Munca “la negru”, taxată de inspectorii ITM Vaslui

Persoane angajate fără forme legale şi nerespectarea normelor de securitate şi sănătate în muncă au fost principalele cauze care au determinat inspectorii Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Vaslui să aplice în luna ianuarie 116 sancţiuni contravenţionale.

Potrivit unui comunicat de presă, remis astăzi de ITM Vaslui, în luna ianuarie 2017 s-au efectuat, un număr total de 164 controale la agentii economici din judetul Vaslui, din care 88 de controale in domeniul relatii de munca şi 76 controale in domeniul securitatii si sanatatii in munca.

Din numărul total de angajatori verificati, pentru neconformitătile constatate de inspectorii de muncă, au fost sanctionati  81 angajatori : cinci angajatori în domeniul relatiilor de muncă, din care un angajator a fost sanctionat pentru folosirea de munca fara forme legale şi 76 angajatori în domeniul securitătii si sănătătii în muncă.

Au fost aplicate un număr total de 116 sanctiuni contraventionale, valoare totală a amenzilor aplicate fiind  de  40.300  lei. “Un număr de cinci sanctiuni au fost aplicate în  domeniul relatiilor de muncă, valoare totală a amenzilor aplicate in domeniul relatiilor de munca fiind de 10.300. Pentru  munca fara forme legale a fost sanctionat un angajator care folosea un numar de două persoane fara forme legale de angajare – s-au aplicat amenzi in valoare de 10.000 lei.   Precizam ca pentru fiecare persoană identificată fara forme legale, agentii economici pot fi sanctionati cu amendă între 10.000 si 20.000 lei.

În domeniul securitătii şi sănătătii în muncă au fost aplicate 111 sancţiuni, valoare totală a amenzilor aplicate in domeniul securitătii şi sănătătii în muncă fiind de 30.000 lei

Sanctiunile au fost aplicate pentru urmatoarele neconformitati constatate din punct de vedere al securitatii si sanatatii in munca : neelaborarea de instructiuni proprii pentru fiecare loc de munca, neasigurarea examenului medical la angajare si periodic, neefectuarea instructajului de protectia muncii, lipsa echipament de lucru si de protectie, neasigurarea materialelor necesare informarii si instruirii lucratorilor, neevaluarea riscurilor locurilor de munca”, se arată în comunicat.

In luna ianuarie 2017 au fost comunicate trei evenimente  la locul de munca, niciunul mortal. Acestea sunt in curs de cercetare, in vederea stabilirii cauzelor si imprejurarilor in care s-au produs.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.