O carte pe zi: ”Doamna din lac”, de Philip Marlowe Mystery

”-Am fost acolo în a treia săptămână din mai, dacă trebuie neapărat să știi. Oricum, presupun că poți să afli. Atunci am văzut-o ultima oară.

-Și nici prin cap nu ți-a trecut să te însori cu ea?

A suflat fumul, vorbind în timp ce sufla.

-Ba m-am gândit. Are bani. Banii pică bine oricând. Dar ar fi fost mult prea munciți.

Am dat din cap în tăcere. (…)

-Și zi, te lași angajat ca să scurmi prin gunoaie. Îți ies bani buni din asta?

-N-am motiv să mă laud. Un dolar de ici, unul de colo.

-Și toți cam slinoși, a adăugat el.

-Uite ce e, domnule Lavery, nu trebuie neapărat să ne încontrăm. Kingsley are impresia că știi unde-i e nevasta, dar nu vrei să-i spui. Fie din răutate, fie din delicatețe.

-Și cum i-ar plăcea mai mult să fie? a ricanat bărbatul frumos, cu chipul bronzat.

-Nu contează, atâta timp cât obține informațiile. Nu-l interesează prea mult ce faci cu ea, unde mergeți sau dacă ea divorțează de el ori ba. Nu vrea decât să știe că totul e bine și că soția lui nu are necazuri de vreun fel.”

Maestrul de ficțiune criminală, fierbinte, Raymond Chandler ne aduce povestea unui cuplu de soții dispărute – una a unui om bogat și una a unui om sărac – care au devenit obiectele investigației lui Philip Marlowe. Una dintre ele pare să fi evadat din căsnicie pentru un gigolo, iar celălalt pare fi ucisă. Marlowe nu este sigur că îi pasă de vreuna dintre ele, dar este plătit să afle.
Doamna din lac” este în egală măsură un roman poliţist, cât şi un portret fidel al unei societăţi afectate de război, o lume în care securitatea financiară a devenit unul dintre puţinele scopuri pentru care merită să lupţi.

Suspansul planeaza in aer, deopotriva cu pericolul ce ii urmeaza fiecare pas. O să vă placă mult toate aceste enigme pe care Marlowe reuseste sa le deconspire, modul in care acesta reconstituie intamplarile piesa cu piesa. Probabil ca ai nevoie de o inteligenta aparte si de un simt suplimentar sa poti concepe o astfel de poveste si apoi sa dezvalui putin cate putin, pana ce imaginea devine completa. Chandler reuseste acest lucru intr-un mod atat de natural, tinand cititorul cu atentia incordata la maxim si determinandu-l sa nu lase cartea din mana.

Rubrică realizată cu sprijinul Bibliotecii Județene Nicolae Milescu Spătarul Vaslui.

Cartea poate fi găsită la Secția de împrumut la domiciliu pentru adulți a Bibliotecii Județene