Gripa face încă o victimă în județ

O bătrână de 88 de ani, din Bârlad, este cea de-a două victimă a gripei, înregistrată în județ în acest sezon. Femeia, care nu efectuase vaccinul antigripal, a fost internată la Spitalul Municipal de Urgență ”Elena Beldiman” Bârlad, suferind și de alte afecțiuni. 

În paralel, numărul cazurilor de gripă a crescut alarmant în ultimele trei săptămâni, în evidențele Direcției de Sănătate Publică fiind înregistrate mai întâi 7 cazuri de gripă, în săptămâna următoare 32, pentru că în ultima săptămâna de raportare , 3-9 februarie, să fie confirmate 54 de cazuri de gripă.  Cele mai afectate categorii de vârstă sunt cele între 5-14 ani ( 18 cazuri) și 15-49 (22 cazuri).

În ceea ce privește virozele, numărul persoanelor diagnosticate de medici a fost în ultima săptămâna de 2.755, ceva mai puțin că în săptămâna precedentă, când se înregistraseră 3.265 de vasluieni cu infecții respiratorii acute. O scădere ușoară s-a înregistrat și în cazul pneumoniilor, de la 405 cazuri, la 373, cu incidența pe toate palierele de vârstă.

“Avem un sezon în care populația chiar a conștientizat riscurile la care se expune prin nevaccinare. Astfel, din cele 37.880 doze de vaccin antigripal pe care le-am primit de la Ministerul Sănătății, au fost administrate, gratuit, categoriilor de risc, un număr de 37.747 doze.

Recomandăm în continuare populaţiei să respecte regulile de igienă personală şi colectivă, să evite automedicaţia, să se vaccineze antigripal, iar la primele semne de boală să se adreseze medicului de familie pentru stabilirea diagnosticului şi a conduitei terapeutice”, a precizat Mihaela Vlada, directorul DSP Vaslui.