Județul Vaslui înregistrează al 19-lea deces unei persoane confirmate cu  COVID -19

Județul Vaslui a înregistrat al 19-lea deces al unei persoane confirmate cu  COVID -19. Potrivit raportării Grupului de Comunicare Strategică, este vorba de o  femeie, de 80 ani, confirmată cu coronavirus pe data de 24 aprilie, care a decedat pe 25 mai. Aceasta avea mai multe comorbidități: diabet zaharat tip II, HTA  stadiul III, sechele AVC, boala Parkinson, hepatita virala C cronica, demență senilă.

Potrivit Direcției de Sănătate Publică (DSP) Vaslui, la nivelul județului astăzi se află  42 de persoane izolate la domiciliu la data curentă. În ultimele 24 de ore au fost izolate la domiciliu 2 persoane și  nu a ieșit din izolare la domiciliu nicio persoană
La data curentă se află  în carantină 118 persoane   (112 în carantină instituționalizată, 6 persoane carantinate la domiciliu); 44 de persoane au ieșit din carantină în ultimele 24 de ore; o persoană a fost carantinată în ultimele 24 de ore;
La această dată, județul Vaslui înregistrează 154 de cazuri confirmate cu COVID -19 (50 internate în spital, 19 decese și 85 de persoane externate din spital).

În paralel, polițiștii continuă să acționeze integrat, împreună cu celelalte structuri cu atribuții în domeniul ordinii și siguranței publice, în contextul prevenirii și combaterii răspândirii COVID – 19.
În cursul zilei de ieri, 25 mai 2020, peste 190 de polițiști din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Vaslui și 50 de polițiști locali au desfășurat 12 misiuni specifice.
S-a verificat modul de respectare a măsurilor și interdicțiilor impuse ( izolare/carantină) în cazul a peste 1210 persoane. De asemenea, peste 75 de societăți comerciale / PFA au fost verificate cu privire la respectarea interdicțiilor pe timpul Stării de alertă.
În contextul trecerii la Starea de alertă, polițiștii acționează, în principal, pentru informarea cetățenilor cu privire la noile reguli.

Inspectoratul de Jandarmi Județean Vaslui, pentru prevenirea și combaterea răspândirii infecțiilor cu COVID -19, în ultimele 24 de ore, a executat 28 de misiuni și a folosit 57 de efective.

“Reamintim faptul că prin Ordinul Comun al Ministrului Sănătății și al Ministrului Afacerilor Interne, pe durata Stării de alertă s-a instituit obligativitatea purtării măștii de protecție în spațiile publice închise, spațiile comerciale, mijloacele de transport în comun și la locul de muncă.
Solicităm cetățenilor să respecte măsurile stabilite de autorități în perioada Stării de alertă, distanțarea socială și măsurile de igienă.

Vă informăm că pe Platforma Națională de Pregătire pentru Situații de Urgență (https://fiipregatit.ro/) poate fi consultat Ghidul pentru Starea de Alertă, care cuprinde răspunsuri la cele mai frecvente întrebări, precum și explicații și reglementări referitoare la Starea de alertă. De asemenea pe aceeași platformă există încă 11 ghiduri COVID-19 (Cumpărături, Transport în comun, Simptome, Interacțiune cu Poliția, Autoizolare, Întrebări și mituri, Informare corectă ș.a.)

REAMINTIM cetățenilor numărul de telefon la care apelanții pot beneficia de suport psihologic și sprijin social. Numărul de telefon 0.800.070.030 se poate apela gratuit din orice rețea, de luni până sâmbătă, în intervalul orar 8:00-24:00.
Apelați pentru recomandări și alte informații linia TELVERDE – 0.800.800.358. Numărul TELVERDE nu este un număr de urgență, este o linie telefonică alocată strict pentru informarea cetățenilor. Apelați 112 doar în caz de urgență!
Informații legate de COVID -19 puteți primi și la numărul de telefon – serviciu de permanență al Direcției de Sănătate Publică Vaslui – 0770.379.448.”, se precizează într-un comunicat emis de Cancelaria Prefectului Vaslui.