O carte pe zi: ”Cartea pe care v-ați fi dorit să o citească părinții voștri”, de Philippa Perry

”Dacă în loc să corectați ca niște defecte tristețea, furia și temerile copilului, veți profita de ele pentru a afla mai multe despre el și pentru a comunica, atunci veți adânci legătura dintre dumneavoastră. Și altfel îi veți crește capacitatea de a fi fericit.

Dacă ați veni acasă și i-ați spune partenerului: ”Am avut o zi îngrozitoare la serviciu”, iar el v-ar răspune ” Exagerezi””, probabil ați simți că nu vă vede, nu vă aude și nu vă înțelege. Poate că ați simți chiar că vă respinge. Dacă acesta este răspunsul pe care îl primiți în mod obișnuit, probabil că ați ajunge să nu-i mai mărturisiți nimic.

Dar, dacă partenerul v-ar răspunde ”Ia povestește-mi”, iar dumneavoastră v-ați apuca să înșirați ce nedreaptă a fost șefa și cum ați fost nevoită să refaceți totul din pricina propriei ei incompetențe, iar partenerul ar răspunde ”Normal că te-ai enervat”, poate ați începe să vă simțiți ceva mai bine.

Dacă, dimpotrivă, partenerul ar începe cu cuvintele ”Păi, de ce nu au făcut așa și pe dincolo…” și ar începe să vă dea sfaturi, probabil că v-ați simți și mai prost. Dacă partenerul v-ar răspunde ”Ia uite ce veveriță frumoasă în copac”, cu siguranță nu i-ați mai povesti despre ziua dumneavoastră. Ce sens ar avea?”

Dacă vă întrebați cum poate deveni bestseller o carte scrisă de un psihoterapeut, citiți neapărat cărțile semnate de Philippa Perry. Veți avea parte de o lectură fascinantă despre bagajele emoționale pe care le purtăm cu toții, utilă pentru a clarifica multe din situațiile cu care ne-am confruntat sau încă ne confruntăm în viață.

Indiferent dacă sunteți interesat să înțelegeți cum v-a modelat pe voi educația pe care ați primit-o, sau dacă doriți să gestionați sentimentele copilului, veți găsi informații indispensabile și sfaturi realiste, sănătoase, înțelepte și lipsite de prejudecată. Cu alte cuvinte, cartea este o resursă esențială despre cum să ai cele mai bune relații posibile cu oamenii care contează cel mai mult pentru tine.

Fiecare părinte își dorește să aibă un copil fericit și fiecare părinte își dorește să fie aproape de copilul său, să îl educe, să îl susțină. Doar că nu toți reușim sau nu reușim întodeauna.
În această carte, captivantă, inteligentă și amuzantă, renumita psihoterapeut Philippa Perry ne spune ce contează cu adevărat și ce comportament este important să evităm și punctează aspectele esențiale  în privința a ce trebuie să faci și ce nu trebuie să faci ca părinte.

În loc să elaboreze planul perfect, Perry oferă o imagine de ansamblu asupra elementelor care duc la relații bune părinte-copil. Această carte revigorantă, fără judecăți, vă va ajuta să înțelegeți modul în care propria voastră  educație vă poate afecta educația copiilor, să înțelegeți ce comunică copiii prin diferite comportamente și, nu în ultimul rând, o să vă învețe să acceptați că uneori toți greșim, dar și că fiecare greșeală poate fi îndreptată dacă îți dorești asta cu adevărat.
Rubrică realizată cu sprijinul Bibliotecii Județene Nicolae Milescu Spătarul Vaslui.

Cartea poate fi găsită la Secția de împrumut la domiciliu pentru adulți a Bibliotecii Județene