Mica Unire, sărbătorită de autoritățile din Solești la Complexul mortuar al familiei Rosetti – Solescu

Autoritățile locale din comuna Solești, în frunte cu primarul comunei, Mona Bujor, au sărbătorit Mica Unire la complexul mortuar în care sunt înmormântaţi mai mulţi membri ai familiei Rosetti – Solescu, alături de reprezentanții bisericii, , de membrii Ansamblului Solestenii elevii Școlii Gimnaziale ,,Theodor Rosetti” Solesti, ai Școlii Gimnaziale Serbotesti, de cadre didactice și de cetățenii comunei Solești. La manifestări a participat și Dumitru Buzatu, președintele Consiliului Județean Vaslui.

Elena Cuza a fost comemorată, marţi, la Soleşti, locul în care aceasta a copilărit şi a fost înmormântată, potrivit dorinţei sale.
În memoria Elenei Doamna şi a soţului său, domnitorul Alexandru Ioan Cuza, a fost ţinută o slujbă de pomenire, autorităţile locale au depus coroane de flori la, iar elevi ai Şcolii “Teodor Rosetti” Soleşti au prezentat un program artistic.

„O felicit pe doamna primar, pentru că a organizat un lucru minunat aici și care an de an aduce un omagiu Elenei Rosetti, însă cred că facem prea puțin pentru ceea ce a însemnat Elena Rosetti. Am avut neșansa să nu găsim o soluție pentru ceea ce avem noi aici, bogăția aceasta, pe care nu o putem fructifica să devină publică. Chiar în aceste condiții ar trebui să dăm o anvergură mai mare acestei zile. Poate chiar acum când mulți se plâng că sunt afectați de globalizare, de deznaționalizare, că le lipsește suveranitatea, acum ar trebui să ne adunăm mai mulți aici, pentru a-i omagia pe cei care s-au jertfit, pe întemeietorii statului român și să omagiem opera lor. Cred că asta este semnificația acestei zile”, a spus Dumitru Buzatu, președintele Consiliului Județean Vaslui.

Șeful consiliului județean a ținut să evidențieze și aportul Elenei Rosetti la punerea în operă a actului fundamental de constituire a statului modern român:

„Dacă ne gândim bine și mai aruncăm câte un ochi prin cărțile de istorie, vom vedea cât de greu a fost atunci, câți pași au trebuit să fie făcuți pentru ca începutul acestui stat să fie așezat pe baze noi, moderne. Dacă am aprecia așa cum trebuie trecutul nostru și n-am fi așa de cârcotași nici în legătură cu prezentul, am putea vedea ce mare personalitate a fost Elena Rosetti, soția domnitorului Alexandru Ioan Cuza, și cum a contribuit ea, prin atitudinea ei modestă, înțelegătoare, la opera pe care Alexandru Ioan Cuza a săvârșit-o atunci când a fundamentat, a pus temelia statului modern român. Acum este destul de complicat, după atâția ani, când a urmat și actul unirii de la 1 decembrie 1918, să te afli la cârma statului român, darămite atunci, în 1859, când imperiul otoman se clătina și noi încă eram supuși otomanilor, când statele europene aveau o anumită viziune și nici pe departe nu se gândeau ca aici să fie înființat un nou stat, când imperiul habsburgic încă visa să mențină fărâmițarea aceasta, și poate că numai șansa și capacitatea omului pe care această femeie l-a suportat și l-a susținut atâția ani de zile au făcut ca să fim noi ceea ce suntem astăzi”.

Participanţii la eveniment s-au prins apoi într-o simbolică Horă a Unirii.