Negreşti – între resemnare şi speranţă (material de propagandă electorală)

 În mijlocul perioadei de campanie electorală, după ce ing. Rusu Petru Cristinel, candidatul PNL Negreşti la primăria locală, însoţit de membrii echipei sale de consilieri locali, a reuşit, în mare parte, să treacă pe la fiecare casă pentru a-şi prezenta atât programul electoral şi echipa sa, dar şi pentru a reţine problemele cu care se confruntă locuitorii oraşului şi ai satelor aparţinătoare, am ajuns la o concluzie care ne trimite la titlul de mai sus.

Multe şi reale sunt problemele pe care le ridică locuitorii: drumurile, locurile de muncă, asistenţa medicală de urgenţă, distribuţia apei şi încărcarea facturilor curente, impozitele prea mari, igienizarea subsolurilor – adevărate focare de infecţie etc. Dacă în Negreşti s-a finalizat proiectul administraţiei precedente, de asfaltare a străzilor, în satele aparţinătoare aspectele sunt contradictorii. Doar în satele Valea Mare şi Poiana s-au asfaltat arterele principale, în rest sunt numai drumuri pietruite sau de pământ. Din cauza nerespectării legii privind licitaţiile publice, proiectul de asfaltare pentru satele Cioatele şi Glodeni a fost pierdut, iar Primăria Negreşti a fost notificată de guvern, în martie 2016, să returneze suma de peste 2,6 milioane lei. Cu greu, ing. Rusu Cristi, în calitate de consilier local, a reuşit să obţină o copie a acestei notificări, document ţinut ascuns de actuala administraţie. La suma de mai sus se adaugă alte sute de mii de lei, bani publici, pierduţi în instanţe de judecată, pe proiecte nefinalizate etc. Locuitorii din satele fără drumuri asfaltate se întreabă cum de satele Huc, Frenciugi, Buhăieşti, din comunele vecine, au asfalt, iar la ei nu se poate. Acest lucru nu este posibil, deoarece nu sunt prioritare interesele cetăţeanului, ci interesele de partid, de grup, şi ambiţiile personale.

Locuitorii din Negrești de pe str. N. Iorga, o stradă neasfaltată, de pământ, au spus răspicat: “Și noi plătim impozite, şi noi avem drepturi. De ce pentru noi nu se face nimic?” O altă problemă ridicată de cetăţeni este cea a impozitelor şi a taxelor locale. Pentru acest domeniu nu există transparenţă în luarea deciziilor. Serviciul de impozite şi taxe locale nu vine cu explicaţii clare. Acum, în campania electorală, s-a găsit vinovatul pentru impozitele şi taxele mai mari – actualul guvern. Uită, cu bună ştiinţă, să spună oamenilor că actualul Cod Fiscal a fost conceput şi aprobat de guvernul Ponta. De asemenea, privitor la impozite, nu se face diferenţierea între oraşul Negreşti, localitate de rangul III, şi satele aparţinătoare, localităţi de rangul V. Este o problemă de aplicare greşită a legii fiscale, pe care o administraţie liberală o va corecta.

O problemă spinoasă este cea a apei. Negreştiul este vulnerabil din mai multe direcţii: are o singură sursă de alimentare cu apă (acumularea Căzăneşti), o reţea de distribuţie prea extinsă, iar cea din Negreşti este veche şi cedează periodic. In plus, o reţea nouă de distribuţie şi canalizare zace sub pământ nefinalizată şi nerecepţionată, dar achitată, iar staţia de epurare este nefinalizată şi se degradează. Locuitorii, mai ales cei din blocuri, suportă corecţii de facturare, datorită pierderilor din reţea, uneori mai mari decât consumul lunar înregistrat.

Suspendarea activităţii spitalului orăşenesc a fost o mare greşeală. Necesitatea asistenţei medicale de urgenţă este o problemă de viaţă şi de moarte. Au fost cazuri când, datorită intervenţiei tardive a echipajelor judeţene, oamenii nu au mai putut fi salvaţi. Un spital în funcțiune de la sfârşitul sec. al XIX-lea , de prin 1886, îşi încetează activitatea la începutul sec. XXI. Negreştiul, declarat oraş în 1968, pierde o importantă instituţie, spitalul local, după mai mult 40 de ani de existență.

Poziţionarea Negreştiului în interiorul triunghiului format de oraşele Iaşi, Roman şi Vaslui, îi conferă acestuia rolul de centru polarizator local, considerent pentru care a apărut şi târgul Negreşti acum peste 200 de ani în urmă. O administraţie liberală, având ca argumente dotările din zonă, va încerca să aducă investiţii pentru revigorarea economică a localităţii. Echipa PNL din Negreşti, în frunte cu al său candidat pentru funcţia de primar, ing. Rusu Petru Cristinel, spune răspicat că locuitorii Negreștiului merită cu totul altceva, nu doar umilinţă şi dispreţ. Administraţia locală trebuie să se afle permanent în slujba cetăţeanului. Transparenţa, dialogul deschis cu cetăţenii, sinceritatea, vor caracteriza mandatul candidatului liberal în fruntea Primăriei Negreşti.

În data de 24 mai 2016, PNL a sărbătorit 141 de ani de existenţă. PNL este primul şi cel mai important partid politic din România.

În 5 iunie, la alegerile locale, aveţi de optat între un PSD populist şi retrograd, certat cu legea, şi valorile promovate de PNL.

Aveţi de ales între demagogie şi sinceritate, între interesul de grup al PSD-iştilor şi interesele cetăţeanului, între corupţie şi respectarea legii, între un PSD, fără orizont, şi valorile liberale. Numai împreună putem rescrie destinul acestei localităţi şi al judeţului Vaslui.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.