Jandarmii la vânătoare de hoți de lemne

În perioada 24-27.11.2017, Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Vaslui, în cooperare Direcţia Silvică Vaslui, în baza unui plan de acţiune comun, au executat o serie de acţiuni preventiv-reactive  pentru prevenirea şi combaterea activităţilor ilegale din domeniul tăierii, circulaţiei, depozitării, prelucrării şi comercializării materialului lemnos.

Având în vedere amploarea pe care a luat-o la nivel naţional fenomenul defrişărilor şi tăierilor ilegale de arbori, jandarmii vasluieni au acţionat pentru contracararea acestei categorii de fapte care au impact deosebit de grav asupra ecosistemului.

Astfel, în data de 25.11.2017 efective din cadrul Secției de Jandarmi Huși au efectuat o acțiune punctuală în scopul prevenirii și combaterii delictelor prevazute de Legea 171/2010 privind stabilirea și sancționarea contravențiilor silvice si respectarea prevederilor din Legea nr. 12 din 6 august 1990 (*republicată*) privind protejarea populaţiei împotriva unor activităţi de producţie, comerţ sau prestări de servicii ilicite*)  .

În cadrul acțiunii au fost identificate un număr de 6 persoane care transportau cu  atelaje hipo material lemnos fără a deține documente de însoțire și proveniență în condițiile legii, jandarmii au procedat la confiscarea materialului lemnos în cantitate de 3,10 m3 și aplicarea unui număr de 6 sancțiuni contravenționale prevazute de legea 171/2010.

În data de 26.11.2017, jandarmii vasluieni au depistat pe raza orașului Negrești 5 persoane cu 4 atelaje hipo și o autoutilitară care transportau material lemnos fără documente legale. Materialul lemnos a fost ridicat în vederea confiscării iar celor în cauză li s-au aplicat sancțiuni contravenționale în valoare de 5000 de lei conform legii.

Tot în cadrul aceleiasi acțiuni a fost identicată o persoană de sex masculin în timp ce oferea spre vânzare produse cosmetice a căror proveniență nu a putut fi justificată în conditiile legii, bunurile respective în valoare de 400 de lei au fost confiscate, persoana fiind sancționată conform legii 12/1990.

Jandarmii în cooperare cu celelalte instituţii vor organiza periodic patrule, filtre, acţiuni punctuale şi alte misiuni specifice pentru combaterea tăierilor, transportului şi comercializării ilegale de arbori, precum şi pentru depistarea şi tragerea la răspundere  a celor ce încalcă prevederile legale în domeniul silvic sau incidente acestuia.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.