Iar începe !!!

Iar începe!!! Va suna clopoţelul, incompetenţa perpetuă a miniştrilor învăţământului, neputinţă sistemului şi lipsa de voinţă politică pun la dispoziţia copiilor şcoli dărăpănate, grupuri sanitare neigienizate, fără apă curentă, cu sobe vechi şi defecte, fără manuale sau cu manuale vechi şi rufoase, cu conţinut învechit sau inadecvat, fără profesori titulari, fără materiale didactice, fără tehnologie, cu maşini depăşite care transportă copiii la ore, fără săli de sport. Şcoli care stau să cadă nu vor fi închise, chiar dacă au fost închise teatre pe motiv de rezistenţă mică la cutremure.

Ministrul visează la manuale digitale în condiţii în care elevii nu au bani pentru a veni la şcoală, nu au condiţii acasă de învăţat, unii nu au curent electric acasă şi în unele şcoli, de calculatoare nici nu poate fi vorba. Pe Ghiţă l-au arestat. Cine o să mai câştige licitaţia pentru programele de execuţie a manualelor digitale, care vor fi doar varianta electronică a manualului scris?

Iară se va vorbi de starea clădirilor, fără autorizaţie ISU, fără spaţii suficiente. Iar se va invocă fosta guvernare. Mai nou a apărut manualul de clasa a V a (care se aplică la toate materiile, mai puţin sportul). Bacalaureatul se va da în rate, teme pentru acasă deloc, elevul poate apostrofa profesorul, în timp ce profesorul trebuie să accepte umilinţe din partea cetăţeanului european.

Taberele elevilor au fost treptat desfiinţate şi prăduite, sedii de şcoală s-au retrocedat (prin falsuri sau cu intervenţii pe bani) în favoarea unor moştenitori neinteresaţi de clădirile respective. Se construiesc şcoli în locuri fără elevi, se fac curicule cu conţinut depăşit, s-a renunţat treptat la ore de practică, de sport, de ştiinţele naturii, în timp ce religia se preda 12 ani de zile.

Nimic din sistemul de învăţământ nu are coerență, fiecare ministru „a făcut” câte o reforma care a distrus reforma anterioară şi cu toate asta ministrul este în funcţie, nimeni nu e vinovat de neregulile din sistem , copiii sunt singurii care urmează să se chinuie până în momentul când vor putea să plece din ţară. Degeaba se încearcă păstrarea absolvenţilor în ţară, nu se crează condiţii pentru încadrarea în muncă, toţi cer experienţă, toţi cer diplome, chir dacă se ştie cum se obţin. Se ştie de sistemul de şpăgi din învăţământ şi din sănătate şi nu se face nimic concret şi ferm, ministrul apare la televiziuni cu discursuri în limba aproximativ română.

Copiii din mediul rural nu au şanse (dacă nu au bani) la accesul în învăţământul liceeal „gratuit”. Liceele nu mai au spaţii de cazare, nu mai au cantine, costurile de cazare al elevilor la gazde este greu de susţinut de o familie din mediul rural……
Mai sunt un şir de probleme la fel de importante şi la fel de nerezolvate, cu toate acestea… iar începe!!!
Liviu BUCULEASA

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.