parcă țiuiturile asurzitoare ar fi un cântec, nu un dezastru. Fumul plutește prin aer, ca și cum ar dansa laolaltă cu el.
Daniella coboară scara, intrî în bucătărie și privește iute stricăciunile. Se repede la aragaz și mută oala pe un alt ochi. Smulge prosopul din mîinile lui Ben, apoi îl vîntură cu putere, până când fumul e împins afară pe ferestre, iar țiuiturile încetează.
-Ce faceți? Întreabă ea. Are vocea întretăiată, dar totuși aspră.
-Gătim, răspund.
Daniellei îi cad ochii pe șirul de condimente și uleiuri, pe punga de orez pe jumătate goală.
-Ce gătiți?
Jac își flutură mâna spre ingredientele pregătite de noi.
-E destul de evident, nu crezi? spune ea. (…)
-Te-a rugat mama să faci orez?
-Nu. Am vrut să îl fac pentru tine. Știu că e mîncarea ta preferată.
Chipul i se boțește. Studiază alarma de incendiu ca și cum ar fi vrut să se declanșeze din nou.”
”Orașul din copac” este o poveste emoționantă despre familie și fraternitate, despre prietenie și poveștile din spatele călătoriilor. Luptându-se cu identitatea ei portoricană, cu pierderea memoriei și transferul bunicului ei la un azil de bătrâni, dar și cu depresia surorii ei, eroina principală a romanului este o adolescentă nemulțumită de înfățișarea ei, care își găsește refugiul în școală, găsind confort în cifre și în noua ei prietenie cu un coleg, care are un bagaj impresionant de povești din diverse orașe ale țării.
Demența bunicului, depresia surorii mai mari, sunt probleme pe care autoarea, Beth Turley nu le privește din perspectiva unui adult, ci din cea a unui copil care se confruntă cu adulți cu astfel de probleme, încearcă să înțeleagă, să facă față și chiar să rezolve dilemele din viața ei, variate, emoționante și , uneori, chiar frumoase. Fără a fi cu adevărat o carte dramatică, romanul reflectă o realitate pertinentă, în care un copil se va regăsi relativ repede, dat fiind că și în viața reală fiecare are propria sa luptă. Personajele sunt bine definite, adesea pline de culoare și dețin un set de relații împletite într-o sinceritate și afecțiune pe care doar într-o fammilie inchegată se regăsesc.
Rubrică realizată cu sprijinul Bibliotecii Județene Nicolae Milescu Spătarul Vaslui.
Cartea poate fi găsită la Secția de împrumut la domiciliu pentru copii a Bibliotecii Județene