Manifestările dedicate Zilei Armatei au debutat astăzi

Ziua Armatei României, sărbătorită anual la 25 octombrie, reprezintă un simbol cu valoare de referinţă în istoria şi conştiinţa poporului român. Este o zi care dincolo de semnificaţia ei strict istorică, aceea a eliberării, în anul 1944 a ultimei brazde de pământ românesc, glorifică faptele de vitejie ale tuturor eroilor neamului românesc, de la cei care au contribuit din vechime, decisiv, la formarea naţiunii şi a statului român, la cei care şi-au dat viaţa pentru cucerirea independenţei de stat a României şi realizarea statului naţional unitar român sau au luptat în cele două războaie mondiale, până la eroii zilelor noastre, căzuţi la datorie în teatrele de operaţii.

În cinstea Zilei Armatei României, în cadrul Ministerului Apărării Naţionale se desfăşoară o serie  de manifestări, astfel:

  • în cadrul acţiunii „Ziua Armatei României în şcoli” Centrul Militar Judeţean Vaslui şi unităţile militare din garnizoanele Huşi şi Bârlad organizează o serie de manifestări:
  • pe 18 octombrie, în intervalul orar 12.00 – 14.00, la Liceul teoretic „Mihai Eminescu” din mun. Bârlad;
  • pe 19 octombrie, între orele 10.00 – 14.00, la Liceul cu program sportiv şi Şcoala Gimnazială „D. Cantemir” din mun. Vaslui;
  • pe 20 octombrie, în intervalul orar 10.00 – 14.00, la Colegiului Naţional ,,Ghe. Roşca Codreanu” din mun. Bârlad;

La manifestările respective vor fi prezenţi militari participanţi la misiuni în teatrele de operaţii sau exerciţii internaţionale, elevi ai Colegiilor Militare Naţionale, studenţi ai Academiilor Militare precum şi reprezentanţi ai biroului informare-recrutare din cadrul C.M.J. Vaslui. Aceştia vor prezenta inportanţa Zilei Armatei României, tipurile de misiuni pe care Armata Română le desfăşoară în teatrele de operaţii, precum şi unele categorii de armament.

În cadrul acţiunilor vor fi prezentate participanţilor şi elemente care vizează cariera militară şi oferta educaţională a instituţiilor de învăţământ militar.

O altă manifestare premergătoare zilei de 25 Octombrie – Ziua Armatei României la care va participa şi personal din cadrul C.M.J. Vaslui este acţiunea intitulată Ziua Porţilor deschise” care va fi organizată la sediul Cercului Militar Bârlad, pe data de 24 octombrie, orele 10.00.

Tot pe data de 24 octombrie, orele 16.00, în Piaţa Civică din municipiul Vaslui vor fi  organizate:

  • un punct de informare de către reprezentanţi ai biroului informare-recrutare din cadrul C.M.J. Vaslui;
  • un concert de fanfară susţinut de de Muzica Militară a Garnizoanei Iaşi, respectiv a Brigăzii 15 Mecanizate „Podul Înalt”.

În ziua de 25 Octombrie – Ziua Armatei României personalul din Centrul Militar Judeţean Vaslui va organiza începând cu ora 11.00 o ceremonie militară şi religioasă de depuneri de coroane şi jerbe de flori, ceremonie în care va fi adus un omagiu eroilor Armatei Române. Ceremonia va avea loc la  Monumentul Eroilor din cel de-al II-lea război mondial (vis-a-vis de Liceul M. Kogălniceanu). Acţiunea va fi organizată cu sprijinul primăriei Vaslui şi a colegilor militari din cadrul Regimentului 52 Artilerie Mixtă „General Alexandru Tell” din garnizoana Bârlad şi din cadrul Batalionului 202 Apărare CBRN (intervenţie la dezastre) „General Gheorghe Teleman” din garnizoana Huşi.

„Ne exprimăm convingerea că prin manifestările ce le vom desfăşura vom transmite opiniei publice un mesaj clar, credibil şi viabil privind locul şi rolul armatei în respectarea tradiţiilor şi obiceiurilor ca parte a moştenirii istorice a poporului român, prilej cu care invităm locuitorii municipiului Vaslui să participe la activităţile ce se vor desfăşura.”, se precizează într-un comunicat de presă al CMJ Vaslui

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.