Lansare de carte VEȘNICIA CURCUBEULUI

de Ramona Ailioaiei

Cei care au dus dorul poeziei și muzicii de bună calitate, au avut parte, în ziua de 12 a lui Brumărel, de o călătorie emoțională memorabilă, Sala TinArt a Bibliotecii Județene “Nicolae Milescu Spătarul” obișnuindu-ne deja să fie gazdă a întâlnirilor de suflet pentru oamenii de cultură vasluieni. Și dacă toamna s-a mai împuținat cu o zi, împătimiții de lectură s-au mai îmbogățit cu un volum de poezie, unul menit parcă să stea, pentru veșnicie, de veghe tuturor anotimpurilor care vor urma.

Ca și de seninul toamnei blânde ori ca și de vremea bună a unui octombrie darnic, tot așa nu vom fi niciodată pregătiți să ne despărțim de oamenii care ne-au marcat viețile. “Frigul” lăsat în urmă de dispariția lor nu are cum trece cu nimic pământesc. Doar Silvia Rotaru a știut găsi un leac: să scrie de dor, să scrie sincer și autentic, dând cuvintelor profunzime și sensibilitate și vindecându-ne astfel, pe noi, cititorii ei, de urât. Volumul de versuri “VEȘNICIA CURCUBEULUI” te îndeamnă la reflecție încă din titlu, poemele conținute fiind dedicate memoriei sufletului pereche al autoarei, trecut deja, prematur, dincolo… Un motiv în plus pentru care “poezia Silviei Rotaru nu poate ieși din tiparele unei subiectivități sensibile, vaporoase, fulgurante”, după cum precizează prof. Teodor Pracsiu în Argument la “VESNICIA CURCUBEULUI”.

Personalitatea complexă a poetei Silvia Rotaru a fost complet descrisă de către moderatorii evenimentului, prof. Gelu Voicu Bichineț, directorul Bibliotecii Județene și scriitorul ieșean Emilian Marcu, un reper pentru peisajul cultural românesc, ambele intervenții raportându-se la contextul literar local și național, dar și la istoria poeziei feminine românești. Mesajul poeziei cântate, cu putere de rugă, a împlinit această lansare de carte prin recitalul folkistului vasluian Romică Brunchi. Personalitate complexă, Romică Brunchi nu surprinde doar prin prezenta scenică notabilă, fiind în egală măsură apreciat pentru pasiunea sa pentru istorie – domeniu în care a și profesat, pentru umorul lui dichisit, având și câteva apariții editoriale în acest sens și înverșunarea cu care luptă să formeze generații de copii, asigurându-le, ca director al Centrului Cultural din Muntenii de Jos, cursuri de muzică, de teatru de păpuși, dansuri, pictură.

Lansarea de carte s-a bucurat de luări de cuvânt din partea colaboratorilor și celor apropiați autoarei, printre care prof. Valeriu Caragață, administrator public al județului Vaslui, prof. Lisievici Gabriela, prof. Sorin Popoiu, prof. Nicolae Ionescu, prof. Ioan Parfeni, prof. Daniela Adam, ing. Mariana Plăcintă. Silvia Rotaru, o poetă pe cât de valoroasă, pe atât de discretă și timidă, nu va vorbi vreodată despre sine. Realizările sale însă vor glăsui peste tăcerea de care a ales să se învăluie.

Publicista și poeta, deopotrivă profesor de limba română și limba franceză, Silvia Rotaru a publicat primele versuri în revista Liceului Pedagogic “Alexandru Vlahuță” din Bârlad, intitulată “Făclia”, fiind membră a Cenaclului literar al școlii. A debutat în presa scrisă în 1996, în reviste de specialitate și în alte publicații cu articole, comentarii didactice, dar și versuri: Revista de pedagogie, Învățământul primar, Jurnalul vasluian, Est, Ethos, Ecouri literare, Clepsidra, Prutul. Debutul editorial se produce în anul 2000, când era inspector școlar la ISJ Vaslui, cu volumul “Județul Vaslui – elemente de istorie și geografie locală”. Anii următori au fost dedicați mai multor cărți și studii de specialitate. Activitatea literară s-a concretizat prin apariția cărții “Junimea și Convorbiri literare” (două ediții) și a volumului de versuri “Veșnicia Curcubeului”