O carte pe zi: ”Femei care aleargă cu lupii”, de dr. Clarissa Pinkola Estes

”Un bătrân aflat pe patul de moarte îi cheamă pe toți ai săi. Când fii, soțiile și toate celelalte rubedenii se strânseră în jurul lsău, dădu fiecăruia cîte un băț scurt și gros.

-Rupeți bățul! Le spuse el.

Cu puțină osteneală, toți reușiră să îl rupă în două.

-Așa se întîmplă, grăi bătrînul, cînd omul e singur, fără nimeni pe lume. Se frânge ușor.

Dădu apoi fiecăruia dintre ai săi încă un băț și spuse:

-Tată cum aș vrea să trăiți cînd nu oi mai fi. Puneți la un loc bețele, în mănunchiuri de câte două sau trei. Și-acum rupeți-le în două.

Dar niciunul nu reuși să le rupă acum , cînd erau mai multe la un loc. Bătrânul zâmbi:

-Împreună suntem mai puternici. Nimeni nu ne poate distruge dacă suntem uniți.

Tot astfel, păstrate împreună în conștiință, cele două aspecte ale naturii duale au o putere imensă și nu pot fi distruse. Aceasta este natura dualității psihice, a gemialității, a celor două aspecte, a celor două aspecte ale personalității feminine. Singur, sinele mai civilizat se simte foarte bine… Dar e un pic parcă prea singur! La rîndul lui, sinele sălbatic se simte și el bine singur, dar îi lipsește dureros de mult relația cu celălalt. Pierderea puterilor psihice, emoționale și spirituale ale femeilor se datorează tocmai separării acestor două naturi și pretenției ca una sau cealaltă să nu mai existe.”

Daca esti genul care vrei sa citesti repede si mult, atunci aceasta carte nu este una pentru tine!

Femeile care aleargă cu lupii” are câteva lucruri profunde de spus despre instinctul feminin primordial, este un text fabulos care ne invită să reinterpretăm experiența femeilor prin povești populare, artă și natură.

 Această femeie „sălbatică”  este acea femeie asumată, care alege să trăiască viața autentic, în acord cu valorile proprii și cu dorințele care o împlinesc, chiar dacă acestea sunt opuse normelor, diferte de „normalul” altora; este femeia curioasă, însetată de cunoaștere, este curajoasă, se exprimă, își urmează propria cale.

Cartee este despre feminitate și iubirea reală, matură, esențială pentru călătoria către maturizare a oricărei femei, este despre călătoria inițiatică de descoperire pe care multe femei din generația noastră o trăiesc, de cele mai multe ori, doar după o despărțire dureroasă.

Femeile care aleargă cu lupii ”dezvăluie și descrie arhetipuri feminine așa cum sunt prezentate în povești și mituri și este pentru oamenii care doresc să se înțeleagă, care vor să lucreze cu identitatea și valoarea lor de sine, să își vindece rănile emoționale.

Apărută în 1992 cartea a fost vândută în milioane de exemplare  și a

 rămas în topul NY Times al celor mai vândute cărți 145 de săptămâni, timp de 3 ani.

Rubrică realizată cu sprijinul Bibliotecii Județene Nicolae Milescu Spătarul Vaslui.

Cartea poate fi găsită la Secția de împrumut la domiciliu pentru adulți a Bibliotecii Județene